Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Mýty o potravinách, které zvyšují cholesterol

  1:00aktualizováno  1:00
Zásadně se vyhýbejte vejcím. Exotické potraviny jsou prospěšné. Červené maso úplně vyškrtněte ze svého jídelníčku. Přinášíme vám nejčastější mýty o potravinách, které (ne)zvyšují hladinu cholesterolu v organismu.
Jedno vejce denně si klidně můžete dopřát (ilustrační snímek)

Jedno vejce denně si klidně můžete dopřát (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Cholesterol potřebuje každý člověk pro správné fungování organismu. Jak připomíná odborný server uLékaře.cz, pomáhá mimo jiné zpracovávat tuky a organismus si ho z větší části vyrábí sám v játrech, z části ho do těla dostáváme stravou. Cholesterol se rozděluje na "hodný" (HDL) a "zlý" (LDL).

Většina lidí ví, že vysoký cholesterol je nebezpečný. Ačkoli ho nijak necítíme, nebolí nás a obvykle nemá žádné znatelné příznaky, zvyšuje riziko srdečního infarktu, anginy pectoris či mozkové mrtvice.

Cholesterol

Cholesterol je tuku podobná látka obsažená v krvi, která je v určitém množství nezbytná k udržování buněčných membrán a zachování dalších životních funkcí.

Hladina cholesterolu by podle odborníků neměla být vyšší než 5,6 milimolů v jednom litru (nejlépe kolem 5,2 mmol/l), vyšší množství už může způsobovat problémy.

Měří se jednak celkový cholesterol a odděleně se pak měří "škodlivý" LDL cholesterol a "prospěšný" HDL cholesterol.

Vysoké hodnoty LDL cholesterolu zvyšují riziko cévních příhod, HDL cholesterol naopak organismus chrání před rozvojem aterosklerózy, která může vést k infarktu myokardu nebo mozkové mrtvici.

Vysoké hladiny cholesterolu se mohou projevovat tvorbou nažloutlých skvrn uzlíků pod kůží na loktech, kolen nebo pod očima.

Spousta lidí už ovšem neví, jaké potraviny a jídlo k tvorbě cholesterolu napomáhají a jaké jsou naopak na černém seznamu trochu neprávem. Čemu tedy můžeme věřit a co nebrat až tak vážně?

Jedno vajíčko denně neškodí

Na seznam škodlivých potravin zvyšujících hladinu cholesterolu rozhodně patří ty s vysokým obsahem tuků, tedy především máslo, sádlo, jídlo z rychlého občerstvení, smetana nebo sušenky.

Naopak třeba taková vejce, která mají snad tu nejhorší cholesterolovou pověst, jsou na seznamu trochu neprávem. Mnohem horší jsou totiž potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků.

"Americká asociace kardiologů doporučuje 300 mg cholesterolu denně, takže 1 vajíčko denně je naprosto v pořádku," uvedl odborný server.

Kaši v restauraci raději ne

Podobně špatnou pověst jako vejce má i červené maso. I to je ovšem kritizováno zčásti neprávem. Pokud budete konzumovat libové hovězí maso jednou týdně, je to naprosto přijatelné. Pozor však na mleté výrobky, těm se vyhněte.

Další bombou může být i bramborová kaše. Zvláště v restauraci si ji raději nedávejte. Většinou se připravuje z másla, smetany, plnotučného mléka nebo sýru, takže zdravé brambory se přemění v doslova tuky nasycenou bombu.

Střídmí byste měli být i v konzumaci exotických potravin, byť jsou chutné. Kokosový ořech nebo olej, palmový olej nebo kakaové máslo totiž obsahují také velké množství tuků.

Totéž platí o míchaných nápojích, na kterých "ujíždějí" především ženy. Například Piňa Colada obsahuje rum, kokosový krém, džus a sodu, takže nápoj má kolem 600 kalorií v jedné sklenici. Takový nápoj si dávejte jen výjimečně.

Čtěte štítky na potravinách

Při nakupování v obchodě byste měli pozorně číst štítky na potravinách a vyhýbat se těm s vysokým obsahem nasycených tuků.

Dbejte i na správnou přípravu jídla - nesmažte, odstraňujte před vařením z masa přebytečný tuk a kůži, používejte teflonové nádobí a oleje ve spreji nebo jen malé dávky těch rostlinných. Jen tak udržíte svůj cholesterol na správné hodnotě.

Mezi další základní poučky, jak udržet cholesterol na uzdě, patří dostatek pohybu, omezit alkohol na symbolickou míru, nekouřit nebo se zbavit nadbytečných kilogramů. Tyto rady platí především pro ty, kteří mají třeba z dědičných důvodů větší pravděpodobnost, že jejich hladina cholesterolu stoupne nad přijatelnou hodnotu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Ivana Zemanová: Kadeřník a vizážista se hodí, oblečení si vybírám sama

Manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová

Jako první dáma mluvila Ivana Zemanová s novináři málo. Kdyby se Miloš Zeman stal znovu prezidentem, chtěla by to...

Další z rubriky

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Jak vybírat zdravé pečivo nejen při dietě

Ilustrační fotografie

Je tu devátý den hubnutí, a tak se podíváme na jednu z nejčastějších otázek při dietě. Je opravdu pečivo vhodné? Část...

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Zelenina při dietě pomáhá, s ovocem opatrně

Ilustrační fotografie

Je tu patnáctý den vaší proměny a zároveň polovina našeho seriálu 30 dní hubnutí s OnaDnes.cz. Tentokrát se budeme opět...

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Co si dát v restauraci, abychom nehřešili

Ilustrační fotografie

Už je tu desátý den vašeho dietního snažení a možná jste již narazili na problém, že budete muset na oběd či večeři do...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz