Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na dovolené zapomeňte na konzervy a ochutnejte exotiku

  2:33aktualizováno  2:33
Polévka z pytlíku nebo paštika jsou jídla, která v životě ocenil snad každý. Když je ale při balení vypustíte, zpestříte si dovolenou mnoha gastronomickými zážitky. Raději si ale předem prostudujte, jaká jídla na vás v dané oblasti čekají.

Raději si před cestou zjistěte, co se skrývá pod tajemnými názvy potravin. Ilustrační foto. | foto: AP

Pokud si chcete dovolenou užít, měli byste se vyhnout jídlům, která jsou v menu označena jako překvapení, tajemství... Mohlo by to být překvapení nepříjemné.

Nebojte se však experimentovat, cestovatelé jednoznačně doporučují zkusit co nejvíce místních pochutin. I to, co se na první pohled jeví jako nestravitelné, může znamenat velký zážitek.

Nebojte se Vietnamu

"Na ulici seděla starší paní a měla před sebou desítky vajec. O téhle specialitě jsem slyšel a chtěl jsem to zkusit," vzpomíná cestovatel Michal Novák na okamžik, kdy poprvé ochutnal balut. Tedy uvařené kachní vejce už s vyvinutým zárodkem. Navzdory tomu, jak "pochoutka" po odloupnutí skořápky vypadá, byl její chutí nadšen. Turisté se s touto specialitou mohou setkat zejména ve Vietnamu.

Pokud tedy na jídelním lístku uvidíte Trung vit lon, víte, co očekávat. Celkově cestovatelé vietnamskou kuchyni vřele doporučují.

Místo popcornu kobylky

Po několika dnech strávených v Thajsku se prý přestanete všem smaženým kobylkám, švábům a červům divit. Prodávají se všude na ulici podobně jako popcorn u nás v kině. Thajci vám usmaží i hmyz, který vůbec neznáte, dají vám jej do papírového kornoutku. "Chutná jako smažené brambůrky. Je to velmi levná pochoutka," vypráví své zážitky z cest moderátorka Štěpánka Duchková.

Thajsko - Součástí thajského jídelníčku jsou i smažené kobylky, housenky a

Součástí thajského jídelníčku jsou i smažené kobylky, housenky a brouci.

Jiný kraj, jiný mrav

 Specifické chutě, často nasycené koriandrem, naleznete v Jižní Americe. Když si objednáte v Peru národní specialitu, cui, naservírují vám upečené morče. Pokud si vyberete ceviche, dostanete pokrm připravený z kousků syrové bílé ryby, které jsou 12 hodin naloženy v citronové šťávě. Pokud vám někdo nabídne k přípitku čiču, měli byste vědět, že tento kukuřičný nápoj býval připravován velmi specificky. Indiánské ženy kukuřičná zrna žvýkaly, a co zbylo, plivaly do kvasných nádob.

Adrenalinová gastronomie

Jestli vás běžné restaurace už nebaví a chcete zažít dobrodružství, vydejte se do Japonska. Atrakcí místní kuchyně je smrtelně nebezpečná ryba fugu. Obsahuje látku tetrodotoxin, jež je mnohem jedovatější než kyanid. Mohou ji připravovat jen licencovaní kuchaři, kteří speciální technikou zbaví pokrm jedu.

"Chuť se nepodobá rybině. Maso je tuhé, proto se podává po úzkých, téměř průhledných plátcích," vypráví Petr Lambert z Lambi-sushi.cz, který před několika lety rybu ochutnal. Strach neměl, kuchař rybu připravoval přímo před ním a plátek zkusil nejprve sám. "Kdybych odmítl, hrozně bych ho urazil," dodává.

Pokud vás láká totéž, připravte si větší rozpočet. Lambert za menu zaplatil v přepočtu pět tisíc korun.

Co musíte ochutnat?

Chorvatsko

Bouřlivé chorvatské dějiny se projevily na podobě jídla, které odráží rysy hned několika oblastí. Projevují se zde vlivy řecké, italské, maďarské i turecké. Kromě ryb a mořských plodů patří mezi typicky chorvatské pokrmy také například guláše s různými masy.

Každý z přímořských regionů má své vlastní speciality. Například na Istrijském poloostrově patří mezi největší lahůdky pokrmy s lanýži. Další delikatesou jsou ústřice z místních chovů, podávané syrové s citronem. V Dalmácii je oblíbeným pokrmem brudet. Jedná se o rybu dušenou se zeleninou a kořením. Zapomenout bychom neměli také na černé rizoto s mořskými plody nebo na nasekaná masa zabalená ve vinných listech.

"Každý turista by měl ochutnat domácí grappu, což je rakije z hroznového vína, sušené fíky, víno a pečenou chobotnici s brambory," doporučil Dragan Stepjanovič z restaurace Giardino.

Itálie

Italská kuchyně se vyznačuje zejména svou různorodostí. Nelze ji charakterizovat několika pokrmy, které by byly typické pro celé území. V každém regionu převažují jiné suroviny a pro každou část země je typické jiné jídlo. A tak zatímco v Miláně dostaneme k večeři jako první chod pravděpodobně Risotto alla Milanese, v Bologni vás přivítají parmazánem Parmigiano Reggiano nebo parmskou šunkou Prosciutto di Parma. Na Sicílii zase nedají dopustit na své noky a ravioli.

V Itálii sice můžete koupit více než 400 druhů těstovin a pizzu připravenou na stovky různých způsobů, další kulinářské zázraky na vás ale čekají v každém kraji.

Řecko

Nikdy opravdu nepoznáte pravou řeckou kuchyni, pokud se budete stravovat jen v hotelové restauraci. Chcete-li zkusit, jak chutnají řecká jídla, najděte místa, kde se stravují Řekové. Pravou musaku nebo tzatziki poznáte jen v typické restauraci: taverně.

Základ řecké kuchyně tvoří hlavně zeleninové saláty, ryby a různé úpravy masa. Nesmí chybět olivový olej, který se vyrábí z několika hlavních druhů oliv. Řekové jsou rovněž mistry v přípravě plodů moře – oblíbené jsou především různě upravené mořské ryby, krevety, raci, langusty či chobotnice. Určitě nezapomeňte ochutnat vynikající ovčí sýr Feta. Skvělé jsou také karbanátky z hovězího masa tzv. keftedakia.

Typické řecké jídlo je také gyros, který může být z jehněčího, vepřového i kuřecího masa, jež je odřezáváno z velké štangle.

Španělsko

"Tradiční nedělní snídaně představují pro Španěly churros (čuros), sladké válečky z těsta podobného našim koblihám a smažené v oleji. Ty se namáčejí v horké čokoládě nebo kávě," nabízí, jak začít sváteční den, Daniela Šnajdrová, která ve Španělsku tráví část roku.

"A pokud nejste na sladké, ochutnejte předkrm, který dostanete v každé restauraci – alioli, je to česneková majonéza podávaná s vekou. Dále jsou velice oblíbené a chutné tapas. Ty se jedí jako příloha k vínu nebo jako předkrm. Je to obdoba našich chlebíčků, meze fantazie se nekladou, někdy jsou to kousky ryb, krevet, salámů nebo nakládané zeleniny na vece, jindy bramborová omeleta. Mezi předkrmy se řadí i crocetas (kroketas) – jsou to malé válečky připravené z mletého masa (rybího, vepřového ap.) či sýra obalené ve strouhance a usmažené."

Egypt

Egyptský oběd nebo večeře se neskládají z předkrmu, hlavního jídla a zákusku, jak jsme tomu zvyklí v Evropě. Namísto toho se servíruje řada menších misek s tzv. mezze, tedy malými jídly. Egypťané jsou mistry vegetariánské kuchyně.

Ke všem pokrmům se v Egyptě podávají chlebové placky, kterým se říká aisch (éš). Celkově patří pečivo k nedílné součásti místní kuchyně. K dostání je tu všechno od různých placiček, pita chlebů až po francouzské bagety. Klasikou bohaté hostiny i dennodenní krmí chudého rolníka je hommos a falafel, nejběžnější jídla celého Blízkého východu. Grilované kuře nebo jehněčí kebab pak patří k vydatnějším jídlům. Na egyptské sladkosti si budete muset trochu zvykat, jsou totiž opravdu velmi sladké. Jakmile jim ale jednou přijdete na chuť, nebudete chtít nic jiného.

Autoři:






Nejčtenější

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.