Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejen pro maminky: recepty, kterými hravě doplníte hladinu vápníku

  0:59aktualizováno  0:59
Jste těhotná či jste právě porodila? Právě pro vás jsme připravili recepty, kterými si hravě doplníte hladinu vápníku ve svém těle. Na těchto dobrotách si navíc zaručeně pochutnáte!

Makový nákyp s tvarohem | foto: Stockfood.cz

Makový nákyp s tvarohemMakový nákyp s tvarohem

Pro 6 osob

Příprava: 10 minut + 45 minut pečení

* 300 g mletého máku
* 6 velkých vajec - zvlášť žloutky a bílky
* 250 g cukru moučka
* kůra a šťáva z 1 citronu
* 6 lžic dětské krupičky
* 250 g měkkého tvarohu, baleného
* 1 vanilkový cukr
* 50 g cukru krupice
* 50 g rozpuštěného másla + trochu na vymazání formy
* trochu strouhanky na vysypání formy

1. Zapékací nádobu vymažeme a vysypeme. V míse vyšleháme 4 žloutky s moučkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou z poloviny citronu do pěny.

2. Vedle vyšleháme tvaroh, 2 žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z druhé poloviny citronu, cukr krupici a máslo.

3. Sníh ze dvou bílků vmícháme s dvěma lžícemi krupičky do tvarohové směsi a zbylý sníh zlehka spojíme se žloutky, mákem a zbylou krupičkou. Na dno zapékací nádoby rozetřeme trochu tvarohové směsi, na ni rovnoměrně naneseme třetinu makové hmoty, pak opět tvaroh.
Vrstvení zakončíme mákem.

4. Zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a zvolna pečeme 40-45 minut. Vyjmeme z trouby, necháme asi 10-15 minut odležet a ještě teplý nákyp podáváme.

Doplňte zásoby

V těhotenství se zvyšuje spotřeba vápníku - ten si totiž, stejně jako ostatní živiny, bere z matčina těla vyvíjející se dítě. Pokud chcete předejít zvýšené kazivosti zubů, rozhodně svou denní dávku tohoto prvku nezanedbávejte. Nejvíce ho najdete v mléčných výrobcích (tvrdé sýry), v zelené zelenině (brokolice, čekanka, artyčoky), v luštěninách (cizrna a čočka) a v rybách (sardinkách).

Brokolice s oříšky a jogurtemBrokolice s oříšky a jogurtem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 5 minut vaření

* 600 g brokolice
* 100 g lískových oříšků
* 200 g bílého jogurtu
* sůl a mletý pepř
* citronová šťáva na dochucení
* 1 lžíce olivového oleje

1. Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. Vložíme ji do hrnce s vroucí osolenou vodou nebo na pařák a uvaříme ji doměkka. Brokolice musí zůstat křupavá, takzvaně na skus.

2. Slijeme ji a zchladíme v ledu nebo krátce ponoříme do studené vody, aby si zachovala barvu, a necháme okapat.

3. Jogurt promícháme s olejem, solí , pepřem a dochutíme citronovou šťávou. Oříšky překrájíme a nasucho opražíme na pánvi.

4. Růžičky brokolice rozdělíme na talíře, posypeme praženými oříšky a přelijeme zálivkou z jogurtu.

Tip
Salát můžete podávat jak teplý, tak vychlazený. Samotný nebo jako přílohu k masu či rybě.

Čočkový salátČočkový salát

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 20 minut vaření

* 200 g čočky
* 3 barevné papriky
* svazek jarní cibulky
* 1 červená cibule
* svazek bazalky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžička přírodního cukru
* 4 lžíce vinného octa
* sůl a mletý pepř

1. Čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme nejméně hodinu nabobtnat. Potom vyměníme vodu a uvaříme ji doměkka. Uvařenou čočku slijeme, necháme okapat a vychladnout.

2. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a žeber a nakrájíme na kostičky. Cibule očistíme a i s natí pokrájíme najemno. Bazalku omyjeme, osušíme a otrháme listy.

3. Cibuli dáme do mísy, posypeme cukrem, promícháme a necháme chvíli odležet.

4. Přidáme vychladlou čočku, nakrájené papriky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem a dochutíme vinným octem. Nakonec vmícháme usekanou bazalku a podáváme.

Tip
Podle své chuti můžete použít bílý vinný ocet, jablečný ocet nebo balzamikový ocet. Salát můžete připravit z červené čočky, která méně nadýmá. Pokud kojíte, vynechte cibuli.

Rybí salát s fazolkamiRybí salát s fazolkami

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + 10 minut vaření

* 250 g vařených brambor
* 250 g nakládaných kyselých rybích filetů
* 200 g fazolových lusků
* 150 g karotky
* 4 vejce
* 1 cibule
* hrst kopru a petrželky
* 2-4 lžíce vinného octa (bílého)
* 1 lžíce hořčice
* 1 lžíce cukru
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř

1. Vejce vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut. Zchladíme a oloupeme.

2. Fazolky a karotku očistíme a uvaříme v páře nebo v osolené vodě takzvaně na skus. Zchladíme a lusky překrájíme šikmo na polovinu, karotku nakrájíme vroubkovaným nožem na plátky.

3. Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky nebo plátky a vložíme do větší mísy. Přidáme fazolky, karotku, na menší kusy nakrájené ryby, plátky cibule, usekaný kopr a petrželku.

4. Salát přelijeme zálivkou z octa, hořčice, cukru, oleje, soli a pepře, promícháme, podle potřeby dosolíme a necháme chvíli odležet.

5. Před servírováním přidáme na silnější plátky nakrájená vejce a podáváme.

Rada
Do salátu můžete přidat navíc trochu bílého jogurtu nebo zakysané smetany a fazolky a karotku nahradit jinou zeleninou nebo i nakrájeným jablkem.

Mini pizzy s ančovičkamiMini pizzy s ančovičkami

Pro 4 osoby

Příprava: 25 minut + 15 minut pečení

* 1 balení listového těsta nebo těsta na pizzu
* 1 vejce
* 1 konzerva sterilovaných rajčat
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 1/4 lžičky tymiánu
* 250 g ančoviček
* 2 hrsti černých oliv

1. Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem.

2. V hlubší pánvi nebo kastrole rozpálíme olej, vsypeme cibulku a usekaný česnek, osmahneme a na mírnějším ohni necháme zesklovatět.

3. Do pánve vlijeme sekaná sterilovaná rajčata, lehce osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem a vaříme na mírném ohni bez poklice asi 10-15 minut do zhoustnutí.

4. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na plát silný 3-4 mm a vykrájíme kolečka o průměru asi 10-12 cm. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, na střed těsta rozetřeme rajčatovou omáčku, rozdělíme okapané ančovičky a posypeme vypeckovanými olivami.

5. Přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova 15 minut.

Tip
Místo vařené rajčatové omáčky potřete těsto rajčatovým pestem nebo rajčatovým pyré, které posypte česnekem, solí a pepřem. Pizzy můžete navíc obložit plátkem rajčete, sýra apod.

Autoři:






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.