Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nechte své děti vařit, jednou vás skvěle pohostí

  15:47aktualizováno  15:47
Mezi kuchaři jsou v Česku třída. Nejlepší z nejlepších. Synové svých matek, vnuci babiček. Většinou totiž právě matky a babičky je k řemeslu přivedly, jak přiznávají šéfkuchaři luxusních pražských restaurací v knize Excellent menu.

Křest knihy Excellent menu - Křest uváděla herečka Bára Štěpánová, svou knihu představila Eva Filipová | foto: Madree communication


Ženy je pro vaření získaly a podporovaly je. Když se mladíci vyučili a vypracovali na vrchol, zase jsou to jejich manželky, které je v kariéře podporují.

"Doma vařím jen když mi žena dovolí, jsem zvyklý na jinou kuchyni a našpiním moc nádobí," přiznávají někteří z devíti slavných a trofejemi ověnčených šéfkuchařů excelentních restaurací, kteří do knihy přispěli každý po dvou vlastních menu.

Desátou v řadě představuje autorka Eva Filipová konečně ženu, pětatřicetiletou Stanislavu Markovou, šéfkuchařku restaurace V Zátiší v Praze na Betlémském náměstí. "Do bramboráku jsem úplně zamilovaná," odpovídá na otázku co má sama nejraději. Kromě české chválí také jihoafrickou kuchyni. "Je zajímá. Co jsem ochutnala, bylo opravdu vynikající. Samotnou mě to překvapilo," píše v knize.

Jejím snem, na němž už prý pracuje, je sestavit českou kuchařku, v niž by byly také staročeské recepty. "Lidé by viděli i něco jiného, než se běžně vaří. Je třeba klasiku odlehčit nebo doplnit něčím jiným, aby si chuťové buňky přišly na své."

Zalistujete-li knihou, sbíhají se sliny už jen při prohlížení obrázků. Ne všechny recepty jsou stoprocentně použitelné na běžný všední den. Pokud jste kulináři, počítejte s nimi spíš při nějaké slavnostní příležitosti, jako je třeba silvestrovské menu pro přátele.

Nicméně kuchařka, která právě vyšla v nakladatelství Petra, není jen o receptech. Pro kuchařské umění vás může získat některý z rozhovorů s mistry řemesla, anebo se na závěr začtete do povinností sommeliera a v deseti bodech se dozvíte to nejzajímavější o bílém i červeném víně. Může být i zajímavých dárkem pod stromeček.

Autor:




Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.