Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší české chlebíčky: šunkový, hermelínový či rajčatový

  0:18aktualizováno  0:18
Neexistuje větší český silvestrovský hit, než jsou "otevřené sendviče", jak se jim říká ve světě, kde nemají obdoby. Bez nich jako by starý rok ani neskončil.

Obrazová redaktorka ONA DNES vybírá celý rok také fotografie jídla. K chlebíčkům má kladný vztah. | foto: Petra Pikkelová

Každý z nás má v oboru chlebíčků svého favorita, tak jsme vyfotili a popsali ty nejtradičnější. Jejich příprava je jednoduchá, takže recepty uvádíme jen pro formu, většinu z nich připravíte i podle fotky. Naše chlebíčky i receptury pocházejí z cukrárny Apetit v Revoluční ulici v Praze (www.apetitpraha.cz).

Rajčatový chlebíčekRajčatový chlebíček

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 1 kelímek pomazánkového másla
* 13 rajčat
* 1/2 cibule
* 250 ml majonézy
* 1 stroužek česneku
* sůl, pepř
* nasekaná petržel

Nakrájíme veku na plátky a každý namažeme pomazánkovým máslem. Komu chutná víc klasické, může použít to. Na prkénku nakrájíme na plátky omytá a osušená rajčata a rozvrstvíme je na jednotlivé chlebíčky.

V misce smícháme majonézu s prolisovaným česnekem,směs osolíme, opepříme a naplníme jí zdobicí sáček. Ochucenou majonézou nazdobíme rajčata, vše posypeme cibulí nakrájenou na jemné plátky a navrch na ozdobu dáme petržel.

Šunkový chlebíčekŠunkový chlebíček

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g domácího či kupovaného bramborového salátu
* 150 g šunky
* 3 vejce
* 4 kyselé okurky
* několik proužků sterilizované kapie

Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Veku rozkrájíme a každý chlebíček potřeme vrstvou bramborového salátu. Vajíčka a okurky nakrájíme na tenké plátky.

Šunku nařízneme z jedné strany do půlky, srolujeme a položíme na půlku chlebíčku. Na zbylou část naklademe plátek vejce, plátky kyselé okurky a kousky kapie. Chlebíček můžeme nazdobit majonézou a petrželkou.

Chlebíček s roastbeefemS roastbeefem

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* máslo
* 250 g nakrájeného roastbeefu
* 4 rajčata
* 1/2 cibule
* 2 lžíce majonézy

Máslo necháme odstát, aby povolilo, nakrájíme veku a každý chlebíček namažeme vrstvou másla. Pro pikantnější chuť jde použít dijonská hořčice.

Nakrájený roastbeef rozdělíme na jednotlivé plátky a po jednom je klademe na chlebíček. Rajčata omyjeme, osušíme, rozkrájíme na měsíčky a po jednom dáme na každý plátek veky. Dozdobíme majonézou ze zdobicího sáčku a tenkým kolečkem cibule.

Tvarohový chlebíček se sušenými rajčatyTvarohový chlebíček se sušenými rajčaty

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g měkkého tvarohu
* 1 žervé či lučina
* sůl, pepř
* na ozdobení sušená rajčata, čerstvá petržel a listy salátu

Do větší misky dáme měkký tvaroh, žervé či lučinu, vše důkladně promícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Se základní pomazánkou můžete experimentovat. Zkuste do ní přidat nasekané vlašské ořechy nebo prolisovaný česnek.

Hotovou pomazánku dejte vychladnout do lednice. Nakrájejte si veku, konečný počet plátků závisí na tloušťce řezu. Pomazánku nandejte do zdobicího sáčku a klikatým pohybem naneste na plátky veky. Nakonec dozdobte sušenými rajčaty, nasekanou petrželkou a kouskem salátu.

Chlebíček s krabí pomazánkouChlebíček s krabí pomazánkou

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 1 balení krabích tyčinek
* 2 lžíce majonézy
* 2 lžíce bílého jogurtu
* sůl, bílý pepř
* na ozdobení červená paprika, salát, plátky citronu

Pokud máme krabí tyčinky mražené, necháme je v horké vodě povolit. Pak tyčinky nakrájíme nadrobno nebo rozmačkáme vidličkou v misce. Přidáme majonézu a jogurt, osolíme, opepříme a můžeme dochutit šťávou z citronu.

Pomazánku můžeme vylepšit, když rozmixujeme 2 vejce natvrdo a 1 cibuli a vše smícháme dohromady. Hotovou krabí pomazánku dáme vychladit do lednice, nakrájíme veku a pomazánkou namažeme jednotlivé plátky. Každý dozdobíme plátkem citronu, proužkem červené papriky a kouskem salátu.

Sýrová trojkombinaceSýrová trojkombinace

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g taveného sýra
* 4 stroužky česneku
* 100 g strouhaného sýra
* 2 lžíce majonézy
* 25 proužků eidamu, uzeného eidamu, hermelínu

Do misky si připravíme tavený a strouhaný sýr a promícháme je. Přidáme majonézu a prolisovaný česnek. Znovu promícháme,můžeme použít i mixér. Podle chuti dosolíme, dopepříme a pomazánku necháme ztuhnout v ledničce. ¨

Veku nakrájíme a jednotlivé plátky pomažeme sýrovo-česnekovou pomazánkou. Navrch chlebíčku střídavě klademe nakrájené proužky uzeného eidamu, eidamu a hermelínu.

Rybí chlebíček s očkemRybí chlebíček s očkem

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 150 g másla
* 1 sardelová pasta
* plechovka oček
* 100 g tvarohu
* 1 cibule
* kyselé okurky
* rajče na ozdobu

Šlehačem nebo ručně smícháme máslo, tvaroh a sardelovou pastu. Předepsané poměry jsou orientační, můžete je měnit podle vlastní chuti - sardelová pasta je hodně slaná. Nakrájíme veku a na jednotlivé krajíčky nastříkáme vzniklou pěnu zdobicím sáčkem s vroubkovanou hubičkou. Samozřejmě že můžeme chlebíčky klasicky namazat. Dozdobíme kolečky cibulky, rajčetem a na každé uložíme jedno sardelové očko.

Chlebíček GurmetGurmet

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g pikantního salámu obaleného v pepři
* máslo
* 4 kyselé okurky
* 3 vajíčka natvrdo
* majonéza

Krajíčky veky potřeme tence máslem a obložíme kolečky pikantního salámu obaleného v pepři. Stáčíme je do kornoutků, aby vytvořila hezkou hromádku. Okurky nakrájíme na 0,5 cm silné šikmé plátky, které ještě dvakrát nakrojíme, aby vytvořily vějířek. Na každý chlebíček položíme kolečko vejce, na něj vějířek z okurky, kopeček majonézy a třeba kousek červené kapie.

Hermelínový chlebíčekHermelínový chlebíček

Příprava: 25 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 2 hermelíny
* 250 g majonézy
* 1 vejce natvrdo
* 100 g šunkového salámu
* 1/2 cibule
* 2 lžičky hořčice
* 250 g bílého jogurtu

Hermelínovou pomazánku smícháme z jednoho hermelínu, vejce natvrdo, šunkového salámu, cibule (vše nakrájíme nadrobno nebo dáme do mixéru), dvou lžiček plnotučné hořčice, majonézy a bílého jogurtu. Směs osolíme, opepříme a navršíme na krajíčky veky. Dozdobit můžeme plátky hermelínu, rajčetem, trochou majonézy a posypeme sladkou paprikou.

Autor:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem

Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč,...

VIDEORECEPT: Ďábelská topinka se strouhaným parmazánem

Ďábelská topinka

Někdy nemáte chuť na „velké“ jídlo, ale dali byste si něco malého k pivu, vínu nebo televizi. V takové chvíli přijde...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz