Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nakládané experimenty a variace: česnek, žampiony i rajčata v oleji

  0:30aktualizováno  0:30
Nakládané sýry patří k tomu nejjednoduššímu a zároveň nejlahodnějšímu, co ve vaření existuje. A zvládnou ho i děti. Nakládání nabízí také mimořádný prostor pro vlastní experimenty a variace.

Ilustrační foto | foto: Stockfood.cz

Vajíčka a la babičkaVajíčka à la babička

Příprava: 15 minut

Na jednu sklenici o obsahu 4 l

* 30 vajec
* 1 díl vodního skla
* 8 dílů převařené vody

1. Očištěná neporušená a čerstvá vejce naskládáme špičkami dolů do čisté suché sklenice.

2. Vodu svaříme a necháme vychladnout a promícháme s vodním sklem.

3. Nálevem zalijeme vejce ve sklenici asi 3 cm nad povrch vajec, přetáhneme fólií a hrdlo ovážeme a uchováme na temném a chladném místě. Takto konzervovaná vejce vydrží až třičtvrtě roku.

4. Vyschlý nálev podle potřeby doléváme čistou vodou a vejce můžeme naložit najednou,nebo je do nálevu přidávat i postupně.

5. Takto konzervovaná vejce se dají upotřebit téměř na všechny způsoby, jen z bílků nelze ušlehat sníh.

Tip
Vodní sklo lze zakoupit v drogeriích v balení 0,5 l zhruba za 23 Kč a 1 l za 32 Kč. Vejce lze také naložit do vápenné vody, která se připraví z 1 l vody a 100 g hašeného vápna. Vápno se ve vodě rozmíchá, nečistoty přecedí a všechno vápno se přidá do sklenice. Nerozpuštěné vápno se usadí na vejcích a na stěnách nádoby a nálev zůstane čistý. Sklenice se převáží fólií, při vysychání se nálev musí dolévat. Jakmile se nálev začne kalit, vejce se musí zkontrolovat a spotřebovat.

Marinované lilky s cuketamiRecept pro ONU: Marinované lilky s cuketami

Autor: Radek Hasman, šéfkuchař restaurace Aromi v Praze

Na 4 porce

* 1 lilek
* 1 cuketa
* 2 stroužky česneku
* 1 chilli paprička
* extra panenský olivový olej
* snítka bazalky a oregana
* mořská sůl a drcený pepř

1. Lilky a cukety nakrájíme na tenké plátky a lehce posypeme mořskou solí, aby se zbavily přebytečné vody. Plátky osušíme a ogrilujeme na pánvi s kapkou oleje. Přebytečný tuk pak necháme odsát na papírovém ubrousku.

2. Česnek nakrájíme na tenké plátky a čerstvé chilli papričky podélně rozřízneme, odstraníme semínka a nasekáme na drobné kostičky. Plátky lilku a cukety skládáme střídavě do skleničky a prokládáme česnekem, chilli papričkami a posekanými bylinkami. Každou vrstvu zalijeme olivovým olejem a posypeme nahrubo drceným černým pepřem. Sklenici dobře uzavřeme.

Česnek v pikantním nálevuČesnek v pikantním nálevu

Příprava: 30 minut + 20 minut sterilování

Na 4 sklenice (250 ml)

* 0,5 kg česneku
* 1 lžíce dijonské nebo jiné pikantní hořčice
* 1 červená paprika, kapie
* 1-2 chilli papričky
* olivový olej na zalití

1. Česnek oloupeme. Papriky a papričky zbavíme semínek, očistíme a rozmixujeme na pastu.

2. V misce prošleháme hořčici, trochu oleje a paprikovou směs, přidáme oloupané stroužky česneku a vše promícháme.

3. Takto připravený česnek lžící napěchujeme do sklenice, zalijeme zbylým olejem, sklenice uzavřeme a sterilujeme při 90 stupních 15-20 minut.

Žampiony s feferonkami v olejiŽampiony s feferonkami v oleji

Příprava: 25 minut + 15 minut sterilování

Na 4 sklenice o obsahu 400 ml

* 1 kg žampionů, malých
* 150 g dlouhých mírně pálivých papriček
* 150 g malých cibulek
* 4 stroužky česneku
* 500 ml bílého octa
* 400 ml vody
* 4 bobkové listy
* 8 kuliček celého pepře
* 8 kuliček nového koření
* kvalitní olej na zalití

1. V hrnci svaříme vodu, ocet, celé oloupané stroužky česneku a koření. Žampiony a cibulky očistíme, oloupeme a 2 minuty povaříme v připraveném nálevu.

2. Houby i koření scedíme a necháme okapat a vychladnout. Do sklenic naskládáme předvařené houby, koření, proložíme papričkami a obsah zalijeme kvalitním olejem tak, aby byly potopené. Sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme při 90 stupních 15 minut.

Tip
Houby můžete zalít nálevem z deka či jiného přípravku s konzervačními látkami a sklenice pak nemusíte sterilovat.

Předdušená rajčata v olejiPředdušená rajčata v oleji

Příprava: 15 minut + 2-4 hodiny marinování + 2 hodiny sušení

Na 2-3 sklenice o obsahu 250 ml

* 3 kg zralých rajčat, nejlépe oválných
* 1 hlavička česneku
* 100 ml bílého vinného octa
* panenský olivový olej na zalití
* 6 snítek tymiánu
* mořská hrubá sůl

1. Rajčata spaříme vroucí vodou, zchladíme a oloupeme. Nakrájíme je na poloviny nebo čtvrtiny, rozložíme na plech a posypeme solí. Česnek rozebereme na stroužky a přidáme na plech mezi rajčata. Sušíme v troubě při 100 stupních asi 2 hodiny.

2. Rajčata a česnek vložíme do misky, zalijeme octem a necháme asi 2-4 hodiny marinovat.

3. Potom ocet slijeme, rajčata vymačkáme a česnek vytlačíme ze slupek nebo oloupeme a promícháme s částí oleje. Čisté sklenice naplníme připravenými rajčaty s česnekem, proložíme snítkami tymiánu, promícháme a zalijeme po okraj olivovým olejem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 5 minut při 100 stupních.

Salámový salát s okurkamiSalámový salát s okurkami

Pikantní salát se hodí na posezení u piva a ocení ho všichni, kdo si jinak rádi smlsnou na utopencích - tenhle je nejlepší druhý den.

Příprava: 20-30 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 400 g točeného slovenského salámu
* 250 g plátků tvrdého sýra (ementál nebo eidam)
* 250 g sterilovaných sladkokyselých okurek
* 1 větší cibule
* 1-2 stroužky česneku
* 6 lžic 8% octa
* 4 lžíce kvalitního oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 1-2 lžíce cukru krupice, dle chuti
* 1/2-1 lžička plnotučné nebo ostřejší hořčice

1. Salám oloupeme, rozkrájíme asi na 4-5cm kusy, ty nakrájíme po délce na tenké plátky a pak rozkrájíme na tenké nudličky.

2. Plátky sýra dáme na sebe, nakrájíme stejně široké pruhy a ty potom nakrájíme napříč na stejné nudličky jako salám. Stejným způsobem nakrájíme i kyselé okurky.

3. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, polovinu cibule nejdříve rozkrájíme na tenké podélné plátky, ale nedokrajujeme do konce, aby se cibule nerozpadla. Potom ji otočíme a krájíme napříč na drobné kostičky.

4. Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme v misce s trochou soli a cukru a prošleháme s octem, olejem, pepřem a hořčicí na zálivku.

5. V míse promícháme všechny pokrájené suroviny se zálivkou, chuť dotáhneme podle chuti trochou soli, cukru nebo octa. Přikryjeme a necháme v chladu alespoň hodinu odležet, nejlépe však do druhého dne.

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.