Doporučujeme

Grilované papriky v oleji.

Grilované papriky v oleji. | foto: Isifa

Nakládat nemusíte jen okurky, sáhněte i po mrkvi nebo česneku

  • 2
Udělejte si na zimu pořádnou zásobu nejen sladkokyselých okurek, ale i jiné zeleniny. Naložit ji můžete v octu nebo jen nechat dobře uležet v oleji.

Tipy a triky na nejlepší naloženou zeleninu

* Až okurky pořádně vydrhnete (pěkně kartáčkem), dopřejte jim hodinovou vodní lázeň. Prospěje jim.
* Okurky i ostatní zelenina musí být do nálevu ponořeny celé, jinak by se mohly kazit a plesnivět.
* Nebojte se namísto klasického octa použít např. vinný ocet či ovocný.
* Dobu zavařování neprodlužujte, jinak vaše okurky budou příliš měkké a nedočkáte se od nich žádaného křupnutí při nakousnutí.
* Konzervovat jde zeleninu jak v octu, tak v oleji. Kyselý způsob naložení se hodí pro větší zeleninu (zelí, okurky, cibule, mrkev, květák), olej "sluší" hlavně bylinkám či česneku.
* Naloženou zeleninu neschovávejte ve spižírně věčně. Už po roce se mění kvalita takto uchovávaných potravin.
* Při přípravě rychlokvašek okurky několikrát propíchněte, aby z nich odcházel oxid uhličitý.

Nakládaná červená cibule

Nakládaná červená cibule.Na 4 malé sklenice

* 500 ml bílého octa
* 150 g cukru
* 1 lžička soli
* 3 bobkové listy
* 15 kuliček nového koření
* 10 hřebíčků
* 2 chilli papričky
* 1 kg červené cibule

1. Do širšího hrnce nalijeme ocet, přidáme cukr, sůl a koření, přivedeme k varu.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3. Kolečka cibule vložíme do hrnce s nálevem a půl minuty je povaříme. Necháme zchladnout.
4. Sklenice naplníme cibulí i s nálevem, případně dolijeme převařenou vodou a zavařujeme po dobu deseti minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Sklenice můžete jen uzavřít a dát do chladničky, jsou použitelné po třech dnech a v chladu vydrží až dva měsíce.

Česnek naložený s citronem

Česnek naložený s citronem.Na 6 malých sklenic

* 300 ml bílého vinného octa
* 300 ml bílého vína
* 1 lžička soli
* 2 lžičky cukru
* 2 bobkové listy
* 6 zrnek zeleného pepře
* 12 palic česneku
* čerstvý rozmarýn nebo tymián
* 1 citron
* olivový olej

1. Do hrnce nalijeme ocet, víno, přisypeme sůl, cukr, suché koření a nálev 3–4 minuty provaříme.
2. Česnek rozebereme na stroužky, oloupeme je a povaříme pět minut v nálevu. Česnek necháme v nálevu odležet 10–12 hodin, nejlépe přes noc.
3. Česnek slijeme, nálev si dáme stranou. Stroužky naskládáme do sklenic, přidáme k nim do každé sklenice snítku rozmarýnu a 2 plátky citronu. Vše zalijeme nálevem tak, abychom na závěr mohli přidat centimetrovou vrstvu olivového oleje. Zavařujeme 20 minut při 80 °C.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte do nálevu přidat čerstvý estragon.

Zavařený lilek s mrkví

Zavařený lilek s mrkví.Na 2 sklenice

* 2 lilky
* 3 mrkve
* sůl
* česnek
* 1 malá cibulka
* olej
* bílý vinný ocet
* celý černý pepř

1. Lilek omyjeme a povaříme osm minut ve vodě. Po uvaření jej rozkrájíme na plátky.
2. Mrkev očistíme, nakrájíme na tenčí kolečka, která povaříme do poloměkka v lehce osolené vodě.
3. Česnek a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
4. Do sklenic vkládáme střídavě plátky lilku, kolečka mrkve, cibule a stroužky česneku.
5. Naplněné sklenice dolijeme směsí oleje a octa (na každé 2 lžíce oleje dáme lžíci octa), přidáme čtyři kuličky pepře a zavařujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Stroužky česneku utřete a potřete jimi plátky uvařeného lilku.

Grilované papriky v oleji

Grilované papriky v oleji.Na 6 malých sklenic

* 2 kg paprik
* 50 ml oleje
* 150 ml bílého vinného octa
* bobkový list
* celý černý pepř
* česnek
* čerstvý rozmarýn

1. Papriky omyjeme a osušíme. Pekáč vyložíme pečicím papírem a papriky pečeme při 200 °C v troubě, dokud slupky nezačnou černat.
2. Papriky přesypeme do hrnce, který přikryjeme pokličkou, a necháme je lehce zchladnout. Poté je oloupeme, přepůlíme, vyjmeme semena a pokrájíme na širší plátky.
3. Papriky naskládáme do vymytých suchých sklenic, do každé sklenice přidáme dva bobkové listy, čtyři kuličky černého pepře, dvě kuličky nového koření, tři stroužky česneku a jednu snítku rozmarýnu na střihanou na menší kousky. Vše pak zalijeme olejem s octem a zavařujeme 20 minut při 85 °C.

NÁŠ TIP

Papriky namísto pečení troubě můžete opálit grilovacích kleštích nad plynovým hořákem poté je dát plastového sáčku.

Bylinky v oleji

Bylinky v oleji.Na 1 sklenici

* 8 stroužků česneku
* 1 malá červená cibule
* 4 snítky čerstvé bazalky
* 2 snítky rozmarýnu
* 2 snítky estragonu
* 3 bobkové listy
* 2 lžičky barevného pepře
* 800 ml olivového oleje

1. Česnek oloupeme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Bylinky omyjeme, necháme okapat a oschnout. Můžeme je překrájet nebo natrhat na menší kousky.
2. Olej pomalu zahříváme, ale nepřivedeme ho k varu.
3. Suchou sklenici nebo lahev s širším hrdlem naplníme bylinkami, kořením, cibulí, česnekem a zalijeme teplým olejem tak, aby byl alespoň dva centimetry nad bylinkami. Po vychladnutí sklenici uzavřeme a uchováme v chladničce jeden týden.
4. Po týdnu obsah sklenice přecedíme přes papírový filtr a olej používáme do salátů či marinád.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte i jiné druhy bylinek – tymián, majoránku, pažitku.


  • Vybrali jsme pro Vás