Nechte kuchyní provonět maso, šest receptů od karbanátků po králíka

  1:00
Češi jsou bez debaty masový národ. Těstoviny fajn, palačinky dobrý, ale když přijde hlad, dejte nám guláš, řízek, bůček nebo bochník sekané. S dnešním dílem naší letní kuchařky zvládnete tohle všechno a ještě víc. Snad jedině dobrou radu ohledně výchozí suroviny. U masa se vyplatí nešetřit.
Španělský ptáček

Španělský ptáček | foto: Isifa

Hovězí guláš

Příprava: 20 minut + vaření 90-120 minut

Pro čtyři osoby:

Guláš

*  1 kg hovězí kližky
*  500 g cibule
*  150 g sádla 
*  špetka kmínu 
*  1 lžička sladké papriky + špetka na           dokončení
*  sůl
*  pepř
*  1 lžíce rajského protlaku
*  2 lžíce hladké mouky
*  majoránka 
*  1 stroužek česneku
*  majoránka

Tip

Místo vody podlijte maso trochou hovězího vývaru. Když maso vyjmete, přilijte do šťávy s moukou další litr vývaru, dochuťte českým česnekem, kmínem, majoránkou, solí, pepřem a nechte 10 minut probublávat.

1. Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Ve větším hrnci rozehřejeme 3/4 sádla, dozlatova na něm orestujeme cibuli s kmínem, zaprášíme paprikou a vložíme kostky masa, které rychle opečeme, aby se paprika nespálila.
3. Maso osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a pomalu dusíme zakryté pokličkou.
4. Během dušení maso občas promícháme, případně podlijeme vodou.
5. Měkké podušené maso z omáčky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a orestujeme. Přilijeme vodu, metlou omáčku rozmícháme, můžeme i přecedit, do hrnce vrátíme maso a společně asi 20 minut provaříme.
6. Omáčku dochutíme solí nebo pepřem, prolisovaným česnekem, majoránkou a přidáme na zbylém sádle osmahnutou sladkou papriku.

Karbanátky

Příprava: 20 minut + 30 minut smažení

Pro čtyři osoby:

Karbanátky

*  1 malá cibule
*  3 stroužky česneku
*  1 lžíce sádla
*  500 g mletého hovězího masa 
*  500 g mletého vepřového masa
*  2 vejce
*  sůl
*  pepř
*  majoránka
*  čerstvá petrželka
*  strouhanka
*  olej

Tip

Vyzkoušejte recept z Kypru: 500g mleté směsi vepř. a hověz. masa, 3 najemno nastrouhané syrové brambory, sůl, pepř, 1 vejce, špetka skořice, trochu sušené máty, strouhanka. Maso promíchané s bramborami nepouští tolik šťávy, kuličky jsou měkké a šťavnaté.

1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli najemno nakrájíme, česnek prolisujeme.
2. Cibuli na pánvičce orestujeme na lžíci sádla .
3. Ve větší míse promícháme mleté maso s vejci, se solí, pepřem, majoránkou, přidáme nasekanou petrželku, orestovanou cibuli, česnek a přisypeme trochu strouhanky na zahuštění.
4. Rukama navlhčenýma studenou vodou tvarujeme ze směsi větší kuličky, které obalíme a lehce roztlačíme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje.

Králík na česneku

Příprava: 20 minut + 120 minut pečení

Pro čtyři osoby:

Králík na česneku

*  1 králík
*  1 cibule
*  6 stroužků česneku
*  sůl
*  2 lžíce hořčice
*  2 lžíce sádla
*  kmín

Bramborové knedlíky:

*  500 g brambor vařených ve slupce
*  250 g dětské krupičky
*  sůl
*  1 vejce

Ještě teplé brambory oloupejte, prolisujte, zapracujte krupičku, sůl a vejce, vytvarujte dva válečky a povařte je asi 20 minut v osolené vroucí vodě

1. Králíka naporcujeme, opláchneme a osušíme. Troubu předehřejeme na 180°C. 2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme a utřeme se solí a hořčicí.
3. Pekáč vymažeme sádlem, vysypeme cibulí. Porce králíka potřeme česnekem se solí a hořčicí, posypeme trochou kmínu, vložíme do pekáče na cibuli, podlijeme vodou a zakryté dáme na půlhodinu péct do trouby.
4. Po půlhodině pečení králíka odkryjeme, přelijeme výpekem, případně trochu podlijeme vodou. Pečeme zakrytého další hodinu, za občasného podlití a přelití výpekem.
5. Poslední čtvrthodinu králíka dopékáme odkrytého, aby se udělala kůrčička a získal pěknou barvu.

Sekaná

Příprava: 30 minut + 60 - 70 minut pečení

Pro šest osob:

Sekaná

*  2 rohlíky nebo housky
*  250 ml mléka
*  1 malá cibule
*  2 velké stroužky česneku
*  50 g slaniny
*  3 plátky anglické slaniny
*  500 g mletého hovězího masa
*  500 g mletého vepřového masa
*  sůl
*  pepř
*  majoránka
*  2 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rohlíky pokrájíme a zalijeme teplým mlékem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme. Slaninu pokrájíme na kostky. Anglickou slaninu pokrájíme na širší proužky.
2. Na rozehřáté pánvi osmahneme kostky slaniny, přisypeme cibuli a společně opečeme.
3. V míse promícháme hovězí a vepřové maso s utřeným česnekem, ochutíme solí, pepřem a majoránkou, přimícháme 1 vejce,1 žloutek a rohlíky, z kterých jsme vymačkali přebytečné mléko.
4. Ochucené mleté maso rozdělíme na poloviny. Na navlhčenou potravinovou fólii nebo alobal prsty rozprostřeme maso na placku, posypeme polovinou slaniny a cibule, anglické slaniny a svineme. Stejně postupujeme s druhou polovinou mletého masa.
5. Navlhčenýma rukama obě šišky sekané uhladíme, potřeme je zbylým bílkem a dáme péct do vyhřáté trouby.
6. Pečeme podlité trochou vody asi hodinu. Během pečení přeléváme výpekem a podléváme vodou.

Vepřový řízek

Příprava: 30 minut + 90 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Vepřový řízek

*  800 g brambor
*  sůl
*  1 kg vepřového masa (zkuste kýtu, panenku či krkovičku)
*  hrubá mouka
*  5 velkých vajec
*  strouhanka
*  olej
*  2 lžíce másla
*  čerstvá pažitka
*  1 citron

Tip

Základem správného vepřového řízku je kvalitní kousek vepřového – hezká kýta, ořech. Vyzkoušejte maso obalit ve čtyřobalu. Před obalováním v mouce, vejci a strouhance ho potřete rozpuštěným máslem. Nebo použijte parmazánové těstíčko, které vytvoříte z vejce, nastrouhaného parmazánu, trochy mléka a mouky.

1. Brambory omyjeme, oloupeme a dáme vařit doměkka do osolené vody.
2. Omyté a osušené maso nakrájíme na plátky, z panenky můžou být vyšší. Plátky masa naklepeme, panenku jen roztlačíme prsty.
3. Naklepané řízky obalíme v hrubé mouce, ve vejcích rozšlehaných se solí a pak ve strouhance.
4. V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a řízky v něm pomalu smažíme dozlatova. Usmažené řízky necháme okapat na papírových ubrouscích a můžeme je uchovat teplé v pekáčku v mírně vyhřáté troubě.
5. Uvařené brambory překrájíme, v míse je promícháme s máslem a nasekanou čerstvou pažitkou.
6. Řízky a brambory rozdělíme na talíře a podáváme se skrojkem citronu.

Španělský ptáček

Příprava: 30 minut + 90 minut vaření

Pro 4 osoby: 

Španělský ptáček

* 4 plátky zadního hovězího
*  sůl
*  pepř
*  4 lžičky hořčice
*  1 velká cibule
*  8 plátků anglické slaniny
*  1 špekáček nebo silnější párek 
*  1 velká kyselá okurka
*  1 natvrdo uvařené vejce
*  1 jarní cibulka nebo kousek pórku
*  3 lžíce sádla

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme, potřeme hořčicí. Cibuli nakrájíme na kostičky. Polovinu slaniny pokrájíme.
2. Na každý plátek položíme jeden plátek slaniny, čtvrtku uzeniny, okurky a vejce, kousek jarní cibulky nebo pórku a plátky svineme. Svážeme je nití, můžeme je i spíchnout párátkem.
3. Ptáčky osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce. V kastrolu rozehřejeme sádlo, po jednom na něm ptáčky opečeme, vyjmeme je a odložíme na talíř. Do hrnce vsypeme pokrájenou slaninu a cibuli, orestujeme, vložíme zpět ptáčky, podlijeme a pod pokličkou dáme dusit do trouby asi na hodinu.
4. Hotové ptáčky zbavíme nití (párátek) a podáváme s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží.

Autoři:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...