Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hermelín, pomazánka a salát. Co jíst na chatě, když se vám nechce do vaření

  0:56aktualizováno  0:56
Vaření na chatách a chalupách je zvláštní disciplínou českých kuchařů a kuchařek. Co si uvařit s omezeným množstvím surovin, aby to netrvalo moc dlouho a nebylo náročné na množství hrnců a pánviček? Poradila nám Adriana Pokorná ze Strop Café & Catering.

Nakládaný hermelín s pestem a sušenými rajčaty | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Strávit v kuchyni jenom chvilku a ohromit pak hosty chutným jídlem je snem každého hostitele. Na chatě a chalupě máme většinou k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu a poctivé suroviny od sousedů jak jsou vajíčka, sádlo nebo škvarky. Je proto ideální těchto dobrot využít a zakomponovat je do víkendového jídelníčku.

Adriana Pokorná na zahrádce Strop Café na pražských Vinohradeh

Adriana Pokorná ve Strop Café na pražských Vinohradech

„Na chalupu je dobrý třeba nakládaný hermelín, když se vrátíte za týden nebo čtrnáct dnů, bude hezky odleželý. A vy mezitím nemusíte bojovat sama se sebou, abyste neochutnala předčasně, protože ho nemáte na očích,“ radí s úsměvem Adriana Pokorná, zatímco spolu sedíme v zahrádce vinohradské kavárny Strop Café.

Nechte se inspirovat i dalšími jejími recepty, které budete mít za chvilku připravené, abyste se mohla věnovat práci na zahrádce nebo zaslouženému odpočinku ve stínu stromů.

Nakládaný hermelín Strop Café

Ingredience:

Nakládaný hermelín s pestem a sušenými rajčaty podle receptu Strop Café
  • 4 kvalitní (např. Královské hermelíny)
  • hrst bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • arašídové máslo, asi lžička - nemusí, ale je to s ním lepší
  • špetka chilli
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • dobrý, kvalitní olej

Postup:

Nejprve si připravíme náplň z bazalkového pesta a sušených rajčat. Na pesto rozmixujeme svazek bazalky, sůl, pepř, můžeme přidat arašídové máslo (ale obejdeme se i bez něj), trochu mletého sušeného chilli nebo jednu chilli papričku podle naší chuti a kvalitní olej - ideálně olivový, ale může být i kvalitní slunečnicový. Vše promixujeme a pak do směsi prolisujeme dva stroužky česneku. Pokrájíme sušená rajčata naložená v oleji (pokud máme vlastní sušená rajčata, na několik hodin je naložíme do oleje).
Hermelín rozpůlíme podélně, naplníme ho a naložíme do oleje. Necháme odležet na teplejším místě alespoň 4 hodiny. Podáváme s čerstvým chlebem nebo bagetou k dobrému pivu nebo vínu.

Tip: „Pokud spěcháme a návštěva se blíží, stačí lehce nahřát troubu a hermelíny do ní vložit na 10 minut. Budou skvělé,“ radí Adriana Pokorná, která kromě občerstvení v kavárně poskytuje i cateringové služby.

Škvarková pomazánka

Ingredience:

Škvarková pomazánka
  • škvařené vepřové škvarky
  • vepřové sádlo
  • cibule
  • pažitka
  • natvrdo vařené vejce
  • hořčice dijonská, případně plnotučná
  • nakládané okurky
  • sůl a mletý pepř

Postup:
Rozemeleme škvarky a smícháme s dobrým sádlem v poměru 1:1. Najemno nakrájíme cibulku, najemno nastrouháme nakládané okurky a natvrdo uvařená vejce. Přidáme dijonskou hořčici, čerstvý pepř a sůl pouze, pokud to bude nutné, záleží na slanosti sádla.
Hotovou pomazánku namažeme na čerstvý chléb a posypeme čerstvou pažitkou.

Zeleninový salát s anglickou slaninou, hruškami a brusinkami

Ingredience:

Salát s hruškou a brusinkami podle receptu Strop Café
  • 1 ledový salát nebo římský salát
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 1 hruška
  • cca 4 lžíce majonézy
  • cca 1 lžička dijonské hořčice
  • parmazán nebo grana padano
  • pečivo

Postup:

Orestujeme anglickou slaninu a necháme ji vychladnout.
Omyjeme a nakrájíme salát a hrušky a dáme do mísy. Přisypeme sušené brusinky a trochu nastrouhané grany nebo parmazánu.
V menší nádobě smícháme majonézu, hořčici. Pak dresink promícháme se salátem. Ozdobíme anglickou slaninou a podáváme s rozpečenými bagetkami.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Další z rubriky

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice

I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se stále drží na vrcholku...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz