Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Mýty o potravinách, které zvyšují cholesterol

  1:00aktualizováno  1:00
Zásadně se vyhýbejte vejcím. Exotické potraviny jsou prospěšné. Červené maso úplně vyškrtněte ze svého jídelníčku. Přinášíme vám nejčastější mýty o potravinách, které (ne)zvyšují hladinu cholesterolu v organismu.
Jedno vejce denně si klidně můžete dopřát (ilustrační snímek)

Jedno vejce denně si klidně můžete dopřát (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Cholesterol potřebuje každý člověk pro správné fungování organismu. Jak připomíná odborný server uLékaře.cz, pomáhá mimo jiné zpracovávat tuky a organismus si ho z větší části vyrábí sám v játrech, z části ho do těla dostáváme stravou. Cholesterol se rozděluje na "hodný" (HDL) a "zlý" (LDL).

Většina lidí ví, že vysoký cholesterol je nebezpečný. Ačkoli ho nijak necítíme, nebolí nás a obvykle nemá žádné znatelné příznaky, zvyšuje riziko srdečního infarktu, anginy pectoris či mozkové mrtvice.

Cholesterol

Cholesterol je tuku podobná látka obsažená v krvi, která je v určitém množství nezbytná k udržování buněčných membrán a zachování dalších životních funkcí.

Hladina cholesterolu by podle odborníků neměla být vyšší než 5,6 milimolů v jednom litru (nejlépe kolem 5,2 mmol/l), vyšší množství už může způsobovat problémy.

Měří se jednak celkový cholesterol a odděleně se pak měří "škodlivý" LDL cholesterol a "prospěšný" HDL cholesterol.

Vysoké hodnoty LDL cholesterolu zvyšují riziko cévních příhod, HDL cholesterol naopak organismus chrání před rozvojem aterosklerózy, která může vést k infarktu myokardu nebo mozkové mrtvici.

Vysoké hladiny cholesterolu se mohou projevovat tvorbou nažloutlých skvrn uzlíků pod kůží na loktech, kolen nebo pod očima.

Spousta lidí už ovšem neví, jaké potraviny a jídlo k tvorbě cholesterolu napomáhají a jaké jsou naopak na černém seznamu trochu neprávem. Čemu tedy můžeme věřit a co nebrat až tak vážně?

Jedno vajíčko denně neškodí

Na seznam škodlivých potravin zvyšujících hladinu cholesterolu rozhodně patří ty s vysokým obsahem tuků, tedy především máslo, sádlo, jídlo z rychlého občerstvení, smetana nebo sušenky.

Naopak třeba taková vejce, která mají snad tu nejhorší cholesterolovou pověst, jsou na seznamu trochu neprávem. Mnohem horší jsou totiž potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků.

"Americká asociace kardiologů doporučuje 300 mg cholesterolu denně, takže 1 vajíčko denně je naprosto v pořádku," uvedl odborný server.

Kaši v restauraci raději ne

Podobně špatnou pověst jako vejce má i červené maso. I to je ovšem kritizováno zčásti neprávem. Pokud budete konzumovat libové hovězí maso jednou týdně, je to naprosto přijatelné. Pozor však na mleté výrobky, těm se vyhněte.

Další bombou může být i bramborová kaše. Zvláště v restauraci si ji raději nedávejte. Většinou se připravuje z másla, smetany, plnotučného mléka nebo sýru, takže zdravé brambory se přemění v doslova tuky nasycenou bombu.

Střídmí byste měli být i v konzumaci exotických potravin, byť jsou chutné. Kokosový ořech nebo olej, palmový olej nebo kakaové máslo totiž obsahují také velké množství tuků.

Totéž platí o míchaných nápojích, na kterých "ujíždějí" především ženy. Například Piňa Colada obsahuje rum, kokosový krém, džus a sodu, takže nápoj má kolem 600 kalorií v jedné sklenici. Takový nápoj si dávejte jen výjimečně.

Čtěte štítky na potravinách

Při nakupování v obchodě byste měli pozorně číst štítky na potravinách a vyhýbat se těm s vysokým obsahem nasycených tuků.

Dbejte i na správnou přípravu jídla - nesmažte, odstraňujte před vařením z masa přebytečný tuk a kůži, používejte teflonové nádobí a oleje ve spreji nebo jen malé dávky těch rostlinných. Jen tak udržíte svůj cholesterol na správné hodnotě.

Mezi další základní poučky, jak udržet cholesterol na uzdě, patří dostatek pohybu, omezit alkohol na symbolickou míru, nekouřit nebo se zbavit nadbytečných kilogramů. Tyto rady platí především pro ty, kteří mají třeba z dědičných důvodů větší pravděpodobnost, že jejich hladina cholesterolu stoupne nad přijatelnou hodnotu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Zhubnout se dá i tancem. Který je ten pravý pro vás?

Stejně jako loni i letos slibuje festival Colores Flamencos hvězdy světových...

Chcete zhubnout, ale raději než v tělocvičně se vidíte na večírku? Zkuste spojit příjemné s užitečným a začněte tančit....

Pít se musí umět. I v případě vody

Ilustrační fotografie

Zajistit, aby tělo mělo dostatek tekutin i v létě, není tak snadné, jak se může zdát. Pravidlo, že stačí vypít dva nebo...

Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

(Ilustrační snímek)

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.