Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Naložte si, co jste vypěstovali: zelenina v oleji i jako pikantní směs

  0:24aktualizováno  0:24
Je nejvyšší čas zpracovat zeleninu a ovoce z vaší zahrady, protože až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, utnete ji zásobami zavařených skleniček. A protože do mrazů je potřeba nabrat sílu, nesmí v nakládačkách chybět pořádná flákota masa.

Rajčata a lilek naložený v oleji | foto: MF DNES

Rajčata a lilek naložený v oleji

Příprava 15 minut, odležení 12 hodin, vaření 20 minut

Suroviny:
2 kg menších vyzrálých rajčat
4 lžičky soli
1 lžička cukru
provensálské koření
olivový olej
8 stroužků česneku
3–4 drobnější lilky
bílý vinný ocet
olej nebo rafinovaný olivový olej – ne panenský

Postup:

Náš tip

Pokud nechcete lilek a rajčata zavařovat, jen naložit, můžete použít panenský olivový olej. Naloženou, nezavařenou zeleninu nechte před podáváním alespoň tři dny rozležet v chladu.

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Omytá rajčata rozpůlíme, vymáčkneme z nich přebytečnou šťávu a semínka a položíme je řeznou stranou nahoru na plech. Ochutíme je solí, posypeme cukrem, provensálským kořením, pokapeme olivovým olejem, přidáme neoloupané stroužky česneku a plech vložíme do trouby.
3. Troubu vypneme a rajčata a česnek necháme 12 hodin v troubě, aniž jsme otevřeli dvířka.
4. Lilky nakrájíme na kolečka, prosolíme je a necháme vypotit. Kolečka lilku osušíme a na pánvi je na oleji opečeme.
5. Kolečka lilku a rajčata rozdělíme do sklenic, do každé vložíme bobkový list, přidáme česnek vymáčknutý ze slupky, 5 kuliček černého pepře, 2 kuličky nového koření, každou sklenici zalijeme octem a olejem v poměru 2:3, dokud není zelenina zakrytá.
6. Uzavřené sklenice zavařujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Naložená pikantní zeleninová směs

Příprava 40 minut, vaření 15 minut

Naložená pikantní zeleninová směs

Suroviny:

1/2 menší dýně
1 malý květák
1 bulva fenyklu
1 cibule
3 stroužky česneku
2 feferonky
1 cm kousek čerstvého zázvoru
1 l vody
300 ml bílého vína
300 ml vinného octa
200 ml olivového oleje
špetka cukru
sůl
1 lžička celého černého pepře
1 lžička koriandrových semínek
1/2 lžičky fenyklových semínek
1/2 lžičky chilli vloček
1/2 lžičky kari

Postup:

Náš tip

Připravte nálev z 1,5 l vody, 500 ml octa, 125 g cukru, 50 g soli, 1 lžíce hořčič. semínka, 5 kuliček nov. koření, 8 kuliček čer. pepře, 2 bobk. listů. Vodu s octem promíchejte, přidejte cukr a koření a 10 minut povařte. Zeleninu ve sklenici zalijte horkým nálevem a 20 minut zavařujte při 85°C a nechte dva týdny rozležet.

1. Dýni zbavenou semínek a vláken nakrájíme na měsíčky, květák rozebereme na drobné růžičky. Fenykl očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Feferonky podélně rozřízneme a vyškrábneme semínka. Zázvor oloupeme a nakrájíme na nudličky.
2. V hrnci promícháme vodu, víno, ocet a olej. Přidáme cukr, lžíci soli, prolisovaný česnek, koření a vložíme zeleninu.
3. Přivedeme k varu a 15 minut povaříme.
4. Zeleninu a nálev rozdělíme do sklenic, dobře je uzavřeme a necháme je týden rozležet v chladu. Uzavřené sklenice vydrží naložené další dva týdny.

Autor:






Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.