Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Moderní svatební menu: od obligátní křenové rolky ke steaku a krevetám

  1:28aktualizováno  1:28
Svatba může znamenat gurmánský pohřeb i ráj. Už dávno neplatí příměra, že kvalitu svatby značí množství jídla. Možná ještě kdesi na moravské veselce, kdy ráno příchozí snídají domácí klobásky a k výslužce je jim přibalen i pořádný kus bůčku.
Svatba. Ilustrační foto.

Svatba. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Přesto pořád platí, že hostina je důležitým bodem celého dne a nezapomíná se na ni. A pokud vám bude hostinský tvrdit, že si na to, že vám nešmakovaly knedlíky a maso bylo jako podrážka, po čase ani nevzpomenete, tak vám lže. A vy prchejte. Chce si na vás jen namastit kapsu a vaší svatební tabuli ošidí, co to půjde. Od kvality surovin až po gramáž porcí.

Pokud už jste si vybrali, kde hostinu budete mít, druhým důležitým bodem je výběr samotného jídla. Zatímco ještě před pár lety byla na každé svatbě obligátní šunková rolka s křenem (zdobená snítkou petržele), knedlíčková polévka (s mrkví z mrazáku) a svíčková (s kopečkem brusinkové marmelády a šlehačky ze spreje), dnes mají snoubenci daleko zhýčkanější chuťové buňky a vrhají se i na steaky.

Královská svatební tabule

Přesto se na tradiční menu nezapomnělo. "V naší restauraci je u snoubenců stále nejžádanější," potvrdili v oblíbeném hotelu SEN. Jen se často podává v odlehčenější podobě. S minimem těžké smetany, s kvalitnějším masem, s podomácku naloženými brusinkami a s nočky místo knedlíků. "Není se čemu divit, pokud chce nevěsta svatbu v parném létě, málokdo si naloží porci se šesti," směje se organizátorka svateb Kateřina Rendlová.

Moderní svatební předkrm

* Caprese s baby mozzarellou

* Parmská šunka s medovým melounem

* Uzené filátko ze pstruha se zeleným chřestem

* Houbová terinka s artyčoky a lanýžovém aroma

* Humrové capuccino se sýrovou sušenkou

* Smažené kapří hranolky přelité křenovým dipem

A jak by si gurmán představoval svatební ráj? Podávala by se lehká variace salátů, například s rukolou a kozím sýrem, nebo pošírovaná hruštička se sýry jako předkrm. V úvahu by přicházel i chřest nebo krevety.

Z jednoho talíře by se snoubenci krmili silným hovězím consommé, do něhož by se přidávala kapka sherry. Obstál by i tradiční kuřecí vývar, který má stále své kouzlo. Jen knedlíčky by byly bylinkové a zeleninka nakrájená na tenké nudličky zvané julienne.

A jako hlavní chod? Do módy se dostává zvěřina, ať už je to kančí nebo srnčí maso. Gurmáni ocení také jehněčí. Na talíře novomanželů putuje také steak, vepřová panenka nebo kuřecí plátek (ale ten už pár let není s broskví a plátkem eidamu třicítky). "Přílohy se volí modernější, žádné mastné hranolky nebo připečené krokety. Často se využívají salátové variace, bylinky a hlavně lokální suroviny přizpůsobené konkrétní roční době. V zimě je nelogické servírovat rajčata, v létě zase na talíř patří," uvedla Rendlová.

Večerní pokrmy řeší řada novomanželů rautem. A dělají dobře. Každý si tak vybere, na co má chuť a co jeho už tak dost zatěžkaný žaludek ještě snese. Stále letí mini řízečky a sýrové a šunkové talíře. Boduje i sushi nebo mexické pokrmy.

POLÉVKY moderních snoubenců

* Silná smetanová polévka z lesních hub, podávaná s křehkou bramborovou slámkou

* Francouzská cibulačka se sýrovými krutony

* Jemný lososový krém s bílým vínem

* Vývar z hovězí oháňky

* Francouzská rybí polévka Bouillabaise

V posledních letech se rozšířená móda grilů přenesla i do svatebního veselí. Večer bývají pochoutky z rozpáleného grilu častým doplňkem, či přímo hlavním chodem. Servírují se lahodné marinády (svěží tomatová s mátou, jogurtová s bazalkou a pažitkou, silná křenová), žádný kečup a hořčice. Maso je jemné, na vegetariány čeká tofu, na milovníky mořských plodů krevety.

A svatební přípitek? Klasický suchý sekt je při přípitku stále nejčastější, na uvítanou se podává cinzano. "Večer často zpestří barman a jeho míchané drinky, může to být i dárek pro novomanžele," uvádí organizátorka svateb.

Hitem poslední doby je čokoládová fontánka. Náš tip: restauratéři často dávají čokofondue jako bonus. Při večerní atmosféře, mezi tancem a zábavou, si hosté rádi smočí čerstvé kousky ovoce do proudící čokolády. Stálici jsou jahody, hosté nepohrdnou ale i banánem, hroznovým vínem nebo ananasem. Fantazii se meze nekladou. Odvážnější zvolí i exotické ovoce, bude určitě zajímavým zpestřením. Překvapivé dobře chutná i česká máslová hruška, obzvlášť na přelomu léta a podzimu.

Svatební hostina

I ten těžký máslový dort se změnil. Nebo alespoň dostál modernizovanější podobě. "V dnešní době je IN hranatý dort potažený marcipánem, zdobený čerstvými květy. Dostává se k nám také móda cupcakes, mini dortíčků, s nimiž odpadá snoubenců umatlaná starost s krájením obřím nožem. Jsou totiž přesně pro každého, na tácu jsou jen vyskládány do tvaru dortu," svěřila se Rendlová. Výjimkou nejsou ani ovocné dorty nebo odlehčené jogurtové.

Dezerty, které jsou IN

* Mražený čokoládový krém s čerstvým lesním ovocem

* Limetková Panna Cotta s horkými jahodami a zeleným pepřem

* Anglické čokoládové brownies

Přesto se zachovaly i tradiční dorty s marcipánovými holubičkami. Volí je často tradiční nevěsty, které mají svatbu v kostele a neexperimentují ani s kyticí nebo s prstýnky. Dort pak navíc často peče sama maminka nevěsty nebo babička. Kraje zdobí kokosem, na krém spotřebují několik kostek másla a na povrchu z něj vyšlehávají tučné kopečky. Stejně tak se často tradičně vrhají příbuzní do pečení cukroví a výslužek. Koláčky zůstávají malinké, stejně jako za dob našich babiček.

Co se jedlo na svatbách našich babiček? Už tehdy dominovala šunková rolka a polévka s knedlíčky. K obědu se podávalo knedlo, vepřo, zelo, k večeři byl salát a řízky. Pekly se koláče a cukroví, často i 20 druhů. Dort se dělal velký, každý dostával ještě kousek domů.

A naše praprapraprababičky? Na svatebním stole nechyběla pečená husička nebo kachnička, hojně se nalévala kořalka a koláče se pekly velké, přes celý plech.

Trendové hlavní chody

* Steak z tuňáka na listovém špenátu s bramborovým pyré a baby karotkou

* Kachní frikasé s restovanou zeleninou, vařené mini brambůrky s petrželkou

* Biftek na zeleném pepři s mandlovým knedlíčkem

Steak s koriandrovým salátem.

* Jehněčí kotletka s rozmarýnovým glazé

* Jelení ragů na víně s polentovou raviolkou

* Dueto z kančího a srnčího hřbetu podávané s celerovým pyré, grilovanou cuketou a konfitem z perličkových cibulek

* Pomalu pečená hovězí svíčková s lanýžovou omáčkou

* Temperované tofu a krevety ve vinném těstíčku

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Miss Prima křivky 2017 Libuše Dvořáková (19. září 2017)
Baculky mají novou královnu. Miss Prima křivky je Libuše Dvořáková

Téměř čtyři hodiny trvala v úterý volba nové Miss Prima křivky v Branickém divadle. Podle porotců byla soutěž velice vyrovnaná a o pořadí rozhodovaly jen...  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči
Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči

Ani ty sebemenší zbytky řasenky nebudou mít šanci. A zarudlé oči? Těm dejte rovnou sbohem. Koukněte se na praktické tipy... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.