Většina zápachu z úst je způsobena bakteriemi, které se vytvářejí ze zbytků potravin v našich ústech. Tím, že jídlo zůstává v zubech, stává se živnou půdou pro bakterie na povrchu zubů, v mezizubních prostorech, ale i na jazyku.
Bakterie pak působí nevábný dech. Mezi jiné, spíše přechodné, příčiny zápachu patří konzumace některých potravin, které se dostávají do krevního oběhu a následně plic.
Špatný dech ovšem může být signálem některé zásadní nemoci žaludku, plic nebo krevního oběhu. Přinášíme vám osm různých tipů, jak mít vůni dechu pod kontrolou.
1. Jezte jogurty
Jogurt pomáhá nejen znovu obnovit příznivé bakterie ve střevech, ale vyváří i zdravější ústa. Jeden jogurt denně by měl napomáhat stabilně svěžímu dechu. Aktivní bakterie přítomné v jogurtu, zvláště Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgarius, mají příznivý dopad na snížení množství bakterií, které zápach způsobují.
Vědci sledovali po dobu dvou týdnů dvacet čtyři dobrovolníků, kteří nesměli jíst jogurty a potraviny, které obsahují bakterie podobné těm v jogurtu, jako jsou například sýry a nakládaná zelenina. Badatelé odebírali dobrovolníkům vzorky ze slin, zkoumali jim jazyk, hodnotili bakterie v ústech a celkově i zápach z úst včetně hydrogensulfidu. Tím ale test nekončil: dobrovolníci následně jedli po dobu šesti týdnů kolem 85 gramů jogurtu denně.
Výsledek experimentu skutečně potvrdil počáteční domněnky: zjistilo se, že ty složky, které se podílejí na zápachu, jmenovitě hydrogensulfid, se po každodenní konzumaci jogurtu snížily o osmdesát procent u všech zúčastněných. A nejen to, při hlubším zkoumání se přišlo na to, že se díky jogurtu podařilo částečně snížit zubní plak a zánět dásní.
2. Zvyšte spotřebu jablek, mrkve a celeru
Je to i plak na zubech, který způsobuje zápach v ústech. Konzumací potravin s vlákninou udržíte svá ústa vlhká a zvýšíte množství slin.
3. Vzpomeňte si na bylinky
Není to jen máta, ale i petrželová nať, eukalyptus, koriandr, kardamon nebo pískavice řecké seno. Specialisté na ústní hygienu doporučují tyto čerstvé bylinky žvýkat nebo je pít v čaji.
Jednoduchý recept spočívá v tom, že například petržel a tři stroužky hřebíčku uvaříte ve vroucí vodě a necháte vychladnout, poté máte rychlý prostředek na zahnání momentálního pachu v ústech. Pitím bylinek navíc pomáháte svému zažívání.
4. Pijte hodně vody
Přísunem dostatečného množství tekutin během dne pečujete nejen o ledviny, pleť a další části svého těla, ale pomáháte též udržovat svěží dech. Nedostatek tekutin a slin může často vést k suchu v ústech a k zápachu.
Že je potřeba se suchostí v ústech bojovat, dokládá i fakt, že nedostatek slin zvyšuje riziko vzniku zubního kazu a infekcí v dutině ústní. Svěžímu dechu pomáhá i to, když si ústa vodou během dne vypláchnete.
5. Čistěte si denně jazyk
Abychom snížili zápach v ústech, nestačí si jen čistit zuby. Pouhé čištění zubů snižuje podle výzkumů zápach jen o dvacet pět procent. Pokud se ale přidá i pravidelné čištění jazyka, zredukuje se zápach z úst až o sedmdesát procent.
Čistěte si zuby a jazyk nejméně dvakrát denně. Používat by se ovšem neměl stejný kartáček jako na zuby. Zaměřte se především na pročištění zadní strany jazyka.
Po vyčištění jazyka omyjte kartáček v horké vodě. Povlak na jazyku lze také odstranit pomocí takzvané “škrabky” jazyka, která je k dostání v lékárnách.
6. Používejte zubní nit
Čištění zubní nití není důležité jen pro odstranění zbytků jídla a ochranu proti zubnímu plaku. Niť pomáhá i proti paradontóze, jiné běžné přičině zápachu.
Bakterie, které zůstávají na povrchu zubů nebo v prostorech mezi zuby, produkují mnoho kyselin a toxinů, které dráždí dásně. V dírách mezi dásní a kořenem zubu tyto bakterie zůstávají a vytvářejí zápach.
7. Kloktejte peroxidem
Lékaři také doporučují výplachy tříprocentním peroxidem vodíku, který se využívá na ničení takových bakterií, které nevyžadují ke svému životu kyslík. Pravidelnými výplachy se nejen zlepší dech, ale i nadbytek zubního plaku.
8. Omezte česnek a pažitku
Před důležitým jednáním omezte potraviny, které jsou pro váš dech kritické. Dech kazí kromě česneku a pažitky i zelí, cibule a ryby. Nespoléhejte na kartáček a pastu nebo žvýkačky. Tyto potraviny způsobují zápach z úst i 72 hodin po jejich konzumaci.
Po trávení cirkulují proteiny těchto potravin v krvi, jsou přeneseny do plic a vylučovány dechem. Také káva a cigarety působí na dech tradičně velmi záporně.