Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hermelín, pomazánka a salát. Co jíst na chatě, když se vám nechce do vaření

  0:56aktualizováno  0:56
Vaření na chatách a chalupách je zvláštní disciplínou českých kuchařů a kuchařek. Co si uvařit s omezeným množstvím surovin, aby to netrvalo moc dlouho a nebylo náročné na množství hrnců a pánviček? Poradila nám Adriana Pokorná ze Strop Café & Catering.

Nakládaný hermelín s pestem a sušenými rajčaty | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Strávit v kuchyni jenom chvilku a ohromit pak hosty chutným jídlem je snem každého hostitele. Na chatě a chalupě máme většinou k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu a poctivé suroviny od sousedů jak jsou vajíčka, sádlo nebo škvarky. Je proto ideální těchto dobrot využít a zakomponovat je do víkendového jídelníčku.

Adriana Pokorná na zahrádce Strop Café na pražských Vinohradeh

Adriana Pokorná ve Strop Café na pražských Vinohradech

„Na chalupu je dobrý třeba nakládaný hermelín, když se vrátíte za týden nebo čtrnáct dnů, bude hezky odleželý. A vy mezitím nemusíte bojovat sama se sebou, abyste neochutnala předčasně, protože ho nemáte na očích,“ radí s úsměvem Adriana Pokorná, zatímco spolu sedíme v zahrádce vinohradské kavárny Strop Café.

Nechte se inspirovat i dalšími jejími recepty, které budete mít za chvilku připravené, abyste se mohla věnovat práci na zahrádce nebo zaslouženému odpočinku ve stínu stromů.

Nakládaný hermelín Strop Café

Ingredience:

Nakládaný hermelín s pestem a sušenými rajčaty podle receptu Strop Café
  • 4 kvalitní (např. Královské hermelíny)
  • hrst bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • arašídové máslo, asi lžička - nemusí, ale je to s ním lepší
  • špetka chilli
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • dobrý, kvalitní olej

Postup:

Nejprve si připravíme náplň z bazalkového pesta a sušených rajčat. Na pesto rozmixujeme svazek bazalky, sůl, pepř, můžeme přidat arašídové máslo (ale obejdeme se i bez něj), trochu mletého sušeného chilli nebo jednu chilli papričku podle naší chuti a kvalitní olej - ideálně olivový, ale může být i kvalitní slunečnicový. Vše promixujeme a pak do směsi prolisujeme dva stroužky česneku. Pokrájíme sušená rajčata naložená v oleji (pokud máme vlastní sušená rajčata, na několik hodin je naložíme do oleje).
Hermelín rozpůlíme podélně, naplníme ho a naložíme do oleje. Necháme odležet na teplejším místě alespoň 4 hodiny. Podáváme s čerstvým chlebem nebo bagetou k dobrému pivu nebo vínu.

Tip: „Pokud spěcháme a návštěva se blíží, stačí lehce nahřát troubu a hermelíny do ní vložit na 10 minut. Budou skvělé,“ radí Adriana Pokorná, která kromě občerstvení v kavárně poskytuje i cateringové služby.

Škvarková pomazánka

Ingredience:

Škvarková pomazánka
  • škvařené vepřové škvarky
  • vepřové sádlo
  • cibule
  • pažitka
  • natvrdo vařené vejce
  • hořčice dijonská, případně plnotučná
  • nakládané okurky
  • sůl a mletý pepř

Postup:
Rozemeleme škvarky a smícháme s dobrým sádlem v poměru 1:1. Najemno nakrájíme cibulku, najemno nastrouháme nakládané okurky a natvrdo uvařená vejce. Přidáme dijonskou hořčici, čerstvý pepř a sůl pouze, pokud to bude nutné, záleží na slanosti sádla.
Hotovou pomazánku namažeme na čerstvý chléb a posypeme čerstvou pažitkou.

Zeleninový salát s anglickou slaninou, hruškami a brusinkami

Ingredience:

Salát s hruškou a brusinkami podle receptu Strop Café
  • 1 ledový salát nebo římský salát
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 1 hruška
  • cca 4 lžíce majonézy
  • cca 1 lžička dijonské hořčice
  • parmazán nebo grana padano
  • pečivo

Postup:

Orestujeme anglickou slaninu a necháme ji vychladnout.
Omyjeme a nakrájíme salát a hrušky a dáme do mísy. Přisypeme sušené brusinky a trochu nastrouhané grany nebo parmazánu.
V menší nádobě smícháme majonézu, hořčici. Pak dresink promícháme se salátem. Ozdobíme anglickou slaninou a podáváme s rozpečenými bagetkami.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťový krém nebo sérum?
Pleťový krém nebo sérum?

Začátky v péči o pleť mohou být složité. O to více, nemáte-li v nabídce spousty kosmetických značek přehled a nevíte, ja... celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.