Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mňamková veka

  10:13aktualizováno  10:13
- Recept, který vám dnes nabízíme, patří mezi ty, v nichž suroviny vybíráme pouze podle své chuti a obsahu lednice či špíže, a přidáváme je po werichovsku - "přiměřeně, přiměřeně". Jeho největší výhodou je, že mňamkovou veku pro své hosty připravíme klidně den předem a nemusíme šturmovat s čerstvými a navíc již hodně otřepanými chlebíčky těsně před jejich příchodem. V lednici navíc vydrží v poživatelném stavu dva až tři dny. Další výhodou mňamkové veky je také její "mobilita", můžeme ji prostě doma připravit, donést na návštěvu nebo party - a teprve tam nakrájet.

Na jednu veku doporučujeme použít: 1 veku, 12 dkg šunkového salámu v celku, 2 sýry Lučina, kousek najemno nastrouhaného eidamu, přiměřeně přidáme ochucené trojuhélníčkové sýry, kousek másla, dvě natvrdo uvařená vajíčka, sterilovaný hrášek s karotkou, sterilovanou kukuřici, sterilovanou kapii, cibuli, nakládané okurky, (čím barevnější přísady, tím je výsledek po nakrájení mňamkovější i na pohled, vytvoří pěknou mozaiku) hořčici, sůl. Ti, kdo nebudou chtít pohostit děti, mohou přidat mletý pepř.
Veku nejdřív vytunelujeme. Uřízneme obě patky. Nešetříme a řežeme asi pět centimetrů od začátku a od konce. Dlouhým úzkým nožem pak vyřezáváme střídku. Chce to trochu šikovnosti, ale tunel, který drží tvar - a posléze i náplň - se z veky udělat dá. Přiměřenou část střídky (asi třetinu) odložíme bokem, zbytek vložíme do mísy, a přidáme výše zmíněné ingredience. Co má být nakrájeno (salám, vejce, cibule, okurky), nakrájíme na kostičky, zbytek přidáme vcelku a mísíme, dokud nevznikne středně tuhá pomazánka. Pokud je řídká, přidáme střídku, pokud je hustá, přidáme máslo nebo sýry. Vezmeme do ruky lžíci a pomazánku napěchujeme do veky. Nepěchujte však moc, nebo vám veka praskne! Naplněnou veku zabalenou v alobalu uložíme do lednice, aby hmota uvnitř ztuhla. A až přijde správný čas, nakrájíme na plátky a naaranžujeme na tácu.

Dobrou chuť!!!


"Mňamková veka" nejen že dobře chutná, ale také bezvadně vypadá.

V detailním záběru je lépe vidět barevná mozaika z chutné náplně.

Při oslavě svátku, narozenin, nebo třeba svátku čarodějnic nebo jara, přijde plněná veka k chuti.

Autor:


Témata: Máslo, Okurka, Sýr, Vejce


Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.