Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nakládané experimenty a variace: česnek, žampiony i rajčata v oleji

  0:30aktualizováno  0:30
Nakládané sýry patří k tomu nejjednoduššímu a zároveň nejlahodnějšímu, co ve vaření existuje. A zvládnou ho i děti. Nakládání nabízí také mimořádný prostor pro vlastní experimenty a variace.

Ilustrační foto | foto: Stockfood.cz

Vajíčka a la babičkaVajíčka à la babička

Příprava: 15 minut

Na jednu sklenici o obsahu 4 l

* 30 vajec
* 1 díl vodního skla
* 8 dílů převařené vody

1. Očištěná neporušená a čerstvá vejce naskládáme špičkami dolů do čisté suché sklenice.

2. Vodu svaříme a necháme vychladnout a promícháme s vodním sklem.

3. Nálevem zalijeme vejce ve sklenici asi 3 cm nad povrch vajec, přetáhneme fólií a hrdlo ovážeme a uchováme na temném a chladném místě. Takto konzervovaná vejce vydrží až třičtvrtě roku.

4. Vyschlý nálev podle potřeby doléváme čistou vodou a vejce můžeme naložit najednou,nebo je do nálevu přidávat i postupně.

5. Takto konzervovaná vejce se dají upotřebit téměř na všechny způsoby, jen z bílků nelze ušlehat sníh.

Tip
Vodní sklo lze zakoupit v drogeriích v balení 0,5 l zhruba za 23 Kč a 1 l za 32 Kč. Vejce lze také naložit do vápenné vody, která se připraví z 1 l vody a 100 g hašeného vápna. Vápno se ve vodě rozmíchá, nečistoty přecedí a všechno vápno se přidá do sklenice. Nerozpuštěné vápno se usadí na vejcích a na stěnách nádoby a nálev zůstane čistý. Sklenice se převáží fólií, při vysychání se nálev musí dolévat. Jakmile se nálev začne kalit, vejce se musí zkontrolovat a spotřebovat.

Marinované lilky s cuketamiRecept pro ONU: Marinované lilky s cuketami

Autor: Radek Hasman, šéfkuchař restaurace Aromi v Praze

Na 4 porce

* 1 lilek
* 1 cuketa
* 2 stroužky česneku
* 1 chilli paprička
* extra panenský olivový olej
* snítka bazalky a oregana
* mořská sůl a drcený pepř

1. Lilky a cukety nakrájíme na tenké plátky a lehce posypeme mořskou solí, aby se zbavily přebytečné vody. Plátky osušíme a ogrilujeme na pánvi s kapkou oleje. Přebytečný tuk pak necháme odsát na papírovém ubrousku.

2. Česnek nakrájíme na tenké plátky a čerstvé chilli papričky podélně rozřízneme, odstraníme semínka a nasekáme na drobné kostičky. Plátky lilku a cukety skládáme střídavě do skleničky a prokládáme česnekem, chilli papričkami a posekanými bylinkami. Každou vrstvu zalijeme olivovým olejem a posypeme nahrubo drceným černým pepřem. Sklenici dobře uzavřeme.

Česnek v pikantním nálevuČesnek v pikantním nálevu

Příprava: 30 minut + 20 minut sterilování

Na 4 sklenice (250 ml)

* 0,5 kg česneku
* 1 lžíce dijonské nebo jiné pikantní hořčice
* 1 červená paprika, kapie
* 1-2 chilli papričky
* olivový olej na zalití

1. Česnek oloupeme. Papriky a papričky zbavíme semínek, očistíme a rozmixujeme na pastu.

2. V misce prošleháme hořčici, trochu oleje a paprikovou směs, přidáme oloupané stroužky česneku a vše promícháme.

3. Takto připravený česnek lžící napěchujeme do sklenice, zalijeme zbylým olejem, sklenice uzavřeme a sterilujeme při 90 stupních 15-20 minut.

Žampiony s feferonkami v olejiŽampiony s feferonkami v oleji

Příprava: 25 minut + 15 minut sterilování

Na 4 sklenice o obsahu 400 ml

* 1 kg žampionů, malých
* 150 g dlouhých mírně pálivých papriček
* 150 g malých cibulek
* 4 stroužky česneku
* 500 ml bílého octa
* 400 ml vody
* 4 bobkové listy
* 8 kuliček celého pepře
* 8 kuliček nového koření
* kvalitní olej na zalití

1. V hrnci svaříme vodu, ocet, celé oloupané stroužky česneku a koření. Žampiony a cibulky očistíme, oloupeme a 2 minuty povaříme v připraveném nálevu.

2. Houby i koření scedíme a necháme okapat a vychladnout. Do sklenic naskládáme předvařené houby, koření, proložíme papričkami a obsah zalijeme kvalitním olejem tak, aby byly potopené. Sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme při 90 stupních 15 minut.

Tip
Houby můžete zalít nálevem z deka či jiného přípravku s konzervačními látkami a sklenice pak nemusíte sterilovat.

Předdušená rajčata v olejiPředdušená rajčata v oleji

Příprava: 15 minut + 2-4 hodiny marinování + 2 hodiny sušení

Na 2-3 sklenice o obsahu 250 ml

* 3 kg zralých rajčat, nejlépe oválných
* 1 hlavička česneku
* 100 ml bílého vinného octa
* panenský olivový olej na zalití
* 6 snítek tymiánu
* mořská hrubá sůl

1. Rajčata spaříme vroucí vodou, zchladíme a oloupeme. Nakrájíme je na poloviny nebo čtvrtiny, rozložíme na plech a posypeme solí. Česnek rozebereme na stroužky a přidáme na plech mezi rajčata. Sušíme v troubě při 100 stupních asi 2 hodiny.

2. Rajčata a česnek vložíme do misky, zalijeme octem a necháme asi 2-4 hodiny marinovat.

3. Potom ocet slijeme, rajčata vymačkáme a česnek vytlačíme ze slupek nebo oloupeme a promícháme s částí oleje. Čisté sklenice naplníme připravenými rajčaty s česnekem, proložíme snítkami tymiánu, promícháme a zalijeme po okraj olivovým olejem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 5 minut při 100 stupních.

Salámový salát s okurkamiSalámový salát s okurkami

Pikantní salát se hodí na posezení u piva a ocení ho všichni, kdo si jinak rádi smlsnou na utopencích - tenhle je nejlepší druhý den.

Příprava: 20-30 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 400 g točeného slovenského salámu
* 250 g plátků tvrdého sýra (ementál nebo eidam)
* 250 g sterilovaných sladkokyselých okurek
* 1 větší cibule
* 1-2 stroužky česneku
* 6 lžic 8% octa
* 4 lžíce kvalitního oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 1-2 lžíce cukru krupice, dle chuti
* 1/2-1 lžička plnotučné nebo ostřejší hořčice

1. Salám oloupeme, rozkrájíme asi na 4-5cm kusy, ty nakrájíme po délce na tenké plátky a pak rozkrájíme na tenké nudličky.

2. Plátky sýra dáme na sebe, nakrájíme stejně široké pruhy a ty potom nakrájíme napříč na stejné nudličky jako salám. Stejným způsobem nakrájíme i kyselé okurky.

3. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, polovinu cibule nejdříve rozkrájíme na tenké podélné plátky, ale nedokrajujeme do konce, aby se cibule nerozpadla. Potom ji otočíme a krájíme napříč na drobné kostičky.

4. Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme v misce s trochou soli a cukru a prošleháme s octem, olejem, pepřem a hořčicí na zálivku.

5. V míse promícháme všechny pokrájené suroviny se zálivkou, chuť dotáhneme podle chuti trochou soli, cukru nebo octa. Přikryjeme a necháme v chladu alespoň hodinu odležet, nejlépe však do druhého dne.

Autoři:






Nejčtenější

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

Nový prezident České stomatologické komory Roman Šmucler hostem diskusního...
Děti v ghettech nikdy neviděly kartáček, upozorňuje šéf zubařů Šmucler

Jednou z priorit, na kterou se chce nově nastupující šéf Stomatologické komory Roman Šmucler zaměřit, je prevence zubních kazů u dětí - především v sociálně...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm způsobů, jak se rychle zbavit stresu

Určitě to dobře znáte. Zrychlí se vám tep, sevře se hrdlo a žaludek a najednou máte pocit, že se nemůžete pořádně nadechnout. Stres útočí. Poradíme vám pár...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Americká tenistka Serena Williamsová v olympijském utkání s Australankou Darjou...
Williamsová má strach o dceru. Nechce, aby si prošla tím, čím ona

Serena Williamsová (35) fanouškům odhalila svoji citlivější stránku. Na sociálních sítích zveřejnila fotku malé dcery Alexis Olympie, vyjádřila obavy o její...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.