Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na Istrii si pochutná i labužník

  0:48aktualizováno  0:48
- Mořské ryby, uzená šunka, ovčí sýr, domácí těstoviny nebo uzené s kyselým zelím - je až neuvěřitelné, kolik různých chutí a vůní se skrývá pod pokličkou istrijské kuchyně. Jen hříšník by opustil tento severochorvatský poloostrov bez ochutnání některé z místních specialit.
Díky různým kulturám, které se zde v minulosti vystřídaly, je istrijská kuchyně velmi rozmanitá a spojením přejatého a domácího se vytvořily nové chuťové kombinace, které uspokojí i nejmlsnější jazýček. Kuchaři zde ctili trendy zdravé výživy ještě dříve, než se něco podobného objevilo v módních časopisech. Nejčastějším způsobem úpravy je proto vaření nebo pečení na otevřeném ohni. K ochucení se používá olej (vždy olivový), ocet (vždy vinný), dále místní byliny a nesmí chybět víno.
Základní surovinou jsou samozřejmě plody moře. Kdo má rád langusty, ráčky, ústřice, mušle nebo kvalitní ryby, nebude na Istrii strádat hlady.
Místní ryby milovali již staří Římané a některé vyvažovali zlatem. Zdá se, že tento zvyk přetrval až do dnešní doby, neboť ryby jsou velmi drahé - porce stojí většinou přes 100 kun (1 kuna je asi 5 Kč). Zato jich v okolním moři žije více než 350 druhů.
Komu ryby nevoní ani nechutnají, snad nepohrdne porcí jehněčí pečeně nebo zvěřinovým gulášem. Našince zvyklého na klasické kombinace guláše s knedlíkem nebo "vepřo-knedlo-zelo" překvapí, když dostane jako přílohu ke guláši bramborovou kaši nebo polentu a navrch kopec horkého kyselého zelí.
Jako příloha nejsou výjimkou ani domácí noky nebo jiné těstoviny. Ty přivezli do Chorvatska Italové a vaří se tu také správně po italsku, jak se říká "al dente". Istrijským lahůdkám kralují bezesporu lanýže - houby hledané pomocí speciálně vycvičených psů. Porce domácích těstovin s omáčkou z tohoto afrodiziaka stojí 80 kun.
Na závěr oběda nebo večeře patří sladká tečka. Žádný návštěvník neprohloupí, zkusí-li malé koblížky - kroštule nebo fritule - smažené závitky z nudlového těsta. Mají je všude a receptů na jejich přípravu je možná více než měst a vesnic na celé Istrii.
K jídlu patří také dobré víno a je z čeho vybírat, neboť Chorvatsko je vinařskou zemí. Svědčí o tom i nezbytná součást mužského lidového kroje - vinný koštýř. Nejznámější je na Istrii bílé víno Malvazija, vhodné ke zvěřině nebo těstovinám. Nebo trpčí červený Teran, podávaný nejčastěji k rybě nebo pršutu. Oba druhy jsou nejchutnější první rok po sklizni.
K neméně známým značkám patří bílý nebo červený Muškát, Pinot, Merlot nebo Cabernet Sauvignon. O kvalitách místních vín by se však měl každý návštěvník přesvědčit sám přímo u zdroje - na některé z farem. A při přípitku s jejím majitelem si snad vzpomene, že na zdraví se na Istrii říká Živjeli!

Pršut - šunka, která se suší ve větru

Autor:






Nejčtenější

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.