Nakládat nemusíte jen okurky, sáhněte i po mrkvi nebo česneku

  2:07
Udělejte si na zimu pořádnou zásobu nejen sladkokyselých okurek, ale i jiné zeleniny. Naložit ji můžete v octu nebo jen nechat dobře uležet v oleji.

Grilované papriky v oleji. | foto: Isifa

Tipy a triky na nejlepší naloženou zeleninu

* Až okurky pořádně vydrhnete (pěkně kartáčkem), dopřejte jim hodinovou vodní lázeň. Prospěje jim.
* Okurky i ostatní zelenina musí být do nálevu ponořeny celé, jinak by se mohly kazit a plesnivět.
* Nebojte se namísto klasického octa použít např. vinný ocet či ovocný.
* Dobu zavařování neprodlužujte, jinak vaše okurky budou příliš měkké a nedočkáte se od nich žádaného křupnutí při nakousnutí.
* Konzervovat jde zeleninu jak v octu, tak v oleji. Kyselý způsob naložení se hodí pro větší zeleninu (zelí, okurky, cibule, mrkev, květák), olej "sluší" hlavně bylinkám či česneku.
* Naloženou zeleninu neschovávejte ve spižírně věčně. Už po roce se mění kvalita takto uchovávaných potravin.
* Při přípravě rychlokvašek okurky několikrát propíchněte, aby z nich odcházel oxid uhličitý.

Nakládaná červená cibule

Nakládaná červená cibule.Na 4 malé sklenice

* 500 ml bílého octa
* 150 g cukru
* 1 lžička soli
* 3 bobkové listy
* 15 kuliček nového koření
* 10 hřebíčků
* 2 chilli papričky
* 1 kg červené cibule

1. Do širšího hrnce nalijeme ocet, přidáme cukr, sůl a koření, přivedeme k varu.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3. Kolečka cibule vložíme do hrnce s nálevem a půl minuty je povaříme. Necháme zchladnout.
4. Sklenice naplníme cibulí i s nálevem, případně dolijeme převařenou vodou a zavařujeme po dobu deseti minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Sklenice můžete jen uzavřít a dát do chladničky, jsou použitelné po třech dnech a v chladu vydrží až dva měsíce.

Česnek naložený s citronem

Česnek naložený s citronem.Na 6 malých sklenic

* 300 ml bílého vinného octa
* 300 ml bílého vína
* 1 lžička soli
* 2 lžičky cukru
* 2 bobkové listy
* 6 zrnek zeleného pepře
* 12 palic česneku
* čerstvý rozmarýn nebo tymián
* 1 citron
* olivový olej

1. Do hrnce nalijeme ocet, víno, přisypeme sůl, cukr, suché koření a nálev 3–4 minuty provaříme.
2. Česnek rozebereme na stroužky, oloupeme je a povaříme pět minut v nálevu. Česnek necháme v nálevu odležet 10–12 hodin, nejlépe přes noc.
3. Česnek slijeme, nálev si dáme stranou. Stroužky naskládáme do sklenic, přidáme k nim do každé sklenice snítku rozmarýnu a 2 plátky citronu. Vše zalijeme nálevem tak, abychom na závěr mohli přidat centimetrovou vrstvu olivového oleje. Zavařujeme 20 minut při 80 °C.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte do nálevu přidat čerstvý estragon.

Zavařený lilek s mrkví

Zavařený lilek s mrkví.Na 2 sklenice

* 2 lilky
* 3 mrkve
* sůl
* česnek
* 1 malá cibulka
* olej
* bílý vinný ocet
* celý černý pepř

1. Lilek omyjeme a povaříme osm minut ve vodě. Po uvaření jej rozkrájíme na plátky.
2. Mrkev očistíme, nakrájíme na tenčí kolečka, která povaříme do poloměkka v lehce osolené vodě.
3. Česnek a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
4. Do sklenic vkládáme střídavě plátky lilku, kolečka mrkve, cibule a stroužky česneku.
5. Naplněné sklenice dolijeme směsí oleje a octa (na každé 2 lžíce oleje dáme lžíci octa), přidáme čtyři kuličky pepře a zavařujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Stroužky česneku utřete a potřete jimi plátky uvařeného lilku.

Grilované papriky v oleji

Grilované papriky v oleji.Na 6 malých sklenic

* 2 kg paprik
* 50 ml oleje
* 150 ml bílého vinného octa
* bobkový list
* celý černý pepř
* česnek
* čerstvý rozmarýn

1. Papriky omyjeme a osušíme. Pekáč vyložíme pečicím papírem a papriky pečeme při 200 °C v troubě, dokud slupky nezačnou černat.
2. Papriky přesypeme do hrnce, který přikryjeme pokličkou, a necháme je lehce zchladnout. Poté je oloupeme, přepůlíme, vyjmeme semena a pokrájíme na širší plátky.
3. Papriky naskládáme do vymytých suchých sklenic, do každé sklenice přidáme dva bobkové listy, čtyři kuličky černého pepře, dvě kuličky nového koření, tři stroužky česneku a jednu snítku rozmarýnu na střihanou na menší kousky. Vše pak zalijeme olejem s octem a zavařujeme 20 minut při 85 °C.

NÁŠ TIP

Papriky namísto pečení troubě můžete opálit grilovacích kleštích nad plynovým hořákem poté je dát plastového sáčku.

Bylinky v oleji

Bylinky v oleji.Na 1 sklenici

* 8 stroužků česneku
* 1 malá červená cibule
* 4 snítky čerstvé bazalky
* 2 snítky rozmarýnu
* 2 snítky estragonu
* 3 bobkové listy
* 2 lžičky barevného pepře
* 800 ml olivového oleje

1. Česnek oloupeme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Bylinky omyjeme, necháme okapat a oschnout. Můžeme je překrájet nebo natrhat na menší kousky.
2. Olej pomalu zahříváme, ale nepřivedeme ho k varu.
3. Suchou sklenici nebo lahev s širším hrdlem naplníme bylinkami, kořením, cibulí, česnekem a zalijeme teplým olejem tak, aby byl alespoň dva centimetry nad bylinkami. Po vychladnutí sklenici uzavřeme a uchováme v chladničce jeden týden.
4. Po týdnu obsah sklenice přecedíme přes papírový filtr a olej používáme do salátů či marinád.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte i jiné druhy bylinek – tymián, majoránku, pažitku.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...