Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mrkvový salát, zapečený pórek se strouhankou, provensálská rajská jablíčka s vejci a kuře Marianne

aktualizováno 
-

MRKVOVÝ SALÁT
500 g mrkve, 150 g majolky, vinný ocet, 1-2 lžičky křenu, pepř, sůl
Syrovou mrkev nastrouháme a promícháme ji s majolkou. Pak přidáme jemně strouhaný křen a ochutíme vinným octem a solí.
Podáváme jako studený předkrm.

ZAPEČENÝ PÓREK SE STROUHANKOU
6 pórků, 150 g tvrdého sýra, 100 g strouhanky, 60 g másla, sůl
Pórek očistíme, nařežeme podle velikosti kastrolu a svážeme nití do svazečků, aby se během vaření nerozpadl. Uvaříme ho do měkka ve slané vodě, necháme dobře okapat a narovnáme do máslem vymazané zapékací misky. Vrstva pórku v misce má být alespoň třícentimetrová. Strouhanku osmažíme na dvou třetinách másla a pórek v misce posypeme. Sýr jemně nastrouháme, navrstvíme na strouhanku v misce a poklademe kousky zbylého másla. Zprudka zapečeme dozlatova.
Zapečený pórek je výborný s bílým chlebem jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu.

PROVENSÁLSKÁ RAJSKÁ JABLÍČKA S VEJCI
6 rajských jablíček, 6 vajec, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 20 g másla, lžička cukru, zelená petržel, pepř, sůl
Rajská jablíčka podélně rozkrojíme, posolíme, na každé přidáme špetku cukru a necháme deset minut odpočinout. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej s máslem a rajská jablíčka do něj pokládáme naříznutou stranou. Kolem nasypeme na drobno nakrájenou cibuli. Během pečení do jablíček často pícháme vidličkou, aby rychleji pouštěla šťávu. Asi za čtvrt hodiny je otočíme a šťávu necháme trochu zkaramelizovat. Pak na pánev mezi rajská jablíčka rozklepneme vejce jako "volská oka". Vše posypeme sekanou petrželí, rozsekaným česnekem, pepřem a solí.
Podáváme s černým nebo bílým chlebem.

KUŘE MARIANNE
kuře, 20 g oleje, 30 g másla, 30 g mouky, 4 snítky zelené petržele, 0,25 l bujónu nebo vody s polévkovým kořením, 0,25 l bílého vína, 200 g žampionů, 50 g rajského protlaku, 30 g pažitky, 2 stroužky česneku, pepř, sůl
Kuře rozkrájíme na kousky a na oleji opečeme do zlatova. Pak posolíme, opepříme, přidáme pokrájenou petrželku, pažitku a česnek. Vše zaprášíme moukou a natřásáme nad ohněm, aby se šťáva s moukou promíchala a přitom se nespálilo kuře. Zalijeme vínem a na mírném ohni necháme hodinu pod pokličkou dusit. Nakonec přidáme pokrájené žampiony, rajský protlak zalijeme bujónem a dusíme ještě třicet minut.
Jako přílohu podáváme bílou veku nebo bramborovou kaši opečenou na trošce oleje na teflonové pánvi.

Mrkev majonézová

Zapečený pórek se strouhankou

Provensálská rajská jablíčka s vejci

Kuře Marianne

Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.