Doporučujeme

Rajčata a lilek naložený v oleji

Rajčata a lilek naložený v oleji | foto: MF DNES

Naložte si, co jste vypěstovali: zelenina v oleji i jako pikantní směs

  • 3
Je nejvyšší čas zpracovat zeleninu a ovoce z vaší zahrady, protože až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, utnete ji zásobami zavařených skleniček. A protože do mrazů je potřeba nabrat sílu, nesmí v nakládačkách chybět pořádná flákota masa.

Rajčata a lilek naložený v oleji

Příprava 15 minut, odležení 12 hodin, vaření 20 minut

Suroviny:
2 kg menších vyzrálých rajčat
4 lžičky soli
1 lžička cukru
provensálské koření
olivový olej
8 stroužků česneku
3–4 drobnější lilky
bílý vinný ocet
olej nebo rafinovaný olivový olej – ne panenský

Postup:

Náš tip

Pokud nechcete lilek a rajčata zavařovat, jen naložit, můžete použít panenský olivový olej. Naloženou, nezavařenou zeleninu nechte před podáváním alespoň tři dny rozležet v chladu.

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Omytá rajčata rozpůlíme, vymáčkneme z nich přebytečnou šťávu a semínka a položíme je řeznou stranou nahoru na plech. Ochutíme je solí, posypeme cukrem, provensálským kořením, pokapeme olivovým olejem, přidáme neoloupané stroužky česneku a plech vložíme do trouby.
3. Troubu vypneme a rajčata a česnek necháme 12 hodin v troubě, aniž jsme otevřeli dvířka.
4. Lilky nakrájíme na kolečka, prosolíme je a necháme vypotit. Kolečka lilku osušíme a na pánvi je na oleji opečeme.
5. Kolečka lilku a rajčata rozdělíme do sklenic, do každé vložíme bobkový list, přidáme česnek vymáčknutý ze slupky, 5 kuliček černého pepře, 2 kuličky nového koření, každou sklenici zalijeme octem a olejem v poměru 2:3, dokud není zelenina zakrytá.
6. Uzavřené sklenice zavařujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Naložená pikantní zeleninová směs

Příprava 40 minut, vaření 15 minut

Naložená pikantní zeleninová směs

Suroviny:

1/2 menší dýně
1 malý květák
1 bulva fenyklu
1 cibule
3 stroužky česneku
2 feferonky
1 cm kousek čerstvého zázvoru
1 l vody
300 ml bílého vína
300 ml vinného octa
200 ml olivového oleje
špetka cukru
sůl
1 lžička celého černého pepře
1 lžička koriandrových semínek
1/2 lžičky fenyklových semínek
1/2 lžičky chilli vloček
1/2 lžičky kari

Postup:

Náš tip

Připravte nálev z 1,5 l vody, 500 ml octa, 125 g cukru, 50 g soli, 1 lžíce hořčič. semínka, 5 kuliček nov. koření, 8 kuliček čer. pepře, 2 bobk. listů. Vodu s octem promíchejte, přidejte cukr a koření a 10 minut povařte. Zeleninu ve sklenici zalijte horkým nálevem a 20 minut zavařujte při 85°C a nechte dva týdny rozležet.

1. Dýni zbavenou semínek a vláken nakrájíme na měsíčky, květák rozebereme na drobné růžičky. Fenykl očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Feferonky podélně rozřízneme a vyškrábneme semínka. Zázvor oloupeme a nakrájíme na nudličky.
2. V hrnci promícháme vodu, víno, ocet a olej. Přidáme cukr, lžíci soli, prolisovaný česnek, koření a vložíme zeleninu.
3. Přivedeme k varu a 15 minut povaříme.
4. Zeleninu a nálev rozdělíme do sklenic, dobře je uzavřeme a necháme je týden rozležet v chladu. Uzavřené sklenice vydrží naložené další dva týdny.


  • Vybrali jsme pro Vás