Poctivá bramboračka

Královnou mezi českými polévkami je určitě poctivá bramboračka. Přidat do ní můžete jak čerstvě nasbírané houby, tak ty, které jste si nasušili.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 50 min

bez namáčení

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    302 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1263 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    25,0 g

    28 %

    25 %

  • Vláknina

    4,4 g

    15 %

    15 %

  • Bílkoviny

    6,6 g

    10 %

    10 %

  • Tuky

    18,6 g

    29 %

    27 %

  • nasycené

    10,6 g

  • trans-mastné

    0,5 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Houby namočíme do vody a necháme odležet alespoň 45 minut, ideálně přes noc. Brambory, mrkev, celer, cibuli a česnek očistíme. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, zbylou zeleninu na kostky.
  2. V kastrolu rozehřejeme máslo a zesklovatíme na něm cibuli. Pak přidáme česnek a zbylou zeleninu kromě brambor a společně restujeme ještě 5 minut. Zasypeme moukou, krátce orestujeme a zalijeme vývarem.
  3. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely. Polévku vaříme 15 minut. Pak vmícháme brambory a vaříme ještě 15 minut. Nakonec přidáme majoránku, vlijeme rozkvedlané vejce a vaříme ještě 1 minutu.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Soljanka

Vyzkoušejte chuť východu a uvařte si tuto ukrajinsko-ruskou polévku.

Mrkvová polévka s čočkou

Nevíte jakou uvařit polévku? Vyzkoušejte náš recept.

Mrkvový krém se zázvorem

Uvařte si lehce pikantní krémovou polévku.

Mrkvový krém

Uvařte si skvělou krémovou polévku z mrkve.