Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


(Ne)obyčejné ovoce

  18:34aktualizováno  18:34
Jablko je nejběžnějším druhem ovoce a provází člověka od počátku historie. Jablko, utržené ze stromu poznání, se stalo prvotním hříchem lidského pokolení. Jablko bylo součástí symbolů královské moci a zlaté jablko bylo předmětem sváru a stálo na počátku událostí, které vedly k pozdějšímu pádu Tróje v řecké mytologii.

Jablka | foto: Fayio

I v současnosti je toto ovoce symbolem zvyků, zdraví, ale také spolků a společností.

Jablko je opravdovým pokladem, protože je nejen jídlem, ale také lékem. Rčení, že jedno jablko zkonzumované každý den drží choroby i doktora dál od těla, platí stále. Ovoce obsahuje vitaminy, hlavně vitamin C, minerální látky a antioxidanty. Pokud se budete řídit lidovým rčením, tak příjemnou cestou zlepšíte činnost svého trávícího a nervového systému, mozku a také posílíte svou imunitu. Jablka působí blahodárně i na zuby a dásně, pomáhají proti rakovině a nespavosti a mají detoxikační účinky.
V současnosti existuje přibližně 10 000 odrůd tohoto ovoce. Kromě barevného odlišení na zelená a červená jsou plody rozdělovány také podle času zrání na rané, podzimní a zimní odrůdy a každý druh má i svůj speciální název.

Nejběžnější jablka, která najdete v obchodech, jsou Golden Delicious a Idared, pocházející z USA, nebo český Dukát.

Nejzdravější jablka jsou ty nejstarší odrůdy, které se ale nehodí pro velkovýrobu. Takové ovoce můžete nasbírat ve starých sadech, nebo si je třeba koupit v bio obchodech.

Doporučuji konzumovat jablka i se slupkou, protože právě ta v sobě obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek. Všechna jablka nejlépe chutnají právě nyní, v době dozrávání.

A co vše je možné z jablek v kuchyni připravit?

Nejstarší metodou zpracování jablek je sušení, protože tak se ovoce kdysi konzervovalo. Středověké hospodyně navlékaly kolečka plodů na šňůry a zavěšovaly je na stropní trámy.

Jablka stačí jen pečlivě umýt, zbavit jádřinců, nakrájet na plátky libovolného tvaru, navléknout na šňůru nebo dát na suchou a prodyšnou podložku, třeba mřížku a nechat na suchém, teplém místě usušit.
Takto připravené křížaly si uchovají lahodou chuť i vůni jablek a navíc se v nich sušením zkoncentrují ovocné cukry, a tak jsou vhodné ke zdravému mlsání. Křížaly můžete následně i namočit do vlažné vody nebo mléka a použít je při pečení nebo vaření.

Nejzdravější je připravit z jablek jablečný mošt. K tomu však potřebujete moštovač. Jestliže doma takový přístroj nemáte, můžete si dát sklenici lahodného moku na mnoha místech větších měst, kde připravují freshe.
Nejlahodnější je jablečný kompot, jehož příprava je velmi rychlá. Omytá, oloupaná jablka, zbavená jádřince, nakrájejte na kousky, zalijte vodou a dejte vařit. Do hrnce přidejte skořici a badyán, ale můžete zkusit i jiné koření nebo třeba rozinky a trochu rumu. Chvilku před dovařením přidejte cukr podle chuti a hotovo. Podávejte ho teplý nebo vychlazený a ozdobit ho můžete šlehačkou, krémem nebo pudingem.

Děti zase nejvíce ocení domácí přesnídávku. Omytá, pokrájená jablka rozvařte v trošce vody, propasírujte přes síto a dejte do misek nebo sklenic, které můžete sterilovat 20 minut při teplotě 80 stupňů celsia. Do protlaku můžete přidat i jiné ovoce, koření či sušené ovoce.

Nejčastěji se z jablek připravují různé sladké koláče a samozřejmě tradiční štrúdl. Ovoce je výborné i v salátech a hodí se také k přípravě masových pokrmů, kterým dává nový rozměr.

Takže pokud máte teď doma velké množství jablek a nevíte, co s nimi, nezoufejte. Toto universální ovoce výborné chuti můžete péct, smažit, vařit, dusit, zavařovat, sušit, lisovat nebo třeba zapékat.

Uspořádejte třeba hostinu, na které bude všech chodům vévodit právě jablko.

Autor:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Reportáž: šikovné prsty a trpělivost. Redaktorka si vyráběla klobouk

Dáma v červeném. Autorka článku se svým „výtvorem“.

Klobouk je nákladnou a luxusní záležitostí. Každý detail musí být pečlivě propracovaný a samotná výroba zabere i...

Diamantové srdce za miliony. Nejdražší kabelka na světě míří do dražby

Nejdražší kabelka na světě je posetá tisíci diamantů

Opravdový poklad. To je ručně dělaná kabelka ve tvaru srdce, kterou se chystá prodávat aukční síň Christie’s. Podle...

OBRAZEM: Pončo je pro podzim perfektní. Noste ho k džínám i místo šatů

Silueta, která leccos promine a krásně se vrství, se letos vrací na výsluní....

Silueta, která leccos promine a krásně se vrství, se letos vrací na výsluní. Ponča a peleríny však můžou být ošemetné....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.