Poctivá bramboračka
Královnou mezi českými polévkami je určitě poctivá bramboračka. Přidat do ní můžete jak čerstvě nasbírané houby, tak ty, které jste si nasušili.
Vaření 50 min
bez namáčení
Postup
- Houby namočíme do vody a necháme odležet alespoň 45 minut, ideálně přes noc. Brambory, mrkev, celer, cibuli a česnek očistíme. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, zbylou zeleninu na kostky.
- V kastrolu rozehřejeme máslo a zesklovatíme na něm cibuli. Pak přidáme česnek a zbylou zeleninu kromě brambor a společně restujeme ještě 5 minut. Zasypeme moukou, krátce orestujeme a zalijeme vývarem.
- Dochutíme solí, pepřem, kmínem a přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely. Polévku vaříme 15 minut. Pak vmícháme brambory a vaříme ještě 15 minut. Nakonec přidáme majoránku, vlijeme rozkvedlané vejce a vaříme ještě 1 minutu.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
302 KCal
14 %
13 %
-
Energie
1263 KJ
14 %
13 %
-
Sacharidy
25,0 g
28 %
25 %
-
Vláknina
4,4 g
15 %
15 %
-
Bílkoviny
6,6 g
10 %
10 %
-
Tuky
18,6 g
29 %
27 %
-
nasycené
10,6 g
-
trans-mastné
0,5 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA