Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nadýchané řízky

  0:47aktualizováno  0:47
Jak na to, aby křehký, křupavý a zlatý obal skrýval i vláčné a šťavnaté maso? My vám to tajemství odhalíme!

Nadýchané řízky | foto: Apetit


NA 4 PORCE

Příprava: 20 minut + 8−12 minut smažení

* 4 plátky z kýty, krkovičky, nebo 8–12 plátků z vepřové panenky, napříč a lehce šikmo nakrájených
* 5 lžic polohrubé nebo hrubé mouky
* 2 velká vejce rozšlehaná se špetkou soli, případně se lžičkou oleje nebo mléka
* 200 g strouhanky
* tuk na smažení

1. Do kastrůlku vlijte tuk a na středním plameni ho nechte rozehřívat.

2. Plátky masa položte na sebe a paličkou je stejnoměrně naklepejte. U panenky stačí použít klouby prstů, je velmi křehká.

3. Maso pečlivě přitiskněte do mouky; přebytek oklepejte. Pak je protáhněte v rozšlehaných vejcích a pečlivě obalte ve strouhance. Tu na vepřové důkladně přitiskněte. Jestli chcete, obalte řízky ve vejcích a strouhance ještě jednou.

4. Vhoďte do oleje drobečky strouhanky, abyste zjistili, jestli je už správně rozehřátý. Pokud ano, postupně do něj vkládejte řízky – pozor, neměly by si při smažení překážet. Smažte, dokud nejsou patřičně zlatavé; občas nádobou potřeste. Potom řízky vyjměte, nejlépe kleštěmi, a položte na vrstvu kuchyňského papíru nebo ubrousků. Odsaje se tak přebytečný tuk.

5. Podávejte nejlépe s vařenými bramborami, přelitými máslem, nebo s bramborovou kaší. Hodí se i jednoduchý zelený nebo okurkový salát.

Zkuste i králičí nebo telecí. Řízků se nemusíte vzdát, ani když vepřové není pro vás. Kuřecí se samozřejmě nabízí samo, ale od věci není ani králičí maso z vykostěných stehen. A stojí za to se vrátit ke kořenům a sáhnout i k telecímu!

Ať vám voní! Aby se z vepřového vytratila charakteristická a ne každému libá vůně, můžete maso namočit do mléka nebo je před obalením potřít šťávou z česneku a čerstvého zázvoru.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Brambory na plechuBrambory na plechu
            Srdíčka zeleného salátu se zálivkouSrdíčka zeleného salátu se zálivkou
            Bábovičky se srdcemBábovičky se srdcem

           

Autoři:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.