Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

  0:15aktualizováno  0:15
Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou specialitami ze zemí, kam tak rádi jezdíme relaxovat. Chutnat budou i na českém balkoně nebo terase.

Turecké pide s mletým masem | foto: Profimedia.cz

Řecká musaka

Ingredience na 6 porcí:

Řecká musaka
  • 3 lilky
  • 5 brambor
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 600 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • několik snítek tymiánu
  • 200 ml červeného vína
  • 400 g krájených rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na bešamel:

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 500-600 ml mléka
  • 3 žloutky
  • trochu muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Lilky omyjeme, nakrájíme na asi centimetrová kolečka, posolíme a necháme na cedníku vypotit (pustí tekutinu). Brambory oloupeme, také nakrájíme na kolečka a dáme vařit do osolené vody asi na osm minut. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso a orestujeme. Pak osolíme, opepříme, dochutíme skořicí a tymiánem, zalijeme vínem a necháme probublávat asi 20 minut. Přidáme rajčata a ještě chvíli dusíme.
  3. Okapané lilky opláchneme, osušíme a opečeme na oleji z obou stran dozlatova.
  4. Připravíme si bešamel. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a promícháme, aby se neudělaly hrudky. Vmícháme žloutky, osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem a provaříme.
  5. Zapékací mísu vyložíme polovinou opečeného lilku, na něj naneseme půlku masové směsi, pak vyskládáme kolečka brambor, zase maso a nakonec lilky. Zalijeme bešamelem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C na 40 minut.

Turecké pide s mletým masem

Ingredience na 8 kousků:

Turecké pide s mletým masem
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek žitné chlebové mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku olivového oleje + na potření

Na náplň:

  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • špetka skořice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 300 g krájených loupaných rajčat

Pracovní postup:

  1. Obě mouky smícháme v míse se sušeným droždím, cukrem a solí. Vmícháme olej a hrnek vlažné vody. V robotu nebo rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Orestujeme na oleji nejdříve cibuli, pak přidáme mleté maso, necháme zhnědnout a přidáme česnek, koření, sůl a pepř. Dusíme pod pokličkou asi 30 minut, pak přidáme rajčata a necháme ještě chvíli bublat, až se odpaří tekutina. Odstavíme a necháme vychladnout.
  3. Těsto rozdělíme na 8 dílů, každý rozválíme do oválného tvaru a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed každé placky naneseme masovou směs, na okrajích přehneme a na koncích spojíme do špiček. Okraje potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Tip: Pide můžeme před upečením posypat strouhaným sýrem nebo do masové směsi nasekat petrželku.

Španělské gazpacho s marinovaným tuňákem

Ingredience na 4 porce:

Španělské gazpacho
  • 3 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml avokádového oleje
  • 200 g tuňáka
  • vinný ocet na marinování

Na polévku:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 salátová okurka
  • 1 zelená paprika
  • 6 velkých šťavnatých rajčat
  • 2 plátky toustového chleba
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • opečený chléb k podávání
  • 2 lžičky balzamikového krému

Pracovní postup:

  1. Maso z tuňáka nakrájíme na kostičky. Smícháme sójovou omáčku, med a avokádový olej a vzniklou směsí potřeme maso ze všech stran. Pak tuňáka naložíme do vinného octa do zavírací krabičky a necháme v chladu marinovat několik hodin.
  2. Česnek a okurku oloupeme, zeleninu omyjeme, papriku zabavíme jadérek. Kousek papriky a jedno rajče si dáme stranou a nasekáme najemno. Pak česnek, okurku, papriku, rajčata a toustový chléb rozmixujeme. Dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem. A podle potřeby zředíme pitnou vodou.
  3. Gazpacho podáváme vychlazené posypané kousky zeleniny a marinovaným tuňákem. Jako přílohu podáváme opečený chléb. Na talíři můžeme zakápnout olivovým olejem a balzamikem.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Novorozený princ bude zajímavé princátko, myslí si astroložka

Svého třetího potomka přišla vévodkyně představit veřejnosti v červených šatech...

Třetí potomek prince Williama a jeho ženy Kate se narodil 23. dubna v 11 hodin a jednu minutu, podle astrologického...

Zdravé exhibicionistky jsou i mezi ženami, říká sexkoučka

Na výstavě Voayer ukazují dívky vše, co se ukázat dá.

Je to umění, anebo porno? Výstava Voayer v pražském Tančícím domě rozbouřila diskuze. Že se na místě modelky svléknou,...

Další z rubriky

VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice

I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se stále drží na vrcholku...

VIDEORECEPT: Ďábelská topinka se strouhaným parmazánem

Ďábelská topinka

Někdy nemáte chuť na „velké“ jídlo, ale dali byste si něco malého k pivu, vínu nebo televizi. V takové chvíli přijde...

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz