Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Napečte si doma českou klasiku: buchty

  0:11aktualizováno  0:11
Italové mají tiramisu, Američané cheesecake a my buchty. Proč si tedy doma neupéct to, co do světa nesl i pohádkový Honza.

České buchty. Ilustrační foto. | foto: Stockfood.cz

Buchty z hrnku s meruňkamiBuchty z hrnku s meruňkami

Příprava: 45 minut + 5 hodin kynutí + 20-25 minut pečení

Pro 4 osoby (15-20 kusů)

* 1/2 kostky droždí
* 2 lžíce cukru krupice
* 100 ml vlažného mléka
* 1 vanilkový cukr
* 4 žloutky + 2 celá vejce
* špetka soli
* 500 g hladké mouky + trochu na pomoučení
* 250 g másla, rozpuštěného

Na náplň:
* 15-20 ks meruněk
* 15-20 malých kostek cukru, nejlépe přírodního
* 1 vejce na potření

1. Droždí utřeme v míse s lžící cukru, rozmícháme s vlažným mlékem a necháme ho vykynout.

2. Přidáme prosátou mouku, sůl, zbylý cukr, vanilkový cukr, žloutky a celá vejce, většinu rozpuštěného vlažného másla (trochu si necháme na vymazání formiček) a zaděláme hladké pevné nelepivé těsto. Přikryjeme ho v míse utěrkou a dáme minimálně na 5 hodin do chladničky kynout. Těsto můžeme nechat takto pomalu kynout i do druhého dne.

3. Meruňky omyjeme, osušíme a vypeckujeme tak, aby se obě poloviny od sebe úplně neoddělily.

4. Potom těsto na pomoučeném vále prohněteme a rozdělíme na 20 stejných dílů. Z každého dílu odkrojíme asi čtvrtinu těsta a ze všech kusů vyválíme kuličky.

5. Hrnečky nebo formičky vymažeme máslem, na dno každého hrnku dáme větší kuličku a zatlačíme do ní meruňku, do které jsme vložili místo pecky kostku cukru.

6. Do důlku po meruňce vmáčkneme menší kuličku těsta a necháme kynout asi 30 minut. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 stupních dozlatova, asi 20-25 minut.

Tip
Na zatlačenou meruňku můžete přidat ještě lžičku tvarohové náplně.

Ochutnejte špaldovou mouku – má jemnou oříškovou chuť, obsahuje množství vitaminů a minerálů a dobře ji snáší i alergici . Pro začátek zkuste poměr 1:1 s obyčejnou hladkou moukou, ale počítejte s o něco větším množstvím mléka.

Buchty s rumovým tvarohemBuchty s rumovým tvarohem

Příprava: 30 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 30-45 minut pečení

Pro 4 osoby (asi 25-30 kusů dle velikosti)

* 500 g polohrubé mouky
* 70 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 žloutky
* 30 g droždí
* špetka muškátového oříšku
* 100 g hery, rozpuštěné
* 250 ml vlažného mléka
* kůra z 1/2 citronu, bio
* 60 g másla na potření buchet a plechu
* 60 g omegy na potření buchet a plechu

Na náplň:
*
500 g měkkého tvarohu
* 2 vanilkové cukry
* 60-100 g moučkového cukru
* kůra z 1/2 citronu, bio
* 1 vejce (bílek a žloutek zvlášť)
* 2-3 lžíce rumu
* 50 g rozinek

1. V misce utřeme droždí s lžící cukru, přidáme asi třetinu vlažného mléka a hrst mouky a rozmícháme na hladké těstíčko. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout kvásek.

2. Rozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli, muškátový oříšek, kvásek, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, zchladlý rozpuštěný tuk a za postupného přilévání mléka zaděláme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobný objem.

3. Na náplň utřeme tvaroh s cukry, jemně nastrouhanou citronovou kůrou, vmícháme žloutek, rozinky a sníh z bílku.

4. Z těsta vyválíme váleček o průměru asi 4-5 cm a nakrájíme na stejnoměrné plátky. Ty v dlani zploštíme, do středu každého dílu dáme trochu tvarohové náplně, buchty zabalíme a okraje těsta dobře spojíme a uzavřeme.

5. V kastrůlku rozpustíme máslo s omegou a vymažeme pekáč. Buchty postupně namáčíme v rozpuštěném tuku a jednu po druhé klademe těsně vedle sebe na pekáč. Povrch potřeme zbylým máslem s omegou a necháme ještě chvíli nakynout.

6. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Upečené buchty překlopíme na vál a podáváme pocukrované moučkovým cukrem.

Tip
Buchty můžete plnit také povidly rozmíchanými s trochou rumu nebo vaší oblíbenou zavařeninou. Buchty lze také bez kynutí v pekáči vložit do nepředehřáté trouby, nakynou tak postupně, než se trouba rozpálí, a potom dopéct při vyšší teplotě na barvu.

Švestkové buchty se skořicovým cukremŠvestkové buchty se skořicovým cukrem

Příprava: 30 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 35-45 minut pečení

Pro 4 osoby

* 640 g polohrubé mouky + na podsypání
* 350-400 ml mléka
* 3 žloutky
* 1 vejce
* 70 g moučkového cukru + trochu na poprášení
* 250 g másla
* kůra z 1/2 citronu, bio
* sůl
* 30 g droždí

Na náplň:
*
500 g vypeckovaných švestek nebo sliv
* 1 sáček vanilkového cukru
* 2 sáčky skořicového cukru

1. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme rozdrobené droždí se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky a necháme v teple pod utěrkou vzejít kvásek.

2. Do zadělávací mísy prosejeme mouku, vlijeme vykynutý kvásek, ve zbylém mléce rozmíchané žloutky a vejce, přidáme cukr, polovinu rozpuštěného vlažného másla, jemně nastrouhanou kůru z citronu a trochu soli. Vypracujeme vařečkou nebo v robotu vláčné nelepivé a hladké těsto, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

3. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.

4. Těsto na moukou posypané desce vyválíme na plát silný asi 1,5-2 cm a rozkrájíme na čtverce. Do prostředka každého dílu těsta zabalíme dvě i více půlek švestek (podle velikosti) lehce obalených ve vanilkovém a skořicovém cukru a okraje dobře spojíme a uzavřeme.

5. Buchty potřeme ze stran rozpuštěným máslem a skládáme těsně vedle sebe spojem dolů do máslem vylitého pekáče. Zbylým máslem potřeme povrch a necháme v teple nakynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Upečené buchty vyklopíme, oddělíme od sebe a podáváme poprášené moučkovým cukrem.

Tip
Buchty můžete plnit i zralými jahodami, třešněmi, meruňkami, jablky, hruškami apod. nebo ovoce kombinovat s tvarohovou náplní.

Buchty s mákemBuchty s mákem

Příprava: 30 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 35-45 minut pečení

Pro 4 osoby

* 50 g droždí
* 150-200 ml vlažného mléka, dle potřeby
* 500 g hladké mouky 00
* 3 lžíce moučkového cukru + trochu na poprášení
* 1 vanilkový cukr
* 2 žloutky
* 2 majolky (majonézy v krabičce)
* 125 g másla, na vymaštění pekáče a potření buchet

Maková náplň:
* 250 g máku
* 450 ml mléka
* 50 g strouhaného perníku
* 80-100 g cukru krupice
* 1 lžíce strouhané citronové kůry, bio
* 2 lžíce rozinek – nemusí být

1. Droždí utřeme s lžící cukru, rozředíme trochou vlažného mléka a promícháme se lžící mouky. Těstíčko v misce přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, vykynutý kvásek, žloutky, majolku, vanilkový cukr a zaděláme pevné vláčné těsto. Podle potřeby přidáme během zadělávání trochu mléka nebo mouky. Když těsto přestane lepit, poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Na makovou náplň nejprve semeleme mák, vložíme jej do kastrolu s ostatními přísadami, zalijeme mlékem, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni, dokud mák nenabobtná a směs nezhoustne. Během vaření mícháme. Nakonec vmícháme propláchnuté okapané rozinky a necháme vychladnout.

4. Z těsta uděláme váleček o průměru 3-4 cm a rozkrájíme na stejně velké díly. Každý kousek roztáhneme, doprostřed těsta dáme lžíci až dvě náplně, okraje přehneme přes náplň a stiskneme k sobě. V pekáči rozpustíme asi 1/2 másla a necháme zchladnout, aby pekáč ani máslo nebylo horké.

5. Buchty "vykoupeme" v rozpuštěném másle a rovnáme spojem dolů vedle sebe do pekáče. Zbylým máslem potřeme vrchní stranu buchet, necháme nakynout a pečeme při 180 stupních dozlatova. Necháme chvíli zchladnout, vyklopíme a při podávání poprášíme moučkovým cukrem.

Tip
Pekáč s tukem na jednom konci trochu podložte, aby tuk stekl k jedné straně a buchty se tak mohly pěkně "vykoupat". Potom je postupně skládejte vedle sebe od zvýšeného okraje pekáče směrem dolů. Do máku můžete přidat také trochu povidel, skořice, mletého hřebíčku a rumu.

Mramorová bábovkaMramorová bábovka

Příprava: 30 minut + 40-45 minut pečení

Na jednu velkou bábovkovou formu

* 210 g másla nebo hery + na vymazání formy
* 210 g cukru krupice
* 6 velkých vajec, zvlášť bílky a žloutky, nebo 8 malých
* 270 g hladké mouky
* kůra z 1/2 citronu, bio
* 1 a 1/2 sáčku kypřicího prášku
* 200-250 ml mléka
* 2 lžíce kakaa, holandského typu
* 1 vanilkový cukr
* trochu hrubé mouky na vysypání formy
* moučkový cukr na poprášení

1. V míse utřeme změklé máslo s cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do bílé pěny. Přisypeme jemně nastrouhanou citronovou kůru z dobře umytého citronu, prosátou mouku s kypřicím práškem, přilijeme mléko a umícháme hladké těsto.

2. Několik lžic mléka si necháme stranou. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme tuhý sníh z bílků.

3. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Polovinu těsta nalijeme do formy.

4. V misce rozmícháme vanilkový cukr, kakao a mléko na hladkou kašičku a směs vmícháme do zbylého těsta.

5. Kakaovou hmotu nalijeme na světlé těsto a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 40-45 minut.

6. Ke konci pečení zkusíme ve středu bábovky vpíchnout špejli, a pokud těsto nelepí, bábovku vyjmeme i s formou z trouby a necháme na mřížce chvíli zchladnout. Potom ji vyklopíme na talíř a necháme úplně vychladnout. Podáváme poprášenou moučkovým cukrem.

Tip
Bábovku můžete udělat pouze světlou a do těsta přidat kousek nakrájené hořké čokolády nebo hrubě překrájené ořechy a spařené rozinky či jiné sušené ovoce. Místo bábovkové formy můžete použít i formu na srnčí hřbet nebo malé bábovičky.

Autoři:






Nejčtenější

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.