Doporučujeme

Francouzské brambory.

Francouzské brambory. | foto: Isifa

Nakládaný hermelín, smažák, tatarák. Uvařte si české lidovky

  • 42
Tyhle jídla objevíte v jídelních lístcích snad každé české hospody. Smažený sýr navíc bývá jednou z mála vegetariánských alternativ. A i když se v daném pohostinství nevaří, sklenice s utopenci či nakládanými hermelíny nesmí chybět vystavená na výčepu. Lidovky jsou prostě klasika.

Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín.

Příprava: 20 minut + odležení 7 dní

Pro 6 osob

• 12 stroužků česneku
• sůl
• 1 velká cibule
• 6 hermelínů
• 2–3 naložené beraní rohy
• 2 naložené feferonky
• 3 bobkové listy
• 2 lžičky celého černého pepře
• 1 lžička zeleného pepře
• několik kuliček nového koření
• olej

1. Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka.
2. Hermelíny příčně překrojíme, namažeme česnekem a přiklopíme zpět k sobě.
3. Ochucené hermelíny naskládáme do sklenice střídavě s plátky cibule, beraními rohy a feferonkami, přisypeme koření a zalijeme olejem.
4. Láhev uzavřeme a necháme odležet alespoň týden v chladu.

Tatarák s topinkami

Tatarák s topinkami.

Příprava: 40 minut + smažení 8 minut

Pro 4 osoby

• 700 g hovězí svíčkové
• sůl, pepř
• 1 malá cibule
• 4 žloutky
• 8 plátků chleba
• olej nebo sádlo
• 4 stroužky česneku
• čerstvá petržel
• mletá sladká paprika
• hořčice plnotučná nebo dijonská
• worchester
• tabasco
• chilli omáčka
• kečup

1. Maso omyjeme, osušíme, odblaníme, naškrábeme nebo umeleme, lehce ochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.
2. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme.
3. Maso rozdělíme na čtyři díly, kuchyňské tvořítko naplníme porcí masa, uhladíme a vyklepneme na talíř. Uděláme do něj důlek, který naplníme žloutkem.
4. Na pánvi na rozpáleném oleji osmažíme překrájené plátky chleba do zlatohněda a potřeme je česnekem.
5. Porce masa obložíme nasekanou cibulí, petrželí, kořením.
6. Každý si tatarák umíchá a dokončí podle své chuti.

Francouzské brambory

Francouzské brambory.

Příprava: 40 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg brambor
• olej
• strouhanka
• 4 vejce
• 300 g uzeniny nebo uzeného masa
• 1 menší cibule
• kmín
• sůl, pepř
• 200 ml mléka nebo smetany na vaření

1. Brambory omyjeme a uvaříme téměř doměkka ve vodě. Necháme trochu zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
2. Dvě vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky.
3. Uzeninu nebo maso pokrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky.
4. Na pánvi na oleji opečeme cibuli, přidáme trochu kmínu, přisypeme uzeninu a společně opečeme.
5. Mísu vyložíme polovinou plátků brambor, osolíme, opepříme. Pokryjeme vrstvou uzeniny s cibulí, poklademe plátky vajec a dokončíme horní vrstvou brambor.
6. Necháme asi 15 minut zapéct, pak zalijeme mlékem s rozšlehanými zbylými vejci, solí a pepřem a dopečeme.

Smaženka

Smaženka.

Příprava: 5 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

• 8 plátků chleba
• 3 velká vejce
• 3 lžíce mléka
• sůl, pepř
• 1 cibule
• 1 menší salátová okurka
• 2 rajčata
• 1 paprika
• salát
• olej

1. Plátky chleba přepůlíme. Vejce rozšleháme s mlékem, solí a pepřem. Cibuli oloupeme, překrojíme na polovinu a nakrájíme na plátky. Zeleninu omyjeme a nakrájíme.
2. Na pánvi rozehřejeme olej. Plátky chleba necháme chvíli nasáknout ve vaječné směsi a pak je po obou stranách opečeme na oleji dozlatova.

Smažený sýr

Příprava: 10 minut + smažení 10–15 minut

Smažený sýr.

Pro 4 osoby

• 4 silnější plátky sýra eidam
• 2 velká vejce
• sůl
• 2 lžíce mléka
• 4 lžíce hladké mouky
• strouhanka
• olej

1. Plátky sýra příčně překrojíme. Vejce rozšleháme se solí a mlékem, přimícháme hladkou mouku.
2. Sýr obalíme dvakrát v těstíčku a ve strouhance.
3. Obalený sýr smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova po obou stranách.
4. Hotové osmažené kousky necháme okapat na papírových utěrkách nebo vrstvě ubrousků a podáváme s vařenými bramborami nebo domácími hranolky a tatarskou omáčkou.


  • Vybrali jsme pro Vás