Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší koblihy

aktualizováno 
Globálně proslulé sladké pečivo je i naším národním pokladem. Naučte se světové koblihy a váš kuchyňský repertoár vyloženě zbohatne!

Nejlepší koblihy | foto: Apetit

NA 20 KOBLIH

Příprava: 20 minut + 1¼ hodiny kynutí + 20-25 minut smažení

* 500 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha na poprášení pracovní plochy
* 40 g krupicového cukru
* 40 g másla
* 4 žloutky
* 30 g droždí
* 3 lžíce rumu
* 250 ml vlažného mléka
* špetka soli
* nastrouhaná kůra z jednoho citronu
* 250 ml oleje na smažení
* asi 200 g zavařeniny na plnění, nejlépe domácí
* moučkový cukr (s vanilkou) na poprášení

1. V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka. Kašičku dejte na teplé místo asi na čtvrt hodiny kynout; směs začne pěnit.

2. V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatírejte jeden po druhém žloutky. Pak vlijte vzešlé droždí, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku a s mlékem zpracujte na hladké a vláčné těsto. Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout.

3. Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku. Sklenkou naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám nezbylo moc odkrojků. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu zavařeniny (nedávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu), zbylá kolečka dokrojte. Položte na zavařeninu, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout.

4. Tuk rozehřejte v menším hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký. Opatrně vkládejte koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyjímejte drátěnou naběračkou. Nechte na vrstvě ubrousků okapat přebytečný tuk a podávejte pocukrované.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Koblihy domácí
Koblihy domácí
Bavorské vdolečky
Bavorské vdolečky
Vdolky s hruškovými povidly
Vdolky s hruškovými povidly

Autoři:




Nejčtenější

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.