Příliš mnoho sladkostí a nasycených tuků
Zvýšený příjem cukru si daň vybere nejen na stavu vašich zubů a přibíráním na váze, hrozí také poškození mozku. Velké množství cukru ve stravě totiž může bránit vstřebávání živin z potravin, což může časem vést k podvýživě. A mozek pro své správné fungování vyžaduje dostatečné množství všech důležitých živin. Vědecká studie z roku 2011 prokázala silnou spojitost mezi nadbytečným příjmem cukru a zhoršením kognitivních funkcí účastníků této studie.
„Odborníci se shodují, že malé množství jednoduchých cukrů nijak zvlášť zdraví neškodí, ale bohužel spousta lidí jej konzumuje v nadměrné míře, což může mít velmi špatný dopad na celkové zdraví člověka,“ uvedl lékař Matej Kohutiar, odborník na biochemii a metabolizmus z kliniky Svět zdraví a dodal, že z nových výzkumů je stále více patrné, že nadměrná konzumace cukru negativně ovlivňuje kognitivní funkce a celkovou duševní pohodu.
Nadměrná konzumace jednoduchých cukrů vede ke zvýšení hladiny inzulinu a výkyvům hladiny krevní glukózy. To samozřejmě může vést k příznakům jako je únava, ospalost, poruchy soustředění, tedy ke snížení psychomotorických funkcí. Pravidelná nadměrná konzumace jednoduchých cukrů vede ke zvýšení produkce dopaminu, což je efekt pozorovaný také v případě návykových onemocnění.
Podle některých studií může proto vyvolat až abstinenční příznaky podobné těm, které se vyskytují při užívání drog. Některé výzkumy také ukázaly, že nadměrná konzumace cukru může zhoršovat paměť a schopnost učení, vysvětlil dále lékař Kohutiar.
Podle něj jsou tuky naopak pro mozek prospěšné, představují jedny z hlavních stavebních látek mozku. Jsou hlavní složkou membrán nervových buněk a jsou klíčové pro vedení vzruchu a vzájemnou komunikaci neuronů.
„Je ale veliký rozdíl mezi tuky, které vykazují škodlivé působení, a tuky, které jsou zdraví prospěšné. Nadměrná konzumace (všech) tuků samozřejmě přispívá ke vzniku obezity. Zvýšený příjem nekvalitních tuků a tuků s obsahem transmastných kyselin také přispívá k onemocnění srdce a cév. Konzumace nenasycených omega-3 mastných kyselin ve vhodném množství je důležitá pro zdraví a správné funkce mozku, sítnice, kostí a také imunitního systému. Významným zdrojem jsou některé druhy rostlinných olejů, ořechy, lněná semínka a tuk volně žijících mořských ryb. Omega 3 mastné kyseliny tedy ovlivňují procesy neurotransmise, a jsou proto důležité pro správné funkce mozku, jako je schopnost soustředit se, paměť a procesy myšlení,“ tvrdí doktor Kohutiar.