Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 45 kousků
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 180 g másla
- 100 g mletých lískových oříšků
- 1 lžička mleté zrnkové kávy
Na náplň:
- 100 g másla
- 2 dl silné černé kávy
- 20 g škrobu Gustin
- 70 g cukru
1. Máslo určené pro těsto nakrájíme na plátky a necháme při pokojové teplotě změknout. Smícháme mouku, a cukrem, mletými ořechy a kávou, přidáme máslo a zpracujeme těsto.
2. Vyválíme plát silný asi 3 mm, vykrajujeme oválky, klademe na plech a pečeme při teplotě 160 stupňů asi 10 minut do zrůžovění pečiva.
3. Na náplň nejdříve uvaříme kaši z kávy, škrobu a cukru a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu. Pak šleháme máslo ve šlehači na nejvyšší výkon a přidáváme po lžících kaši.
4. Krémem spojíme vždy dva oválky k sobě a necháme ztuhnout. Povrch oválků potřeme světlou polevou. Pomocí papírového zdobicího kornoutku můžeme nastříkat tmavou čokoládou ozdobný ornament.
Poznámka: Moka oválky je třeba připravit několik dní před Vánoci, aby se cukroví dobře proleželo a ořechy s kávou se spojily ve skvělou chuť, které málokdo odolá.