On-line rozhovor

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D

MUDr. Martin Matoulek
velikost textu:
vydáno 15.11.2017 12:00
Nadváha a obezita škodí v mnoha směrech. Pro obézní dospělé pacienty je typická cukrovka 2. typu, přičemž jednu z nejvýznamnějších rolí v prevenci ale i léčbě diabetu hraje pohyb. „Jeho efekt je významný v každém ohledu, a to nezávisle na snížení hmotnosti,“ říká specialista na obezitologii a tělovýchovné lékařství Martin Matoulek.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 15. listopadu 2017 do 12:50

OTÁZKA: Dobrý den, u 12tiletého syna řeším delší dobu trvající nadměrné noční pití vody. Mám požádat lékaře o kontrolní test na diabetes a nebo můžu udělat něco sama? Nebo nechat být? Děkuji moc za odpověď. Lenka
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Není jasné, co je nadměrné pití vody. Ale určitě to proberte se svým praktickým dětským lékařem. Podrobně zaznamenávejte množství a čas nápojů. 15.11.2017 12:10
OTÁZKA: Dobrý den věk 61, 186cm, 95kg beru léky ba cukrovku 2, sportuji, ale asi nikdy se cukrovky nezbavím co doporučujete aby nedošlo k zhoršení atp.Děkuji Josef
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Udržovat svojí hmotnost, pravidelně se hýbat, denně raději, pokud je to možné. A samozřejmě užívat léky, které máte předepsané - překvapivě je to dost častý problém u našich pacientů. 15.11.2017 12:11
OTÁZKA: Dobrý den, moje starší sestra je obézní, má diebetes 2. typu a několik let již užívá inzulín. Mně je 57 let, jsem zatím v pořádku, váhu mám přiměřenou výšce, 2 x týdně hraji veteránský basket, vždy 90 min, 1 týdně k tomu cvičím aerobic, 60 min. Každé ráno 20 min cvičím, ale spíše kvůli protažení, dále o víkendech občas pěší turistika. Myslíte, že je moje aktivita přiměřená, abych potlačila rodinnou dispozici ? Děkuji za odpověď, vím, že jste též veteránský basketbalista a pamatuji si ještě Vaši matku ze strojní fakulty a TJ Technika Praha. Jitka B.
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Rodinnou dispozici nepotlačíte, ale stavíte se k tomu velmi pozitivně. Určitě je důležitá i strava. V případě zájmu vám rád poradím :) s podzravem Martin Matoulek 15.11.2017 12:18
OTÁZKA: Dobrý den, pozná se nějak predispozice k cukrovce? Nemyslím podle rodičů, ale má takový člověk již nějaké signály, že by si měl dávat pozor? Klára
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Opravdu predispozice se pozná především na základě výskytu cukrovky v rodině (rodiče, sourozenci, prarodiče a ostatní, dalším rizikem je vzestup hmotnosti. Známky již přítomné cukrovky, mohou být zvýšená, žízeň, hubnutí, časté močení, únava - kombinace těchto příznaků je typická v době dg. cukrovky. 15.11.2017 12:20
OTÁZKA: Dobrý den, jaký pohyb je vhodný pro člověka s cukrovkou nad 60 let? Zdeněk
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Optimální je chůze, pokud jsou vaše nosné klouby zdravé, jinak i řízený odporový či silový trénink, může být vhodný. Jízda na kole, pokud máte dobrou stabilitu. 15.11.2017 12:21
OTÁZKA: Může být u dvanáctiletého dítěte nadváha příznakem cukrovky? Je dobré toto nějak pravidelně kontrolovat u lékaře? Alice
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Pokud má nadváhu, jistě by měl být ve sledování, ale především je třeba dbát na dostatek pohybu. S nastupující pubertou má kluk možnost z toho "vyrůst"... 15.11.2017 12:22
OTÁZKA: Pane doktore, dcera 17 let střídavě hubne a tloustne v rozmezí asi 5 kg, mám si dělat starosti? Děkuji Jana
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: No není jasné při jakých hmotnostech. Určitě to pro její budoucnost není dobré, protože si stále střídá režimy diet a "mírného" povolení. Ale nemusí to být zas tak nic závažného , pokud se pohybuje v pásmu nadváhy. 15.11.2017 12:23
OTÁZKA: Dobrý den, maminka 67 let má nadváhu a cukrovku, jaká je pravděpodobnost, že budu mít v jejím věku stejné problémy? Dá se jim vyhnout? Milena
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Neumím přesně odhadnout pravděpodobnost, ale určitě je dobré udržovat svou hmotnost navyšovat pohybovou aktivitu co to jde. To je skutečně prevence, která má důkazy, že funguje. 15.11.2017 12:24
OTÁZKA: Dobrý den, mám otázku na zjišťování diabetu v těhotenství, takzvaný orální glukózový test. Vypije se naráz velké množství sladkého roztoku a pak se měří obsah cukru v krvi. Není to velká zátěž i pro zdravý organismus? Cukrovku nemám, sladké limonády nepiji, není mi po nich celkově dobře, proto se testu obávám. Děkuji! Alena
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Není třeba se obávat. Nicméně jste -li v riziku ,je to poměrně významný test, na jehož základě dostatenete specifická doporučení ohledně výživy. Rozhodně bych na něj doporučoval jít, pokud vám byl nabídnut. 15.11.2017 12:26
OTÁZKA: Pane doktore, poradíte mi nějaký fígl, jak večer nevyjídat lednici? Na svoji váhu jsem rezignoval ve chvíli, kdy jsem zjistil, že přiberu i po párku s hořčicí Pepin
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: No po párku s hořčicí by bylo divné, že nepřiberete. Ale pravdou je, že se nedá poradit takto jednoduše. Vše je třeba dát do kontextu s jídlem v průběhu celého dne event. psychikou. Na večerní jedení často pomůže psycholog spíše než nutriční terapeut či lékař obezitolog 15.11.2017 12:27
OTÁZKA: Je mi 50 let a v poslední době nejsem schopná pít nic jiného než slazené minerálky, mám úplně fyzický pocit, že potřebuji sladké. Na váze přibírám trošku, může to být příznakem cukrovky? Jíťa
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Spíše ne. Nejčastější příčinou chutě na sladké je stres nebo neléčená spánkková apnoe (chrápání v noci s nekvalitním spánkem) 15.11.2017 12:28
OTÁZKA: Dobrý den, je mi 70 roků a asi 5 let trpím cukrovkou 2. typu. Beru Forxigu ráno a ráno píchám Lantus. Dlouhodobý cukr mám 74 což je dost vysoké. Nedaří se mi hodnoty snížit i když se snažím o pohyb a dietní stravu. Zdá se mi, že pořád trpím hladem, ale bojím se víc jíst, abych nezvyšovala hodnoty cukru. Lantusu píchám 14 jednotek. Pravidelně měřím nalačno a večer. také se mi zdá, že na mě přestala Forxiga zabírat užívám ji asi 3 roky.Z počátku to fungovalo. Děkuji za názor. Marie
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Tento cílený dotaz, prosím směrujte na svého diabetologa. Nejsme schopen ani na základě relativně přesných informací o léčbě a hodnotě glykovaného hemoglobinu posuzovat vaši léčbu. 15.11.2017 12:31
OTÁZKA: Dcera má těhotenskou cukrovku, je tam pravděpodobnost onemocnění klasickou cukrovkou v budoucnu? Děkuji Iveta
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Ano, ale na ní asi bude záležet v jakém věku. 15.11.2017 12:31
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, moje matka má diabetes II. typu, dietou snížila hodnotu cukru na přibližně 5-6 mmol,již půl roku. Je možné, aby do jídelníčku zařadila např. pár kousků bílého pečiva? Nebo je pacient po diagnostikování diabetu odkázán na doživotní dietu? Děkuji a přeji hezký den! Martin
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: Určitě to možné je. U nás v žádném případě nezakazujeme zcela snad žádné potraviny. Jen je třeba se monitorovat a bíle pečivo spíše méně často. 15.11.2017 12:32
OTÁZKA: Dobrý den, mám nadváhu a osteoporózu, takže se spíš bojím pořádně cvičit. S jakým pohybem máte dobrou zkušenost? Eva
MUDr. Martin Matoulek MUDr. Martin Matoulek, PhD.: To se určitě nebojte! Na osteoporózu hlavně odporový trénink spíše ve statických polohách. Vyhněte se běhu, švihu, poskokům apod. Můžete se přijít i poradit bezplatně na konzultace - www.vstj.cz 15.11.2017 12:34

Upozornění
