Na Istrii si pochutná i labužník

  0:48
- Mořské ryby, uzená šunka, ovčí sýr, domácí těstoviny nebo uzené s kyselým zelím - je až neuvěřitelné, kolik různých chutí a vůní se skrývá pod pokličkou istrijské kuchyně. Jen hříšník by opustil tento severochorvatský poloostrov bez ochutnání některé z místních specialit.
Díky různým kulturám, které se zde v minulosti vystřídaly, je istrijská kuchyně velmi rozmanitá a spojením přejatého a domácího se vytvořily nové chuťové kombinace, které uspokojí i nejmlsnější jazýček. Kuchaři zde ctili trendy zdravé výživy ještě dříve, než se něco podobného objevilo v módních časopisech. Nejčastějším způsobem úpravy je proto vaření nebo pečení na otevřeném ohni. K ochucení se používá olej (vždy olivový), ocet (vždy vinný), dále místní byliny a nesmí chybět víno.
Základní surovinou jsou samozřejmě plody moře. Kdo má rád langusty, ráčky, ústřice, mušle nebo kvalitní ryby, nebude na Istrii strádat hlady.
Místní ryby milovali již staří Římané a některé vyvažovali zlatem. Zdá se, že tento zvyk přetrval až do dnešní doby, neboť ryby jsou velmi drahé - porce stojí většinou přes 100 kun (1 kuna je asi 5 Kč). Zato jich v okolním moři žije více než 350 druhů.
Komu ryby nevoní ani nechutnají, snad nepohrdne porcí jehněčí pečeně nebo zvěřinovým gulášem. Našince zvyklého na klasické kombinace guláše s knedlíkem nebo "vepřo-knedlo-zelo" překvapí, když dostane jako přílohu ke guláši bramborovou kaši nebo polentu a navrch kopec horkého kyselého zelí.
Jako příloha nejsou výjimkou ani domácí noky nebo jiné těstoviny. Ty přivezli do Chorvatska Italové a vaří se tu také správně po italsku, jak se říká "al dente". Istrijským lahůdkám kralují bezesporu lanýže - houby hledané pomocí speciálně vycvičených psů. Porce domácích těstovin s omáčkou z tohoto afrodiziaka stojí 80 kun.
Na závěr oběda nebo večeře patří sladká tečka. Žádný návštěvník neprohloupí, zkusí-li malé koblížky - kroštule nebo fritule - smažené závitky z nudlového těsta. Mají je všude a receptů na jejich přípravu je možná více než měst a vesnic na celé Istrii.
K jídlu patří také dobré víno a je z čeho vybírat, neboť Chorvatsko je vinařskou zemí. Svědčí o tom i nezbytná součást mužského lidového kroje - vinný koštýř. Nejznámější je na Istrii bílé víno Malvazija, vhodné ke zvěřině nebo těstovinám. Nebo trpčí červený Teran, podávaný nejčastěji k rybě nebo pršutu. Oba druhy jsou nejchutnější první rok po sklizni.
K neméně známým značkám patří bílý nebo červený Muškát, Pinot, Merlot nebo Cabernet Sauvignon. O kvalitách místních vín by se však měl každý návštěvník přesvědčit sám přímo u zdroje - na některé z farem. A při přípitku s jejím majitelem si snad vzpomene, že na zdraví se na Istrii říká Živjeli!

Pršut - šunka, která se suší ve větru

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...