Doporučujeme

Jedna malá porce zmrzliny může ukrojit až třetinu z celkové dávky tuků, kterou bychom měli měli přijmout za celý den.

Jedna malá porce zmrzliny může ukrojit až třetinu z celkové dávky tuků, kterou bychom měli měli přijmout za celý den. | foto: Profimedia.cz

Nanuk Heleny Vondráčkové v testu neoslnil, je dvanáctý

  • 15
Redakce MF DNES testovala kvalitu zmrzlin na českém trhu. A zjistila, že mezi jednotlivými výrobky jsou velké rozdíly. Například polská zmrzlina Koral, kterou tak usilovně propaguje Helena Vondráčková, skončila z osmnácti mražených krémů na 12. místě s průměrnou známkou.

Výrobce zmrzliny Koral chybuje například tím, že na obale neuvádí, jaký druh krému je uvnitř. Zpěvačce navíc popletl jméno - pod svou fotkou je podepsána Helena Vondráčkowá.

Jedna malá porce zmrzliny může ukrojit až třetinu z celkové dávky tuků, kterou bychom měli přijmout za celý den. Zmrzlinu si přitom většina lidí dává mezi jednotlivými jídly jako pochoutku, a proto si ani vysoký energetický příjem neuvědomuje. "Není divu, že národ tloustne," řekla Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde test pro MF DNES zpracovali.

Ani složení tuků nebývá často nejlepší, obsahuje velké procento nasycených mastných kyselin, které ohrožují srdce a cévy. Například jedna porce mraženého krému Elba nebo Imperium klasik vyčerpá téměř dvě třetiny denní tolerované dávky nasycených mastných kyselin. Mezi jednotlivými výrobky jsou ale velké rozdíly.

Chcete vědět více?

Pokud chcete vědět, jak v testu obstála vaše oblíbená zmrzlina,
čtěte přílohu Test
v páteční MF DNES.

,
  • Vybrali jsme pro Vás