Jedno vejce denně si klidně můžete dopřát (ilustrační snímek)

Jedno vejce denně si klidně můžete dopřát (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Mýty o potravinách, které zvyšují cholesterol

  • 39
Zásadně se vyhýbejte vejcím. Exotické potraviny jsou prospěšné. Červené maso úplně vyškrtněte ze svého jídelníčku. Přinášíme vám nejčastější mýty o potravinách, které (ne)zvyšují hladinu cholesterolu v organismu.

Cholesterol potřebuje každý člověk pro správné fungování organismu. Jak připomíná odborný server uLékaře.cz, pomáhá mimo jiné zpracovávat tuky a organismus si ho z větší části vyrábí sám v játrech, z části ho do těla dostáváme stravou. Cholesterol se rozděluje na "hodný" (HDL) a "zlý" (LDL).

Většina lidí ví, že vysoký cholesterol je nebezpečný. Ačkoli ho nijak necítíme, nebolí nás a obvykle nemá žádné znatelné příznaky, zvyšuje riziko srdečního infarktu, anginy pectoris či mozkové mrtvice.

Cholesterol

Cholesterol je tuku podobná látka obsažená v krvi, která je v určitém množství nezbytná k udržování buněčných membrán a zachování dalších životních funkcí.

Hladina cholesterolu by podle odborníků neměla být vyšší než 5,6 milimolů v jednom litru (nejlépe kolem 5,2 mmol/l), vyšší množství už může způsobovat problémy.

Měří se jednak celkový cholesterol a odděleně se pak měří "škodlivý" LDL cholesterol a "prospěšný" HDL cholesterol.

Vysoké hodnoty LDL cholesterolu zvyšují riziko cévních příhod, HDL cholesterol naopak organismus chrání před rozvojem aterosklerózy, která může vést k infarktu myokardu nebo mozkové mrtvici.

Vysoké hladiny cholesterolu se mohou projevovat tvorbou nažloutlých skvrn uzlíků pod kůží na loktech, kolen nebo pod očima.

Spousta lidí už ovšem neví, jaké potraviny a jídlo k tvorbě cholesterolu napomáhají a jaké jsou naopak na černém seznamu trochu neprávem. Čemu tedy můžeme věřit a co nebrat až tak vážně?

Jedno vajíčko denně neškodí

Na seznam škodlivých potravin zvyšujících hladinu cholesterolu rozhodně patří ty s vysokým obsahem tuků, tedy především máslo, sádlo, jídlo z rychlého občerstvení, smetana nebo sušenky.

Naopak třeba taková vejce, která mají snad tu nejhorší cholesterolovou pověst, jsou na seznamu trochu neprávem. Mnohem horší jsou totiž potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků.

"Americká asociace kardiologů doporučuje 300 mg cholesterolu denně, takže 1 vajíčko denně je naprosto v pořádku," uvedl odborný server.

Kaši v restauraci raději ne

Podobně špatnou pověst jako vejce má i červené maso. I to je ovšem kritizováno zčásti neprávem. Pokud budete konzumovat libové hovězí maso jednou týdně, je to naprosto přijatelné. Pozor však na mleté výrobky, těm se vyhněte.

Další bombou může být i bramborová kaše. Zvláště v restauraci si ji raději nedávejte. Většinou se připravuje z másla, smetany, plnotučného mléka nebo sýru, takže zdravé brambory se přemění v doslova tuky nasycenou bombu.

Střídmí byste měli být i v konzumaci exotických potravin, byť jsou chutné. Kokosový ořech nebo olej, palmový olej nebo kakaové máslo totiž obsahují také velké množství tuků.

Totéž platí o míchaných nápojích, na kterých "ujíždějí" především ženy. Například Piňa Colada obsahuje rum, kokosový krém, džus a sodu, takže nápoj má kolem 600 kalorií v jedné sklenici. Takový nápoj si dávejte jen výjimečně.

Čtěte štítky na potravinách

Při nakupování v obchodě byste měli pozorně číst štítky na potravinách a vyhýbat se těm s vysokým obsahem nasycených tuků.

Dbejte i na správnou přípravu jídla - nesmažte, odstraňujte před vařením z masa přebytečný tuk a kůži, používejte teflonové nádobí a oleje ve spreji nebo jen malé dávky těch rostlinných. Jen tak udržíte svůj cholesterol na správné hodnotě.

Mezi další základní poučky, jak udržet cholesterol na uzdě, patří dostatek pohybu, omezit alkohol na symbolickou míru, nekouřit nebo se zbavit nadbytečných kilogramů. Tyto rady platí především pro ty, kteří mají třeba z dědičných důvodů větší pravděpodobnost, že jejich hladina cholesterolu stoupne nad přijatelnou hodnotu.

, pro iDNES.cz