Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Naučíme vás vařit levná, a přitom dobrá jídla

  0:48aktualizováno  0:48
Kdo chce dobře jíst, musí vařit z kvalitních surovin. Kvalitní ale nemusí být vždycky drahé. Naučíme vás dobroty, které rodinný rozpočet určitě nezruinují.

Ledvinkové ragú na cibulceLedvinkové ragú na cibulce

Příprava: 30 minut + máčení + 1 hodina dušení

Pro 4 osoby

* 500-600 g vepřových ledvinek
* 0,5-1 l mléka
* 80 g uzeného špeku
* 1 lžíce sádla
* 1 velká cibule, nakrájená najemno
* 3-4 stroužky česneku, usekaného
* 1-2 lžičky kmínu
* sůl a mletý pepř
* voda na podlévání, asi 500 ml
* 1 lžíce hladké mouky

1. Ledvinky omyjeme ve studené vodě, vložíme do mísy nebo kastrolu a zalijeme mlékem, aby byly potopené a necháme máčet nejlépe do druhého dne, minimálně 2 hodiny. Potom ledvinky opláchneme, odblaníme, rozpůlíme je, vykrájíme z nich močovody a nakrájíme na plátky. Nakrájené ledvinky vložíme do cedníku, spaříme horkou vodou a důkladně propláchneme teplou vodou a necháme okapat.

2. V kastrole rozškvaříme na sádle na kostičky nakrájený špek, přidáme jemně pokrájenou cibulku, usekaný česnek, kmín a osmahneme do zlatova. Přidáme připravené ledvinky, promícháme, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme bez poklice asi 30 minut, do poloměkka.

3. Potom necháme vydusit všechnu vodu a ledvinky zaprášíme lžící mouky. Za stálého míchání mouku osmahneme, zalijeme vlažnou vodou, dobře rozmícháme a na mírném ohni vaříme, dokud ledvinky nezměknou a šťáva není provařená. Trvá to zhruba dalších 20-30 minut. Podle potřeby podléváme vodou a nakonec chuť doladíme solí a pepřem.

Chlebová polévkaChlebová polévka

Příprava: 5 minut + 30 minut vaření

Pro 4 osoby

* 4 velké silnější krajíce tvrdšího chleba + 2 krajíce k podávání
* 1,25 l vody nebo vývaru, i z kostky
* sůl a mletý pepř
* 2 lžičky kmínu
* 1 lžíce másla + 1 lžíce na opečení chleba
* 1 lžíce hladké mouky
* 4 mladé cibulky

1. Tvrdý chléb nalámeme na kousky nebo nakrájíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme kmín, osolíme a vaříme na mírném ohni, dokud se chléb nerozvaří, tvá to asi 5-10 minut. Potom polévku propasírujeme přes jemný cedník nebo rozmixujeme, zahustíme růžovou jíškou z másla a mouky a 20 minut povaříme.

2. Podle potřeby dolijeme trochu vody nebo vývaru a dochutíme solí a pepřem. Zbylý chléb nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi na kousku rozehřátého másla. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a zpěníme na zbylém másle. Opečený chléb a cibulku vložíme do polévky a podáváme.

Dušené cibulky s hrachem a bůčkemDušené cibulky s hrachem a bůčkem

Příprava: 20 minut + asi 40 minut dušení

Pro 4 osoby

* 600 g malých cibulek (zimní sazečky)
* 300 g uzeného bůčku
* 2 lžíce oleje nebo sádla
* 1 celá hlavička česneku
* 1-2 lžičky cukru krupice
* 1 lžíce sladké mleté papriky
* špetka pálivé mleté papriky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* sůl a mletý pepř
* 500 ml vody nebo vývaru na podlití
* 300 g uvařeného hrachu nebo cizrny
* 1 krajíc tvrdého tmavého chleba
* 2 snítky čerstvého oregána nebo majoránky

1. V pánvi na polovině rozehřátého tuku opečeme na kostky nakrájený uzený bůček, stáhneme z ohně, poprášíme mletou sladkou i pálivou paprikou, aby zpěnila a necháme stranou. V kastrole na zbylém tuku osmahneme celé oloupané cibulky a celé oloupané stroužky česneku. Posypeme je cukrem, necháme lehce zkaramelizovat, vmícháme rajčatový protlak, sůl, pepř, podlijeme vodou nebo vývarem, vmícháme opečený bůček s paprikou, nastrouhaný tvrdý chléb a dusíme doměkka. Občas zamícháme a podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem.

2. Ke konci varu přidáme uvařený hrách nebo slitou a propláchnutou cizrnu a ještě chvíli společně povaříme. Nakonec dochutíme solí, pepřem a usekanými lístky oregána nebo majoránky.

Tip
Guláš můžete také zahustit nastrouhanou syrovou bramborou nebo k cibulkám přidat 1-2 pokrájená padaná jablka a pokrm dusit v troubě. Zimní sazečku můžete nahradit normální žlutou cibulí překrájenou na čtvrtky.

Jáhly s hlávkovým zelím a špekemJáhly s hlávkovým zelím a špekem

Příprava: 15 minut + 20-25 minut vaření

Pro 4 osoby

* 600 g bílého hlávkového zelí
* 1 lžíce másla nebo sádla
* 1 cibule
* 150-200 g uzeného prorostlého špeku či slaniny
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* 300 g jáhel

1. Jáhly propereme a propláchneme. Potom je spaříme vroucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme. Na 1 díl jáhel dáme 2 díly vody. Osolíme, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme bez míchání přikryté 15-20 minut. Stáhneme z ohně a necháme ještě dojít pod pokličkou 5-10 minut.

2. Hlávkové zelí rozčtvrtíme, očistíme, vykrojíme košťál a nakrouháme na nudličky. Zelí promačkáme v míse s trochou soli a necháme chvíli stát. V kastrole na rozehřátém tuku osmahneme na kostičky nakrájený špek, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.

3. Vložíme vymačkané nakrouhané zelí, kmín, opepříme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni ve vlastní šťávě doměkka. Trvá to asi 15-20 minut. Uvařené jáhly nakypříme vidličkou a promícháme s dušeným zelím se slaninou a podáváme.

Čočkový salát s cibulí a salámemČočkový salát s cibulí a salámem

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 400-500 g čočky
* 2 lžíce kvalitního oleje
* 150 g šunkového salámu
* sůl a čerstvě mletý pepř

1. Čočku propláchneme a na hodinu až dvě namočíme do vody. Vodu slijeme, čočku zalijeme dvojnásobným množstvím teplé vody. Uvedeme k varu a bez míchání uvaříme doměkka, trvá to asi 15-20 minut. Potom ji scedíme, necháme okapat, vložíme do mísy a promícháme s plátky nakrájené cibule.

2. V pánvi na oleji krátce osmahneme nakrájený šunkový salám, vmícháme ho do čočky a salát dochutíme solí, pepřem, worcesterem a octem. Salát ozdobíme bylinkami a podáváme teplý nebo i po vychlazení.

Kroupové rizoto se zeleninouKroupové rizoto se zeleninou

Příprava: 20 minut + 45–60 minut vaření

Pro 4 osoby

* 400 g pšeničných krup
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička másla
* 4 jarní cibulky
* 4 stroužky česneku
* 1 l vody
* 400 g čerstvé sezonní zeleniny (karotka, pórek, celer, kedlubna)
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* 1/4 lžičky mletého zázvoru
* 1/4 lžičky mletého rozmarýnu

1. Kroupy vypereme a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, vsypeme kroupy, za stálého míchání orestujeme a zalijeme větším množstvím vody. Přidáme jednu očištěnou cibulku i s natí, osolíme, uvedeme k varu a vaříme pod poklicí doměkka.

2. Mezitím si zeleninu nakrájíme nadrobno. V kastrole zpěníme na zbylém oleji jemně pokrájenou zbylou cibuli a usekaný česnek.

3. Vsypeme zeleninu, osmahneme, osolíme, opepříme, okořeníme a opékáme na mírnějším ohni, dokud zelenina nezkřehne. Kroupy slijeme, promícháme se zeleninou, lžičkou másla a podáváme.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.