Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Naučit se sushi za tři hodiny? Ano, i když bylo šišaté

  1:04aktualizováno  1:04
Japonskou specialitu sushi považuji za složité jídlo. Jak nacpat tolik dobrot do malé ruličky? A tak jsem se vydala na kurz přípravy sushi.

Kurz přípravy sushi | foto: Profimedia.cz

"Budu po téhle lekci moci pozvat své kamarády na sushi večírek?" ptám se šéfkuchaře Tomáše Hnátka hned po vstupu do nablýskané kuchyně pražské školy vaření Chefparade, kde se dnešní kurz koná. "Je to sice učení na celý život, ale myslím, že to doma zvládnete," říká.

Do kurzu, jakých tu pořádají několik - od indické či české kuchyně až ke grilování - se trousí další lidé. Mladý pár i partička kamarádů, kteří tahají z rukávu jména oblíbených sushi restaurací. Nikomu není přes třicet a všichni se těší.

Rychlé seznámení a jde se na to. Na pultu jsou vyskládané ingredience, které budeme potřebovat. Více než čtyřkilový losos, speciální japonská rýže na sushi, mořská řasa nori, avokádo, okurka... A k tomu také wasabi, japonský zelený křen, který pálí jako čert, ale nesmí v žádném sushi chybět. Sezamová semínka, do kterých budeme balit kalifornské maki sushi, zázvor, jenž se k jídlu "přikusuje", a speciální sójová omáčka na namáčení sushi.

Jídlo, které se nepřejí

V rýžovém hrnci se dovařila rýže a šéfkuchař začíná s porcováním lososa. Nic jednoduchého. Stáhnout z kůže, rozpůlit, vyndat drobné kůstky speciální pinzetou nebo kleštičkami. Pak je třeba rybu nakrájet na pravidelné hranoly, ze kterých se řežou slabounké plátky.

Kurz přípravy sushi
Kurz přípravy sushi

Kuchař odřezky hází do velkého hrnce, v němž za chvíli uvaří vynikající polévku miso shiro. A mezitím vypráví: jak začal v roce 1996 vařit ve své první sushi restauraci, jak se zamiloval do japonské kultury, o níž dokáže rozmlouvat hodiny, a jak se mu tohle jídlo nikdy nepřejí.

Pak se pouští do prvního maki sushi. Vypadá to jednoduše. Přepůlí se řasa, na ni se napěchuje rýže.

"Musí se nechat asi půlcentimetrový okraj, aby šla dobře zabalit," vysvětluje, zatímco jsme se nahrnuli kolem něj. Potře vše tenkou vrstvičkou pálivého wasabi. "Stačí trochu. Muži tam toho vždy dávají hodně, ženám to pak nechutná, pálí to." Poklade to syrovými kousky lososa a dá řasu na bambusovou rohožku makisu, která je základem úspěchu i neúspěchu. A začíná rolovat. Vypadá to jednoduše, ale udělat dokonalý váleček není vůbec snadné. Ten se pak nakrájí na šest kousků. A sushi je na světě.

Kurz přípravy sushi
Kurz přípravy sushi

Dávám se do přípravy. Řasa, nacpat rýží, wasabi, losos. A začínám rolovat. Rohožka se musí vždycky pootočit a pak přitlačit, aby vznikl váleček. Kupodivu vznikl. Nemá sice dokonalý tvar jako od našeho šéfkuchaře, řasa ho nepokrývá od kraje ke kraji, ale je to moje první sushi a jíst se dá.

Pochvala doma

Zkouším další recepty, jež nám Tomáš ukázal. California maki sushi i nigiri sushi, rýžové bochánky, které zdobíme plátkem ryby. Přiznávám – jsou trošku pokroucené, ale doma mě za ně stejně později pochválí.

Koukám do talířů dalších kuchařských "žáků" a zjišťuji, že jsme na tom podobně. Kousky sushi jsou trošku křivé a my nadšení.

Usedáme ke stolu se svými výtvory a pouštíme se do nich. Kuchař nám k tomu servíruje vynikající miso shiro polévku, kterou mezitím uvařil.

S kurzem za 1 190 korun jsem spokojená. Zjistila jsem totiž, že klidně mohu doma zorganizovat sushi večírek a tohle na první pohled složité jídlo se dá s trochou zápalu a tolerance od hostů zvládnout.







Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.