Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

  0:15aktualizováno  0:15
Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou specialitami ze zemí, kam tak rádi jezdíme relaxovat. Chutnat budou i na českém balkoně nebo terase.

Turecké pide s mletým masem | foto: Profimedia.cz

Řecká musaka

Ingredience na 6 porcí:

Řecká musaka
  • 3 lilky
  • 5 brambor
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 600 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • několik snítek tymiánu
  • 200 ml červeného vína
  • 400 g krájených rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na bešamel:

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 500-600 ml mléka
  • 3 žloutky
  • trochu muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Lilky omyjeme, nakrájíme na asi centimetrová kolečka, posolíme a necháme na cedníku vypotit (pustí tekutinu). Brambory oloupeme, také nakrájíme na kolečka a dáme vařit do osolené vody asi na osm minut. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso a orestujeme. Pak osolíme, opepříme, dochutíme skořicí a tymiánem, zalijeme vínem a necháme probublávat asi 20 minut. Přidáme rajčata a ještě chvíli dusíme.
  3. Okapané lilky opláchneme, osušíme a opečeme na oleji z obou stran dozlatova.
  4. Připravíme si bešamel. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a promícháme, aby se neudělaly hrudky. Vmícháme žloutky, osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem a provaříme.
  5. Zapékací mísu vyložíme polovinou opečeného lilku, na něj naneseme půlku masové směsi, pak vyskládáme kolečka brambor, zase maso a nakonec lilky. Zalijeme bešamelem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C na 40 minut.

Turecké pide s mletým masem

Ingredience na 8 kousků:

Turecké pide s mletým masem
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek žitné chlebové mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku olivového oleje + na potření

Na náplň:

  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • špetka skořice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 300 g krájených loupaných rajčat

Pracovní postup:

  1. Obě mouky smícháme v míse se sušeným droždím, cukrem a solí. Vmícháme olej a hrnek vlažné vody. V robotu nebo rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Orestujeme na oleji nejdříve cibuli, pak přidáme mleté maso, necháme zhnědnout a přidáme česnek, koření, sůl a pepř. Dusíme pod pokličkou asi 30 minut, pak přidáme rajčata a necháme ještě chvíli bublat, až se odpaří tekutina. Odstavíme a necháme vychladnout.
  3. Těsto rozdělíme na 8 dílů, každý rozválíme do oválného tvaru a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed každé placky naneseme masovou směs, na okrajích přehneme a na koncích spojíme do špiček. Okraje potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Tip: Pide můžeme před upečením posypat strouhaným sýrem nebo do masové směsi nasekat petrželku.

Španělské gazpacho s marinovaným tuňákem

Ingredience na 4 porce:

Španělské gazpacho
  • 3 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml avokádového oleje
  • 200 g tuňáka
  • vinný ocet na marinování

Na polévku:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 salátová okurka
  • 1 zelená paprika
  • 6 velkých šťavnatých rajčat
  • 2 plátky toustového chleba
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • opečený chléb k podávání
  • 2 lžičky balzamikového krému

Pracovní postup:

  1. Maso z tuňáka nakrájíme na kostičky. Smícháme sójovou omáčku, med a avokádový olej a vzniklou směsí potřeme maso ze všech stran. Pak tuňáka naložíme do vinného octa do zavírací krabičky a necháme v chladu marinovat několik hodin.
  2. Česnek a okurku oloupeme, zeleninu omyjeme, papriku zabavíme jadérek. Kousek papriky a jedno rajče si dáme stranou a nasekáme najemno. Pak česnek, okurku, papriku, rajčata a toustový chléb rozmixujeme. Dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem. A podle potřeby zředíme pitnou vodou.
  3. Gazpacho podáváme vychlazené posypané kousky zeleniny a marinovaným tuňákem. Jako přílohu podáváme opečený chléb. Na talíři můžeme zakápnout olivovým olejem a balzamikem.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Sexuoložka: MeToo je štvanice na muže, která se obrátí proti ženám

(Ilustrační snímek)

Když byla před pár dny americkým magazínem Time vyhlášena Osobností roku 2017 kampaň MeToo upozorňující na problematiku...

Lejla Abbasová: Z rodící ženy se stala pacientka na přístrojích

Lejla Abbasová

V létě doma porodila dceru Iman. „Kdyby ženy byly informovanější, nemusely by se domácích porodů bát. Do nemocnice se...



Triky na dokonalé tělo podle andílků Victoria’s Secret

Modelky na přehlídce Victoria’s Secret (Paříž, 30. listopadu 2016)

Nedávno čínská Šanghaj žila přehlídkou Victoria's Secret. Modelky v prádle, jímž se přezdívá andílci, na pompézní show...

Parodie na kýčovitý vánoční svetr přiměla ženy ukazovat poprsí

Zelená varianta vánočního svetru pro kojící matky. Některé ženy tak nadchnul,...

Nestává se často, že by se v rámci recese ženy vysvlékaly. Ale když jde o vánoční svetr pro kojící matky, jde i stud...

Sedm věcí, které nečistíte dostatečně a mohou ohrozit vaše zdraví

Ilustrační fotografie

Poctivě třídíte spodní a svrchní prádlo, používáte při praní vysoké teploty a jste přesvědčeni, že tak pro zdraví vaše...



Další z rubriky

Vánoční dárky pro labužníky. Potěšte úžasnou chutí, inspirací i zážitky

Některé vánoční dárky mají krátkou životnost zkrátka proto, že jsou k jídlu...

Některé vánoční dárky mají krátkou životnost zkrátka proto, že jsou k jídlu nebo k pití. Ale to neznamená, že by z nich...

Přehlížený pašák zázvor. Skvělý je v marinádě i se skleněnými nudlemi

Skleněné nudle s houbami šitaké a zázvorem

Komu zima zalézá za nehty a pod košili, ten určitě ocení recepty, které ho najednou nasytí, zahřejí a ještě posílí...

Horké nápoje, které prohřejí vaše podzimní odpoledne a večery

Zázvorový životabudič

Nenechte se rozházet tím, že se kvůli změně času dříve stmívá. Využijte delší večer k tomu, že si zabalíte nohy do...



Najdete na iDNES.cz