Podle Jany je pořádná snídaně nejdůležitějším jídlem dne a ani moc přitom nezáleží na tom, kolik má vaše ranní porce obilné kaše kalorií, protože ji přes den vyběháte. A navíc energie je to, co mnohým z nás po ránu nejvíc chybí.
Ona sama je, jak říká, ranní ptáče. „Moje nejhorší noční můra je, že vstanu pozdě a budu muset ráno spěchat,“ usmívá se. Vstávám o půl hodiny dřív, než naše dvouletá Emilka a užívám si to. Snídaně je jediný čas, kdy máte zaručeně klid a nic vás nemůže vyrušit. V pohodě se nasnídáte a pak se můžete vrhnout do každodenního shonu.“
Snídaně, která vás nakopne
Recepty na obilninové pochoutky, které Borozidisovi prodávají pod značkou Naše kaše a o kterých si můžete přečíst v jejich první kuchařce, jsou výsledkem dlouholetého zkoušení, vymýšlení a vylepšování. Vše samozřejmě testují na svých chuťových buňkách, rodině, přátelích a poslední dobou také na dcerce Emilce.
Vycházejí z tradičních receptur našich pra pra babiček, které ale hojně prokládají vlastními nápady a inspiracemi ze světa. Na rozdíl od klasických českých předpisů jejich kaše neobsahují rafinovaný cukr. Sladí se třeba pyré ze sušeného ovoce, jablky, rozinkami, mrkví, medem, strouhaným perníkem či sirobem.
Neprávem pozapomenutá ingredience vyrobená z cukrové řepy je totiž skvělé sladidlo, které není zrovna moc k sehnání, ale stojí za to se po něm popídit. Představuje totiž v jídelníčku pomalejší cukr, a tak tolik nezatěžuje slinivku a trávicí systém.
Kaše jsou u Borozidisů na denním pořádku, Jana je poslední dobou jí i třikrát denně. Připravuje je totiž dvouleté dceři Emilce, která je milovnicí kaší a zároveň garantem dětské kapitoly v mámině a tátově kuchařce Naše hustý kaše. „Nejradši má tu z řepy s červenou čočkou a rýží, ze sladkých si oblíbila nejvíc jáhlovou, protože jí dobře drží na lžičce,“ dodává s úsměvem Jana.
Zahřejte se po ránu
Právě teď je sezona nakloněna zajímavé chuti dýně Hokkaidó, zahřívací je i kaše s jablky a se skořicí nebo pohanková. „Vím, že lidé se na ni vždycky netváří, protože pohanka má zvláštní chuť ale musíte se k ní projíst,“ upozorňuje autorka kuchařky. “A věříme, že v několika našich receptech je fakt skvělá a ‚k nepoznání‘ třeba s kakaem nebo ve slané kombinaci se zelím.“
Důležité je podle ní také to, čím kaši omastíte. Naše babičky na ni lily spousty rozpuštěného másla, podle Jany je ale mnohem lepší přepuštěné máslo ghí, které má skvělou chuť a hlavně je zbavené mléčné bílkoviny, proto tolik nezatěžuje trávení a často nevadí ani těm, kteří jinak nesnesou laktózu.
„Do kaší také rádi přidáváme kokosový olej, ten je vynikající,“ říká Jana Borozidu, která pro obsah omega-3 kyselin doporučuje také lněný nebo konopný olejíček, pro chuť zase oleje lisované z ořechů.
V kuchařce najdete nejen přes čtyřicet slaných a sladkých receptů pro dospělé i děti, ale také spoustu praktických rad, třeba jak si udělat domácí perník na strouhání nebo pyré ze sušeného ovoce. Nechybí ani přehled rozličných surovin, včetně obilovin, a tipů, jak je připravovat a k čemu se hodí.
Podle Jany a Davida Borozidisových není kaše k snídani nuda, protože si ji můžete připravit na stovky způsobů. Zahřeje tělo, rozpohybuje trávení a dodá vám vitaminy a další prospěšné látky hned po ránu. Je hotová rychle, nasytí vás klidně až do oběda a pokud spěcháte, můžete si ji vzít i s sebou do krabičky.
Špaldová kaše s fíkovou omáčkou
Ingredience na 1 větší nebo 2 menší porce:
- 30 g špaldové krupice
- 150 ml rostlinného mléka
- 50 g sušených fíků
- 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce ghí nebo kokosového tuku (plus na polití dle chuti)
- špetka soli
Pracovní postup:
- Den předem namočíme fíky do pomerančové šťávy.
- Ráno smícháme rostlinné mléko se 100 ml vody a špetkou soli a přivedeme k varu. Ztlumíme a metličkou zašleháme špaldovou krupici. Šleháme, dokud tekutina nezhoustne na kaši.
- Odstavíme, přidáme tuk a necháme lehce zchladnout. Mezitím rozmixujeme fíky se šťávou.
- Kaši servírujeme společně s připravenou fíkovou omáčkou a posypanou vlašskými ořechy.
Tip: Podle chuti ji můžete navíc přelít ještě jednou lžící rozpuštěného tuku.
Vícezrnná jablečná kaše
Ingredience na 1 velkou nebo 2 menší porce:
- 20 g ovesných vloček
- 20 g ječných vloček
- 20 g vloček z jednozrnky nebo jiného druhu nepřešlechtěné pšenice (špaldové, kamutové)
- 10 g žitných vloček
- 1 středně velké jablko
- 30 g rozinek
- mletá skořice na posypání
- 200 ml vody
- 50 ml kokosového mléka
- 1 lžíce mandlových plátků
- špetka soli
Pracovní postup:
- Přímo v hrnci smícháme všechny druhy vloček dohromady, zalijeme je 200 ml vody a necháme přes noc uležet.
- Ráno přidáme do hrnce rozinky, špetku soli, půlku nahrubo nastrouhaného oloupaného jablka (pokud máte ovoce z kvalitního zdroje, loupat ho nemusíte) a vaříme na mírném ohni alespoň 10 minut.
- Sem tam promícháme, aby se vločky zespodu nepřichytly. Jakmile se všechna tekutina vsákne, vypneme sporák, přilijeme kokosové mléko a necháme 5 minut dojít.
- Kaši přelijeme do misky, posypeme druhou půlkou nastrouhaného jablka, mandlemi a poprášíme skořicí.
Pohanková kaše s mrkví a datlemi
Ingredience na 1 větší nebo 2 menší porce:
- 50 g pohanky nebo loupaných krup
- 50 g sladší jemně nastrouhané mrkve
- 50 ml rostlinného mléka
- 1 lžíce datlové pasty
- 1 lžíce mletého kokosu
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce konopných semínek
- 1 lžíce sekaných mandlí
- 1 lžíce mletého máku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
Pracovní postup:
- Ve větší misce zalijeme pohanku 100 ml vroucí vody, přidáme sůl, promícháme, přiklopíme a necháme 15 minut odstát.
- Jakmile pohanka změkne, promícháme ji se všemi ostatními ingrediencemi.
Tip: Datlovou pastu si připravíte tak, že 150 g sušených datlí zalijete 150 ml vroucí vody a necháte asi hodinu odležet. Pak vše rozmixujte na hladkou pastu. V uzavíratelné sklenici ji skladujte v ledničce až 7 dní.