Naučte se nepřejídat!

  6:00aktualizováno  6:00
Jíst do polosyta a pít do polopita! Zlaté pravidlo, které je prověřeno staletími, ale jehož dodržování není pro mnohé z nás vůbec jednoduché.
U jídla byste se měli soustředit i na jeho denzitu.

U jídla byste se měli soustředit i na jeho denzitu. | foto: Profimedia.cz

Chcete-li si udržet váhu, je důležité hlídat si porce konzumovaného jídla. Pokud nejíte pravidelně a dlouho hladovíte, zákonitě vám hrozí, že se při nejbližší příležitosti přejíte. Ale i když se snažíte jíst pravidelně, dávejte si pozor na jednu věc. Než začnete cokoliv jíst, zeptejte se sami sebe: "Mám hlad, nebo chuť?"

Když už se pustíme do jídla, jak poznáme, že jsme sytí? V našem těle funguje mechanismus, o kterém jste již určitě četli nebo slyšeli. Tento mechanismus spojuje žaludek a mozek. Ze žaludku do mozku se vysílají signály, že do žaludku právě přichází potrava. Ale teprve až po 15-20 minutách dojde našemu mozku konečný signál, že je žaludek přiměřeně naplněn.

Základním pravidlem, jak se nepřejídat, je: jíst pomalu. Pokud to budete dodržovat, váš žaludek bude mít dostatek času informovat mozek, že už má dost. Podaří se vám tím kontrolovat a v případě potřeby (když hubnete) i snížit množství jídla.

Denzita stravy
Kromě toho, že se budete snažit jíst pomalu a v klidu a budete se snažit včas zaregistrovat pocit nasycení, je ještě jeden způsob, který vám v tom pomůže. Je jím snížení celkové energetické denzity (hustoty) jídla. Za tímto zdánlivě složitým pojmem se skrývá ve skutečnosti jednoduché doporučení.

Představte si například, nebo i v praxi vyzkoušejte, že sníte 70 g sýra, třeba ementálu s energetickou hodnotou 1 600 kJ na 100 g. Váš žaludek i mozek budou cítit, že jste přijali nálož energie i tuků, ale úplně spokojeni nebudete. Když si však k sýru přidáte 100 g nakrájené okurky (50 kJ/100 g) a 100 g nakrájených rajčat (85 kJ/100g), získáte nejen chuťově zajímavější pokrm, ale zároveň snížíte energetickou denzitu na 465 kJ na každých 100 g výsledného pokrmu. Tedy téměř na čtvrtinu.

"Je prokázáno, že čím nižší hustota (denzita), tím nižší je pravděpodobnost přejedení nebo snědení větší porce v následujícím jídle. Náš organismus totiž vyhodnotí i objem jídla, nikoli jen to, kolik má kalorií.  Velkou roli v tom hraje i fakt, že pokrm, jehož součástí je zelenina nebo ovoce, musíme jíst déle, máme tedy šanci skončit s jídlem dříve, než budeme přejedení," vysvětluje MUDr. Václava Kunová, odbornice na zdravou výživu ze společnosti Nutradit.

Na druhé straně, jdete-li do fast-food restaurace, můžete počítat s denzitou vysokou – standardní hamburger má na 100 g celých 1 000 kJ. Na chvíli možná zasytí, ale po jedné nebo dvou hodinách přijde velký hlad. "Proto, nikoli jen pro vysoký obsah tuků, jsou fast-food restaurace faktorem, který přispívá k nárůstu počtu obézních lidí na celém světě," dodává MUDr. Kunová.

Pro praxi z toho vyplývá, že každé jídlo, které během dne zkonzumujeme, bychom se měli snažit doplnit kouskem čerstvé zeleniny nebo ovoce. Zároveň tím získáme přirozenou cestou všechny důležité vitaminy a minerální látky.


Jak jíst méně?


 Do úst vkládejte menší kousky jídla, pečlivě kousejte a neberte do úst další sousto, dokud nespolknete předchozí.
 Nenabírejte příborem další sousto, máte-li plná ústa.
 Občas přerušte na pár vteřin jedení, odložte příbor  a konverzujte.
 Vnímejte vůni a chuť pokrmu a užijte si to!
 Dojídejte u stolu jako poslední.
 Jezte pouze u stolu, nikoli vestoje.
 Jezte v klidu.
 Při jídle se nevěnujte žádné další činnosti (čtení novin nebo časopisů, sledování TV).
 Vyhýbejte se fast-foodům a stánkům s rychlým občerstvením
 Nemusíte dojídat vše, co máte na talíři (i když se jedná o zdravý pokrm)!


Zdroj: Nutradit

Autoři:

Nejčtenější

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Moje přítelkyně se stala mužem, ale stále ji miluji, říká Američanka

Aidan se svou manželkou Heather

Heather Silva z Texasu se před šesti lety zamilovala do ženy. O tři roky později se musela smířit s tím, že se její...

Mýty o alkoholismu: závislý patří do léčebny a poznáte ho na první pohled

Ilustrační fotografie

Češi patří mezi největší pijáky alkoholu nejen v Evropě, ale i ve světě. Většinou však potíže se závislostí zlehčují, a...

Deset let jsem tajila lupénku, protože jsem se styděla, říká moderátorka

Moderátorka Louise Roe si na předávání Oscarů vybrala broskvové šaty s...

Britská moderátorka a fashion blogerka Louise Roe (36) veřejně přiznala, že se natolik styděla za své kožní onemocnění,...

Další z rubriky

RETRO: Hubnutí v socialismu. Frčela vajíčková dieta i rady Rajka Dolečka

Obal knihy Abychom netloustli, která vyšla v roce 1970. Jsou v ní dietní rady a...

Touha lidí zhubnout je nezávislá na politickém režimu. I za socialismu se ženy a muži snažili zbavit přebytečných...

Rady, jak vařit zdravě a levně. Začněte používat základní potraviny

Ilustrační fotografie

Zdravé stravování nemusí být drahé. Stačí se zamyslet nad tím, co kupujete a naučit se pár pravidel pro výběr potravin....

Tipy, jak připravit zdravé a levné jídlo. Zkuste těstoviny i luštěniny

Ilustrační fotografie

Vařit neznamená strávit půl dne u plotny. Důležité je mít pod kontrolou, co jíte, používat základní suroviny, jíst...

Najdete na iDNES.cz