Jehněčí dušené kolínko
Příprava: 2 hodiny
* 4 jehněčí kolínka s kostí
* 2 lžíce hladké mouky
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 velké cibule
* 6-8 stroužků česneku
* 4 mrkve, nakrájené na kostičky
* 4 řapíky řapíkatého celeru
* 2 snítky rozmarýnu
* 2 bobkové listy
* 250-300 ml bílého suchého vína
* vývar na podlití, asi 200 ml
* 1 lžička citronové kůry, bio
* 1 lžička pomerančové kůry, bio
* 2 lžíce posekané petrželky
* 1-2 lžičky sušené majoránky
1. Omyté a osušené špalíky kolena osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V kastrolu rozpálíme polovinu oleje, vložíme kolena a opečeme je dohněda. Maso pak uchováme stranou.
2. Do výpeku přidáme lžíci oleje, vsypeme cibuli a většinu česneku a osmahneme dorůžova. Přidáme nakrájenou mrkev, pokrájený řapíkatý celer a společně opečeme. Do základu vložíme kolena, okořeníme lístky rozmarýnu, rozdroleným bobkovým listem, podlijeme vínem a vodou nebo vývarem a dusíme pod poklicí. Během dušení přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme, trvá to asi 1-1,5 hodiny.
3. Když je maso měkké, přidáme citronovou a pomerančovou kůru smíchanou s olejem, prolisovaným česnekem a petrželkou, dochutíme majoránkou a solí a dusíme ještě 10 minut. Porce masa podáváme na předehřátém talíři přelité vydušenou šťávou.
Co jste možná nevěděli + kde nakoupitVyzkoušejte na vlastní kůži rozdíl mezi obyčejným a bio jehněčím. Nejlepší přehled biofarem přímo ve svém okolí najdete na stránkách www.biospotrebitel.cz |
Žebírka s bylinkovou omáčkou
Příprava: 15 minut/Opékání 8-10 minut
* 8 jehněčích žebírek
* 4 lž. olivového oleje
* 1 lž. petrželky
* 1 lž. kaparů
* 1 sardelka
* 1 šalotka
* 1 str. česneku
* 1 lžíce citr. šťávy
* 2 lžíce usekané bazalky
* 2 lžíce bílého vína
* 250 g rukoly k podávání
1. Do mixéru vložíme petrželku, kapary, sardelku, šalotku, česnek, citronovou šťávu, bazalku a víno a rozmixujeme. Promícháme s olivovým olejem, podle chuti přisolíme a necháme rozležet. Všechny suroviny můžeme také velmi jemně usekat nebo utřít v hmoždíři a promíchat s citronovou šťávou, vínem a olejem na omáčku.
2. Jehněčí žebírka omyjeme, osušíme a odblaníme. Maso osolíme, opepříme a opečeme na pánvi z obou stran, celkem asi 8-10 minut.
3. Opečená žebírka potřeme bylinkovou omáčkou a podáváme na předehřátých talířích s omytými a osušenými lístky rukoly.
Náš tip Jehněčí žebírka můžeme předem marinovat ve směsi oleje, pepře a bílého vína. |
Burger s ovčím sýrem
Příprava: 15 minut/pečení 15 minut
* 500 g mletého jehněčího
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíce sušeného oregana
* 80 g anglické slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g tvrdého ovčího sýra
* olej na potření
* bramborový salát k podávání
1. V míse promícháme mleté maso, jemně usekanou cibuli, drcený česnek, usekané bylinky, jemně pokrájenou slaninu, sůl a pepř a dobře promícháme. Sýr nakrájíme na čtyři nebo osm stejných dílů.
2. Z masové směsi vytvarujeme koule a do každé doprostřed zabalíme nebo zatlačíme kousek sýra. Připravené burgery lehce zploštíme mezi dlaněmi, potřeme olejem a pečeme na rozpáleném grilu nebo pánvi po obou stranách, celkem asi 10-15 minut.
3. Podáváme s bramborovým salátem podle našeho tipu nebo pečenými novými bramborami se slupkou.
Náš tip Na salát promíchejte brambory s kousky paprik v oleji, sušenými rajčaty, lístky rukoly, solí, pepřem, olivovým olejem a bílým vinným octem. |
Jehněčí se zeleninou v chlebu
Příprava: 30 minut + 4 hodiny marinování
* 400-500 g jehněčí kýty
* 2 lž. olivového oleje
* 2 lž. octa
* 1/4 lžičky kayenského pepře
* 1 lž. zázvoru a rozmarýnu
* 1/2 lž. ml. nového koření
* 2 stroužky česneku
* hrst rozinek
* hrst ořechů
* 1 cibule
* 250 g rajčat
* 4 jarní cibulky
* hrst koriandru
1. Maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na drobnější kousky nebo proužky. V misce prošleháme olivový olej, červený vinný ocet, koření a drcený česnek na marinádu. Maso vložíme do misky s marinádou, promícháme a necháme minimálně 4 hodiny v chladu odležet.
2. V pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran, zmírníme plamen a opékáme do změknutí, trvá to celkem asi 10 minut. Ke konci přidáme okapané propláchnuté rozinky a vlašské ořechy, společně osmahneme, osolíme a stáhneme z ohně.
3. Chléb prokrojíme a plníme masovou směsí, kterou sypeme kolečky cibule, překrájenými rajčaty, jarní cibulkou a usekanou čerstvou natí a podáváme. Pokud neseženeme placatý bochník, naplníme směsí pita chleba nebo ciabattu.
Náš tip Podávejte s kysanou smetanou nebo jogurtem. |
Grilované jehněčí kotletky
Příprava: 40 minut + 30 minut marinování
* 8 jehněčích kotletek
* 4 lž. olivového oleje
* 1 lž. citronové kůry bio
* 4 stroužky česneku
* 1 snítka rozmarýnu
* 4 rajčata
* 100 g másla
* 1 lžička citronové šťávy
* 2-3 lž. bylin (oregano, rozmarýn, saturejka, tymián)
1. Kotletky omyjeme, osušíme a odblaníme, popřípadě nařízneme špičkou nože u kosti, aby se lépe propekly. V misce promícháme olivový olej, jemně usekaný česnek, citronovou kůru a snítku rozmarýnu.
2. Maso opepříme, obalíme v marinádě a necháme v chladu alespoň půl hodiny odležet. Změklé máslo vyšleháme s usekanými bylinkami, osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie ve tvaru válečku a necháme ztuhnout v lednici. Rajčata nařízneme dokříže, přelijeme vroucí vodou, ochladíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno.
3. Rozpálíme grilovací pánev, potřeme ji trochou oleje a maso opečeme z obou stran, celkem asi 8-10 minut, a necháme chvíli rozležet. Na pánev vložíme rajčata se zbylou marinádou, krátce opečeme a podle chuti osolíme. Na každou kotletku dáme trochu opečených sekaných rajčat a plátek bylinkového másla. Podáváme na předehřátých talířích.
Náš tip |