Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na Silvestra žádné chlebíčky, zkuste netradiční chuťovky

aktualizováno 
Nemusíte na Silvestra skončit u tradičních chlebíčků, zkuste hostům předložit netradiční chuťovky.

Sýrové sušenky s překvapením | foto: Isifa

Sýrové sušenky s překvapenímSýrové sušenky s překvapením

Příprava: 20 minut

Na půl kg těsta

* 200 g hladké mouky
* 150 g tvrdého sýra (parmazán, grand moravia apod.)
* 200 g másla
* sůl
* 1 vejce na potření
* konfety, pergamenový papír a libovolné ozdoby

1. Mouku prosejeme, přidáme jemně nastrouhaný sýr, nakrájené máslo a sůl a zpracujeme na tužší těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu dvě hodiny odležet. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a z těsta vyválíme plát o síle asi 3 mm.

2. Různými vykrajovátky a ostrým nožem nebo rádýlkem vykrájíme požadované tvary. Na šátečky a kornoutky nakrájíme čtverečky. Dále proužky, které natočíme na trubičky na kremrole, prasátka pro štěstí... Do taštiček vložíme přáníčko z pergamenového papíru stočeného do spirály, okraje potřeme vejcem nebo vodou a uzavřeme. Kornoutky stočíme. Z odkrojků těsta vykrájíme malé kytičky a srdíčka na ozdobu.

3. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova. Necháme trochu zchladnout a stáhneme z trubiček a formiček. Po úplném vychladnutí ovážeme barevnými konfetami, dozdobíme a doplníme přáníčky pro štěstí.

Recept na domácí brambůrky

* několik velkých brambor, nejlépe odrůdy vhodné na grilování
* olej
* sůl
* koření

1. Brambory oloupeme a na struhadle nakrájíme na tenké plátky (asi 2 mm). Lupínky na čtvrthodinu ponoříme do studené vody, poté vodu slijeme a plátky vysušíme lehce na utěrce. Plech vyložíme pečicím papírem, lupínky na něj rovnoměrně rozložíme a potřeme je olejem ochuceným podle libosti.

2. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Ubrouskem odstraníme přebytečný olej a osolíme.

Dip z červené řepyDip z červené řepy

Příprava: 10 minut + doba na vychlazení

* 200 g sterilované nebo uvařené červené řepy
* 1 velké jablko
* 200 ml kysané smetany
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce olivového oleje
* bílý vinný ocet
* cukr na dochucení

1. Řepu osušíme a nastrouháme na jemné nudličky. Použijeme-li vařenou řepu, oloupeme ji, nastrouháme a promícháme s lžící octa, cukru a oleje.

2. Přidáme na nudličky nastrouhané jablko bez slupky, sůl, pepř, kysanou smetanu, olej, promícháme a dochutíme podle potřeby solí, pepřem, octem a cukrem a necháme vychladit. Podáváme s pečivem.

Varianta 1: Chutný dip můžete udělat i z avokáda. Zralý plod rozpůlíte, zbavíte jej pecky a vidličkou v misce rozmačkáte na kaši. Dochutíte pár kapkami citronové nebo limetkové šťávy, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.

Varianta 2: Pomazánka z vařeného celeru. Uvařený a vychlazený celer jemně rozsekejte, přidejte majonézu (část můžete nahradit tvarohem), trochu mleté papriky, sůl a vše promíchejte. Můžete přidat i nadrobno nakrájené vejce natvrdo.

Sýrové sendviče s pažitkouSýrové sendviče s pažitkou

Příprava: 15 minut + doba na ztuhnutí

* 8 plátků toastového bílého chleba
* 250 g taveného smetanového sýra
* 100 g pomazánkového másla
* 50 g másla
* 1/2-1 lžička mleté sladké papriky
* špetka mletého chilli
* pažitka
* 4 stonky řapíkatého celeru

1. Změklé máslo našleháme s pomazánkovým máslem a taveným sýrem a směs rozdělíme na poloviny. Do jedné části přidáme sladkou papriku, chilli a podle chuti můžeme obě pomazánky přisolit.

2. Polovinu chlebů potřeme pomazánkou s paprikou, přiklopíme zbylými chleby a ty potřeme bílou sýrovou pomazánkou. Dáme ztuhnout do lednice a potom vykrojíme ostrým vykrajovátkem srdíčka.

3. Namazanou část posypeme pažitkou nebo ji obtiskneme do nakrájené pažitky a srdíčka složíme do čtyřlístku. Jako stonek použijeme kousek řapíku celeru.

Tip
Pomazánku můžeme připravit i z taveného uzeného sýra, brynzy nebo balkánského sýra či jejich kombinace a paprikovou část dochutit trochou hořčice nebo sardelové pasty.

Lososová pěna s kapiíLososová pěna s kapií

Příprava: 15 minut + doba na tvarování

* 200 g uzeného lososa
* 100 g másla
* 125 g lučiny
* 100 ml smetany na šlehání 33%
* citronová šťáva
* sůl a mletý bílý pepř
* 50 g červené kapie, jemně usekané
* listy salátu k podávání
* lososový kaviár na ozdobu

1. Uzeného lososa velmi jemně umeleme nebo rozmixujeme. Změklé máslo vyšleháme s lučinou a solí do pěny, smícháme s lososem, ochutíme mletým pepřem, citronovou šťávou a solí a vyšleháme do pěny. Nakonec vmícháme osušené a nadrobno pokrájené kapie a vmícháme dotuha ušlehanou smetanu.

2. Necháme chvíli v chladu ztuhnout a potom dvěma lžícemi, které namáčíme do horké vody, vykrajujeme noky, klademe je na kousek omytého a osušeného salátu, ozdobíme kaviárem a necháme v chladu ztuhnout.

Varianta 1: Místo lososa můžeme použít nadrobno nasekanou šunku. Potom ale vynecháme citronovou šťávu a dochutíme pěnu mletou sladkou paprikou.

Varianta 2: Máslo vyšleháme se sardel. pastou a lučinou. K tomu propasírujeme uvařené žloutky, ochutíme citronem, osolíme, přidáme hořčici a našleháme do pěny.

Rybí rolky s rukolouRybí rolky s rukolou

Příprava: 30 minut

* 300 g uzených sleďových filetů či matjesů
* 100 g sušené šunky
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1 větší jablko
* citronová šťáva na potření
* 1-2 červené cibule
* 1 červená paprika
* 100 g majonézy
* mletý pepř
* 150 g rukoly

1. Jablko omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na tenké klínky. Nakrájená jablka promícháme s citronovou šťávou. Papriku omyjeme, zbavíme semeníku a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka, která rozdělíme rovněž na proužky.

2. Rybí filety podle potřeby a velikosti nakrájíme na stejně velké pruhy, popřípadě necháme okapat a rozložíme na plech. Vrchní stranu potřeme lehce hořčicí a poklademe tenkými plátky šunky. Na každý řez dáme napříč proužek červené papriky, klínek jablka, tenké proužky cibule a trochu majonézy a lehce opepříme.

3. Rybí filety svineme do závitků a každý závitek obtočíme lístkem rukoly a spíchneme párátkem.

Tip
Do závitků můžeme přidat proužky pórku, kyselé nebo salátové okurky, kopr a majonézu nahradit kysanou smetanou.

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.