Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nakládat nemusíte jen hermelín, vyzkoušejte balkán nebo mozzarellu

  13:05aktualizováno  13:05
Znáte větší dobrotu než si dát k vychlazenému točenému pivu pořádně uleželý hermelín protkaný cibulí a pálivou paprikou? Stejně si pochutnáte ale i na dalších druzích sýrů.

Nakládaný hermelín. | foto: Isifa

Nakládaný hermelín

Příprava: 15 minut + uležení 5 a více dní

Pro 6 osob

* 1 snítka rozmarýnu
* 1 velká palice česneku
* 3 naložené chilli papričky nebo feferonky
* 1 lžička soli
* 6 hermelínů
* 2 velké cibule
* 6 kuliček nového koření
* 6 kuliček bílého a černého pepře
* 2 bobkové listy
* slunečnicový olej (podle obsahu sklenice)
* 1 lžička mleté papriky

1. Lístky rozmarýnu otrháme a najemno nasekáme. Ze dvou třetin oloupaných stroužků česneku, dvou chilli papriček a soli utřeme pastu, do které vmícháme rozmarýn.
2. Hermelíny podélně rozkrojíme, dolní poloviny namažeme česnekovou pastou a přiklopíme nenamazanými polovinami.
3. Zbytek česneku nakrájíme na plátky, na menší kousky pokrájíme chilli papričku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
4. Do širší sklenice se šroubovacím víčkem střídavě ve vrstvách naskládáme hermelíny, cibuli, papričku, plátky česneku, koření. V menší misce promícháme trochu oleje s paprikou, přelijeme do sklenice a dolijeme olejem tak, aby byly sýry i zelenina s kořením potopené. Necháme v chladu odležet 5 a více dní.

TIP

Kromě klasického receptu můžete vyzkoušet další varianty: s malými okurkami, cibulkami, olivami, kořením, jako je jalovec, rozmarýn, do nálevu přidejte worchestr či pastu harisu.

Další tipy na naložení

Naložit do oleje jde skoro každý sýr. Některý si ale žádá bazalku, jinému víc "sluší" pikantní koření.

Kozí sýr
V poslední době si získává čím dál větší oblibu. Je zdravý a lehce stravitelný.
* Je ideálním sýrem pro nakládání, můžete ho kombinovat s mnoha bylinkami a zeleninou.
* Vyzkoušejte kombinaci provensálských bylinek (rozmarýn, bazalka, tymián, estragon), vždyť právě Francie je jedním z největších výrobců tohoto sýru.
* K naložení používejte kvalitní panenský olivový olej, nešetřete na něm.
* Hodí se k němu i pikantní koření – pepř, česnek, chilli, paprika.

Balkánský sýr
Tenhle výrazně slaný sýr se hodí nejenom do salátů, ale dobře chutná i naložený do oleje.
* Vyzkoušejte balkánský sýr naložený v panenském olivovém oleji spolu se zelenými a černými olivami.
* Pokud máte rádi pálivá jídla, nebojte se do sklenice přidat hojně chilli papriček, feferonky, česnek, směs barevného pepře, z klasických bylinek sáhněte po oreganu, šalvěji a rozmarýnu.
* Podobně jako balkánský sýr můžete naložit i fetu.

Mozzarella
I když většinou narazíte na mozzarellu z kravského mléka, originální je z buvolího.
* Mozzarella tvoří téměř nerozlučnou dvojici s rajčaty a bazalkou. Do sklenice tedy dejte sýr, rozpůlená cherry rajčata, pokrájená sušená rajčata, snítku čerstvé bazalky, dosolte a zalijte olejem. * Olivový olej promíchejte s lžičkou worcesteru a citronové šťávy.
* Sýr můžete naložit i úplně jednoduše jen se solí, pepřem a česnekem.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.