Jaro můžete začít zdravě i chutně | foto: Isifa

Na co se hodí ředkvičková nať? Připravte z ní osvěžující polévku

Čerstvá máta, jarní cibulka, ředkvičková nať. Z toho všeho jsme pro vás připravili čtyři neobvyklé jarní pochoutky.

Cerviche z okouna (15 minut)

Cerviche z okounaPro 6 osob
Potřebujete: 1 kg okouna
2 cibule
1 jarní cibulku
8 limetek
1 salátová okurka
1 malá zelená paprika
olivový olej
sůl a pepř

Cerviche je mexické jídlo – kousky syrového rybího masa marinované v citronové nebo limetkové šťávě. Kyselina z citronu maso vlastně uvaří, takže není syrové.

Náš cerviche připravíme tak, že oloupeme cibuli i jarní cibulku a nakrájíme ji na tenká kolečka. Omyjeme, usušíme a nasekáme pažitku. Papriku nakrájíme na tenké proužky. Vymačkáme šťávu z limetek. Omyjeme okurku a nakrájíme na plátky. Rybí maso nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme okurku, cibuli, papriku a pažitku. Osolíme a opepříme podle chuti, pokapeme olivovým olejem a zalijeme šťávou z limetek. Dobře promícháme a necháme uležet v chladu asi 30 minut. Podáváme vychlazené.

Zelené koktejly z čaje a kiwiZelené koktejly z čaje a kiwi (10 minut)

Pro 6 osob
Na mléčný koktejl:
1 l mléka
1/2 l vanilkové zmrzliny
1 lžíce silného zeleného čaje
2 lžíce moučkového cukru

Do mixéru nalijeme mléko, přidáme zmrzlinu, čaj, cukr a dvě lžíce ledu. Mixujeme dokud nevznikne hustý krémový koktejl.

Na ovocný džus:
6 kiwi
12 vypeckovaných čínských švestek liči
4 limetky
2 lžíce krystalového cukru

V mixéru rozmixujeme oloupané a pokrájené kiwi, liči, šťávu z limetek a cukr. Podáváme vychlazené.

Celerovo limetkový džus (5 minut)

Na 6 sklenic
Potřebujeme:
1 celý celer
4 limetky
celerovou sůl

Vymačkáme šťávu z limetek. Oddělíme od sebe celerové stvoly, pokrájíme je na kousky a necháme stranou malé zelené lístky na ozdobu. Celer dáme do mixéru a přidáme velkou sklenici ledové vody. Rozmixujeme na hustou směs. Za stálého mixování přiléváme limetkovou šťávu. Hotový džus nalijeme do sklenic a ozdobíme celerovými lístky.

Studená ředkvičková polévkaStudená ředkvičková polévka (45 minut)

Pro 6 osob
Potřebujeme:
nať ze dvou svazků ředkviček
2 brambory
2 žloutky
1/2 fenyklové hlízy
1 l kuřecího vývaru nebo bujon z kostky
svazeček máty
150 g šlehačky
30 g másla, sůl a pepř


Opláchneme ředkvičkovou nať, oloupeme a nakrájíme brambory, omyjeme a na plátky pokrájíme fenykl. Na másle dvě minuty smažíme brambory, pak přidáme nať a fenykl. Ochutíme a dobře zamícháme. Přidáme bujon a přivedeme k varu. Pomalu vaříme 30 minut. Potom odstavíme z ohně, přidáme lístky máty, šlehačku a zamícháme. Podáváme vychlazené.