Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nakládaný hermelín, smažák, tatarák. Uvařte si české lidovky

  14:53aktualizováno  14:53
Tyhle jídla objevíte v jídelních lístcích snad každé české hospody. Smažený sýr navíc bývá jednou z mála vegetariánských alternativ. A i když se v daném pohostinství nevaří, sklenice s utopenci či nakládanými hermelíny nesmí chybět vystavená na výčepu. Lidovky jsou prostě klasika.

Francouzské brambory. | foto: Isifa

Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín.

Příprava: 20 minut + odležení 7 dní

Pro 6 osob

• 12 stroužků česneku
• sůl
• 1 velká cibule
• 6 hermelínů
• 2–3 naložené beraní rohy
• 2 naložené feferonky
• 3 bobkové listy
• 2 lžičky celého černého pepře
• 1 lžička zeleného pepře
• několik kuliček nového koření
• olej

1. Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka.
2. Hermelíny příčně překrojíme, namažeme česnekem a přiklopíme zpět k sobě.
3. Ochucené hermelíny naskládáme do sklenice střídavě s plátky cibule, beraními rohy a feferonkami, přisypeme koření a zalijeme olejem.
4. Láhev uzavřeme a necháme odležet alespoň týden v chladu.

Tatarák s topinkami

Tatarák s topinkami.

Příprava: 40 minut + smažení 8 minut

Pro 4 osoby

• 700 g hovězí svíčkové
• sůl, pepř
• 1 malá cibule
• 4 žloutky
• 8 plátků chleba
• olej nebo sádlo
• 4 stroužky česneku
• čerstvá petržel
• mletá sladká paprika
• hořčice plnotučná nebo dijonská
• worchester
• tabasco
• chilli omáčka
• kečup

1. Maso omyjeme, osušíme, odblaníme, naškrábeme nebo umeleme, lehce ochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.
2. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme.
3. Maso rozdělíme na čtyři díly, kuchyňské tvořítko naplníme porcí masa, uhladíme a vyklepneme na talíř. Uděláme do něj důlek, který naplníme žloutkem.
4. Na pánvi na rozpáleném oleji osmažíme překrájené plátky chleba do zlatohněda a potřeme je česnekem.
5. Porce masa obložíme nasekanou cibulí, petrželí, kořením.
6. Každý si tatarák umíchá a dokončí podle své chuti.

Francouzské brambory

Francouzské brambory.

Příprava: 40 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg brambor
• olej
• strouhanka
• 4 vejce
• 300 g uzeniny nebo uzeného masa
• 1 menší cibule
• kmín
• sůl, pepř
• 200 ml mléka nebo smetany na vaření

1. Brambory omyjeme a uvaříme téměř doměkka ve vodě. Necháme trochu zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
2. Dvě vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky.
3. Uzeninu nebo maso pokrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky.
4. Na pánvi na oleji opečeme cibuli, přidáme trochu kmínu, přisypeme uzeninu a společně opečeme.
5. Mísu vyložíme polovinou plátků brambor, osolíme, opepříme. Pokryjeme vrstvou uzeniny s cibulí, poklademe plátky vajec a dokončíme horní vrstvou brambor.
6. Necháme asi 15 minut zapéct, pak zalijeme mlékem s rozšlehanými zbylými vejci, solí a pepřem a dopečeme.

Smaženka

Smaženka.

Příprava: 5 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

• 8 plátků chleba
• 3 velká vejce
• 3 lžíce mléka
• sůl, pepř
• 1 cibule
• 1 menší salátová okurka
• 2 rajčata
• 1 paprika
• salát
• olej

1. Plátky chleba přepůlíme. Vejce rozšleháme s mlékem, solí a pepřem. Cibuli oloupeme, překrojíme na polovinu a nakrájíme na plátky. Zeleninu omyjeme a nakrájíme.
2. Na pánvi rozehřejeme olej. Plátky chleba necháme chvíli nasáknout ve vaječné směsi a pak je po obou stranách opečeme na oleji dozlatova.

Smažený sýr

Příprava: 10 minut + smažení 10–15 minut

Smažený sýr.

Pro 4 osoby

• 4 silnější plátky sýra eidam
• 2 velká vejce
• sůl
• 2 lžíce mléka
• 4 lžíce hladké mouky
• strouhanka
• olej

1. Plátky sýra příčně překrojíme. Vejce rozšleháme se solí a mlékem, přimícháme hladkou mouku.
2. Sýr obalíme dvakrát v těstíčku a ve strouhance.
3. Obalený sýr smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova po obou stranách.
4. Hotové osmažené kousky necháme okapat na papírových utěrkách nebo vrstvě ubrousků a podáváme s vařenými bramborami nebo domácími hranolky a tatarskou omáčkou.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.