Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nadýchaný, křupavý, voňavý. Upečte si domácí chléb

  8:44aktualizováno  8:44
Domácí chleba sice zabere větší množství času a víc se při hnětení nadřete, ale výsledek za to rozhodně stojí. Naučíme vás, jak to udělat, aby bylo těsto uvnitř krásně nadýchané a zvenku báječně křupavé. A když do něj ještě přidáte ty správné ingredience, tak se po prvním kousnutí přenesete přímo na italský nebo francouzský venkov.

Chléb s pancettou a olivami | foto: Alpress

Ano, v pekařství za rohem nebo v supermarketu dneska seženete spousty druhů chleba nebo pečiva, nad kterými se sliny sbíhají. A výrobci domácích pekáren udělali vášnivé pekařky i z takových kulinárních nemotorů, kteří dovedou uvařit leda tak čaj nebo polévku z pytlíku. Domácí chleba je ale přece jen domácí chleba a nic na světě ani na talíři se mu nevyrovná. Takže za trochu té námahy určitě stojí.

Pokud chcete zkusit i něco trochu jiného, než je klasický šumavský bochník, nechte se inspirovat recepty z výpravné knížky s názvem Domácí pečivo (Alpress). Její autor, pekař Richard Bertinet, doslova propadl pečení a svoji lásku k hmotě z mouky, droždí, vody a soli ochotně předává i svým žákům a čtenářům. Zkuste si podle něj připravit francouzské bochánky nebo italský chléb s olivami, šalvějí a pancettou.

A pamatujte si, že při sexu a při pečení chleba se nemá spěchat, pokud chcete, aby výsledek za něco stál. Vyzkoušejte si Richardovu specialitu: zadělávání těsta pomocí překládání, která zařídí, aby se do něj dostal dostatek vzduchu a pečivo bylo kypré a nadýchané jako sen.

Pain facon beaucaire

Pain facon beaucaire

Množství: 8 bochánků
Doba přípravy: 2 hodiny (včetně kynutí)

  • 10 g droždí
  • 500 g silné pšeničné mouky
  • 10 g soli
  • 350 g vody
  • kukuřičná mouka na poprášení
  • bílá mouka na posypání

1. V prstech rozdrolíme droždí do mouky tak, jako když děláme drobenku. Přidáme sůl a vodu. Jednou rukou držíme mísu a druhou (nebo zaobleným koncem stěrky) mícháme suroviny asi 3 minuty, dokud se nezačne tvořit těsto.
2. Pomocí stěrky vyjmeme těsto z mísy na pracovní desku. I když je poměrně měkké a vlhké (a vypadá jako hustá lepkavá kaše), desku nesypeme moukou.
3. Těsto vytahujeme a snažíme se do něj dostat co nejvíce vzduchu tak, že je podebereme prsty jako vidličkami, zvedneme je vzhůru a pleskneme směrem od sebe na pracovní plochu. Pak vytáhneme přední část těsta vzhůru směrem k sobě a obloukem spouštíme a přitom současně táhneme hmotu dopředu a do stran na část těsta ležícího na desce. Okraje podsuneme dospodu. Tuto sekvenci několikrát opakujeme.
4. Těsto během práce drží stále více pohromadě a stává se elastické. V zadělávání pokračujeme tak dlouho, až se těsto čistě odlepuje od pracovní plochy, má hedvábný vzhled a je na dotek hladké, pevné, ale poddajné.
5. Pracovní plochu jemně poprášíme moukou, položíme na ni zadělané těsto a postupným přehýbáním okrajů do středu a jejich přitlačováním palcem za současného otáčení hroudy tvoříme kouli. Otočíme ji spodní stranou nahoru a vytáhneme a zasuneme okraje dospodu.
6. Hotové těsto vložíme do mísy vysypané moukou, přikryjeme utěrkou a uložíme na místo bez průvanu. Necháme je odpočívat asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
7. Pomocí zaobleného okraje stěrky vyndáme těsto a rukama je zploštíme na obdélníkový tvar. Povrch potřeme trochou vody a poprášíme kukuřičnou moukou. Přeložíme těsto po délce na polovinu s okrajem ve vzdálenosti asi 3 cm od konce plátu. Tento konec potřeme vodou, přehneme ho na dvojitý plát a přitiskneme.
8. Na pracovní plochu rozprostřeme utěrku a vydatně ji posypeme bílou moukou. Položíme na ni těsto spojem dolů a posypeme moukou. Přikryjeme další utěrkou a necháme kynout 30 minut na teplém místě bez průvanu dokud téměř nezdvojnásobí objem.
9. Ostrým zoubkovaným nožem rozřízneme těsto po šířce na třícentimetrové díly. Položíme je boční stranou na pečicí plech, jemně rozevřeme a pečeme v předehřáté troubě 10 až 12 minut do zlatohněda.

Chléb s pancettou a olivami

Množství: 3 šišky
Příprava: 4 hodiny (včetně odpočívání a kynutí)

Chléb s pancettou a olivami

  • 500 g silné pšeničné mouky
  • 20 g hrubé krupice semolina
  • 15 g droždí
  • 10 g soli
  • 50 g kvalitního extra panenského olivového oleje
  • 320 ml vody
  • 200 g zelených a fialových oliv včetně pecek
  • svazek šalvěje
  • 1 lžíce oleje na smažení
  • 200 g na kostičky nakrájené pancetty nebo slaniny
  • mouka na poprášení

1. Vypeckujeme olivy a nahrubo posekáme šalvěj. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Jakmile je horký, přidáme italskou slaninu pancetta a zamícháme. Když slanina začíná být křupavá, přidáme olivy a mícháme při střední teplotě asi 2 minuty. Sundáme pánev ze sporáku a přidáme šalvěj. Dobře zamícháme a necháme vychladnout.
2. Smícháme mouku s krupicí a v prstech rozdrolíme droždí. Přidáme sůl, olivový olej a vodu a pokračujeme stejnou technikou zpracovávání jako u předchozího receptu. Na konci zadělávání do těsta přidáme vychladlou směs z oliv a pancetty a zapracujeme ji tak, aby směs rovnoměrně pronikla do celé dávky těsta.
3. Mísu vysypeme trochou mouky a vložíme do ní těsto. Překryjeme je utěrkou a necháme hodinu odpočívat v teple.
4. Pak vyklopíme těsto na pracovní plochu lehce poprášenou moukou a vytvoříme z něj kouli (jako v předchozím receptu). Dáme je zpět do mísy a necháme ještě 30 minut odpočívat.
5. Pracovní plochu posypeme moukou a položíme na ni těsto. Rozdělíme je na tři stejné díly. První díl zploštíme zápěstní hranou dlaně nebo palcem do tvaru oválu, přeložíme jednu stranu do středu a znovu dlaní nebo palcem pevně přitiskneme okraj k těstu. Přeložíme na střed druhou stranu a znovu přitiskneme. Nakonec díl přeložíme po délce napůl a pevně stiskneme okraje, takže dostaneme dlouhý váleček s oblými konci. Totéž provedeme se zbylými dvěma díly.
6. Vzniklé šišky položíme na pečicí plech a poprášíme je bílou nebo kukuřičnou moukou. Ostrým nožem uděláme po celé šířce povrchu každé šišky šest nebo sedm šikmých řezů hlubokých asi 1 cm. Překryjeme je utěrkou a necháme kynout asi hodinu nebo tak dlouho, dokud téměř nezdvojnásobí objem.
7. Otevřeme předehřátou troubu a zvlhčíme ji vodní mlhou. Šišky vložíme do trouby, snížíme teplotu na 230°C a pečeme 30 až 35 minut do zlatohněda. Upečené šišky dáme vychladnout na drátěnou mřížku.

Autor:






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.