Brusinkový punč
Množství: na 4 velké nebo 8 malých sklenic
- 5 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžíce koření na svařené víno (případně 1 celá skořice, 2 hřebíčky, špetka mletého kardamomu, špetka mletého nového koření)
- 500 ml nektaru z amerických brusinek
- 500 ml pomerančové šťávy
- 4 lžíce cukru
Na ozdobu:
- 4 kumquaty (male oválné citrusy vzhledem podobné mandarinkám)
- 4 celé skořice
- 2 lžíce čerstvých amerických brusinek
- 1 lžíce cukru
1. Zázvor oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Dáme ho společně s kořením do kávového filtru. Brusinkový nektar, pomerančovou šťávu a cukr přivedeme k varu s ponořeným kávovým filtrem. Sejmeme z plotýnky a 5 až 10 minut necháme vyluhovat.
2. Kumquaty omyjeme a nakrájíme na plátky. Do každé brusinky uděláme hlubší řez, promneme je, aby zvlhly, pak je obalíme v cukru. Řeznou plochou je napichujeme na okraj skleniček na punč. Brusinky můžeme napíchnout i na koktejlový špíz a podávat položené přes okraj sklenic.
3. Horký punč rozlijeme do připravených sklenic. Do každé sklenice dáme pár plátků kumquatů a roličku skořice na promíchání.
Navštivte Kavárničku u Oněnky |
Brusinkovo-zázvorový čaj
Množství: na jednu konvici (cca 1 l = 4 velké šálky)
Doba přípravy: 10 minut
- 700 ml nektaru z amerických brusinek
- 6 - 8 cm kořene zázvoru
- 2 lžíce sypaného čaje Earl Grey
- 3 - 4 lžíce cukru
- 2 pomeranče
- 1 chemicky neošetřený citron
1. Přivedeme k varu brusinkový nektar. Zázvor oloupáme, nakrájíme na tenké plátky a necháme vyluhovat v nektaru 5 minut. Přidáme čaj a cukr a necháme vyluhovat 3 až 5 minut.
2. Vymačkáme pomeranče, citron nakrájíme na plátky. Čaj přecedíme přes sítko, smícháme s pomerančovou šťávou a podáváme s plátky citronu.
tipPomerančovou šťávu nevařte, protože obsahuje vitamin C, který by se vysokou teplotou zničil. Kromě toho s brusinkovo-zázvorovým čajem předcházíte nejen nastydnutím, ale vychlazený pomáhá i proti jarní únavě. |
Horká brusinka
Množství: na 1 velkou sklenici (250 ml)
- 150 ml brusinkového nektaru
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 - 3 hřebíčky
- 1⁄4 ruličky skořice
- 1⁄2 pomeranče
- 4 cl rumu
- čerstvé americké brusinky
1. Brusinkový nektar svaříme společně s hnědým cukrem, hřebíčkem a skořicí. Sejmeme z plotýnky a necháme pár minut vyluhovat.
2. Vymačkáme pomeranč a šťávu vmícháme ke svařenému brusinkového nektaru. Podle chuti přilijeme rum. Ozdobíme čerstvými brusinkami a pomerančem rozkrájeným na dílky.
tipKdyž vynecháte rum, můžete připravit lahodný horký nápoj třeba na dětskou party. |