Řecká musaka
Ingredience na 6 porcí:
- 3 lilky
- 5 brambor
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 600 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
- 1/2 lžičky mleté skořice
- několik snítek tymiánu
- 200 ml červeného vína
- 400 g krájených rajčat
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na bešamel:
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 500-600 ml mléka
- 3 žloutky
- trochu muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Lilky omyjeme, nakrájíme na asi centimetrová kolečka, posolíme a necháme na cedníku vypotit (pustí tekutinu). Brambory oloupeme, také nakrájíme na kolečka a dáme vařit do osolené vody asi na osm minut. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso a orestujeme. Pak osolíme, opepříme, dochutíme skořicí a tymiánem, zalijeme vínem a necháme probublávat asi 20 minut. Přidáme rajčata a ještě chvíli dusíme.
- Okapané lilky opláchneme, osušíme a opečeme na oleji z obou stran dozlatova.
- Připravíme si bešamel. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a promícháme, aby se neudělaly hrudky. Vmícháme žloutky, osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem a provaříme.
- Zapékací mísu vyložíme polovinou opečeného lilku, na něj naneseme půlku masové směsi, pak vyskládáme kolečka brambor, zase maso a nakonec lilky. Zalijeme bešamelem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C na 40 minut.
Turecké pide s mletým masem
Ingredience na 8 kousků:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek žitné chlebové mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 1/4 hrnku olivového oleje + na potření
Na náplň:
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- špetka skořice
- 1/2 lžičky mleté papriky
- sůl a pepř
- 300 g krájených loupaných rajčat
Pracovní postup:
- Obě mouky smícháme v míse se sušeným droždím, cukrem a solí. Vmícháme olej a hrnek vlažné vody. V robotu nebo rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Orestujeme na oleji nejdříve cibuli, pak přidáme mleté maso, necháme zhnědnout a přidáme česnek, koření, sůl a pepř. Dusíme pod pokličkou asi 30 minut, pak přidáme rajčata a necháme ještě chvíli bublat, až se odpaří tekutina. Odstavíme a necháme vychladnout.
- Těsto rozdělíme na 8 dílů, každý rozválíme do oválného tvaru a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed každé placky naneseme masovou směs, na okrajích přehneme a na koncích spojíme do špiček. Okraje potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova.
Tip: Pide můžeme před upečením posypat strouhaným sýrem nebo do masové směsi nasekat petrželku.
Španělské gazpacho s marinovaným tuňákem
Ingredience na 4 porce:
- 3 lžičky sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 100 ml avokádového oleje
- 200 g tuňáka
- vinný ocet na marinování
Na polévku:
- 2 stroužky česneku
- 1 salátová okurka
- 1 zelená paprika
- 6 velkých šťavnatých rajčat
- 2 plátky toustového chleba
- extra panenský olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- opečený chléb k podávání
- 2 lžičky balzamikového krému
Pracovní postup:
- Maso z tuňáka nakrájíme na kostičky. Smícháme sójovou omáčku, med a avokádový olej a vzniklou směsí potřeme maso ze všech stran. Pak tuňáka naložíme do vinného octa do zavírací krabičky a necháme v chladu marinovat několik hodin.
- Česnek a okurku oloupeme, zeleninu omyjeme, papriku zabavíme jadérek. Kousek papriky a jedno rajče si dáme stranou a nasekáme najemno. Pak česnek, okurku, papriku, rajčata a toustový chléb rozmixujeme. Dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem. A podle potřeby zředíme pitnou vodou.
- Gazpacho podáváme vychlazené posypané kousky zeleniny a marinovaným tuňákem. Jako přílohu podáváme opečený chléb. Na talíři můžeme zakápnout olivovým olejem a balzamikem.