Doporučujeme

Mňamková veka

- Recept, který vám dnes nabízíme, patří mezi ty, v nichž suroviny vybíráme pouze podle své chuti a obsahu lednice či špíže, a přidáváme je po werichovsku - "přiměřeně, přiměřeně". Jeho největší výhodou je, že mňamkovou veku pro své hosty připravíme klidně den předem a nemusíme šturmovat s čerstvými a navíc již hodně otřepanými chlebíčky těsně před jejich příchodem. V lednici navíc vydrží v poživatelném stavu dva až tři dny. Další výhodou mňamkové veky je také její "mobilita", můžeme ji prostě doma připravit, donést na návštěvu nebo party - a teprve tam nakrájet.

Na jednu veku doporučujeme použít: 1 veku, 12 dkg šunkového salámu v celku, 2 sýry Lučina, kousek najemno nastrouhaného eidamu, přiměřeně přidáme ochucené trojuhélníčkové sýry, kousek másla, dvě natvrdo uvařená vajíčka, sterilovaný hrášek s karotkou, sterilovanou kukuřici, sterilovanou kapii, cibuli, nakládané okurky, (čím barevnější přísady, tím je výsledek po nakrájení mňamkovější i na pohled, vytvoří pěknou mozaiku) hořčici, sůl. Ti, kdo nebudou chtít pohostit děti, mohou přidat mletý pepř.
Veku nejdřív vytunelujeme. Uřízneme obě patky. Nešetříme a řežeme asi pět centimetrů od začátku a od konce. Dlouhým úzkým nožem pak vyřezáváme střídku. Chce to trochu šikovnosti, ale tunel, který drží tvar - a posléze i náplň - se z veky udělat dá. Přiměřenou část střídky (asi třetinu) odložíme bokem, zbytek vložíme do mísy, a přidáme výše zmíněné ingredience. Co má být nakrájeno (salám, vejce, cibule, okurky), nakrájíme na kostičky, zbytek přidáme vcelku a mísíme, dokud nevznikne středně tuhá pomazánka. Pokud je řídká, přidáme střídku, pokud je hustá, přidáme máslo nebo sýry. Vezmeme do ruky lžíci a pomazánku napěchujeme do veky. Nepěchujte však moc, nebo vám veka praskne! Naplněnou veku zabalenou v alobalu uložíme do lednice, aby hmota uvnitř ztuhla. A až přijde správný čas, nakrájíme na plátky a naaranžujeme na tácu.

Dobrou chuť!!!


"Mňamková veka" nejen že dobře chutná, ale také bezvadně vypadá.

V detailním záběru je lépe vidět barevná mozaika z chutné náplně.

Při oslavě svátku, narozenin, nebo třeba svátku čarodějnic nebo jara, přijde plněná veka k chuti.


  • Vybrali jsme pro Vás