Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Mišpule, kdoule či špendlíky. Zapomenuté, ale výborné ovoce

  11:24aktualizováno  11:24
Všichni asi víme, jak chutná papája, liči, mango nebo pomelo. Co ale třeba oskeruše, kdoule nebo třeba mišpule? To je už horší, že?
O lokálních potravinách již dávno nerozhoduje místo výskytu, ale supermarkety. Takže moderní konzument považuje za lokální to, co může dát do nákupního košíku. A tomu odpovídá i naše kuchyně.

Stejně tak se mění i pojem exotika. Jak jinak byste označili ovoce, o kterém nevíte, jak chutná, vypadá a v obchodě jej nenajdete?

Abyste se s ním seznámili, musíte nahlédnout do odborné knížky, zajít do muzea nebo si ho vyhledat v Googlu…anebo vyrazit do oblastí naší vlasti, kde roste.

Mišpule je prastaré ovoce, které se někdy před čtyřmi sty lety, kdy například o hruškách neměl ještě nikdo ani ponětí, považovalo za něco tak běžného, jako nyní třeba jablka či pomeranče. Plody, jejichž velikost je menší než slepičí vejce, jsou vydatné, bohaté na vitamíny a další blahodárné látky. Ovoce je však nutné před sběrem nechat přejít mrazem, jinak je velmi trpké. Potom je chuť Mišpulí sladká a plná a připomíná hrušky, jablka a jeřabiny. Plody mrazem totiž změknou a zkoncentrují se v nich cukry.

Mišpule

Mišpule se konzumují syrové, nebo se z nich vyrábí výborná marmeláda, šťáva nebo lahodný likér. Také je možné vyrobit léčivý sirup, který pomáhá proti průjmu. Na Mišpule můžete narazit dokonce v Praze, například v Kolowratské zahradě nebo Vojanových sadech.

Špendlíky jsou dnes už hodně vzácné a většina lidí je zaměňuje s mirabelkami, které rostou hojně na stromech u cest. Jde však o jiné ovoce, i když velmi příbuzné. Špendlík je vlastně žlutá švestka, bohatá na vitamin C, B, železo a minerální látky. Plody jsou chuťově švestce podobné a jsou ještě trochu sladší. Možná i proto se z nich vyrábí nejčastěji vynikající marmeláda nebo povidla anebo jemná pálenka.

Špendlíky

Špendlíky už prakticky v přírodě nenajdeme, protože většina stromů po nástupu šárky, nemoci švestkových stromů, zanikla. Poslední stromy rostou na Moravě.

Jeřáb oskeruše se začíná poslední dobou těšit stále větší popularitě. Drobné plody - malvice obsahují vitamíny A, C, minerály, třísloviny a organické kyseliny. Chuťově jsou oskeruše sladké, šťavnaté a příjemně aromatické. Ovoce se konzumuje syrové, ale musí se nejprve nechat uležet, což se projeví zhnědnutím plodů.

Jeřáb oskeruše

Vynikající jsou také marmelády, džemy nebo kompoty. Ovoce se také suší a drtí na prášek, který chutí připomíná skořici a výborně se hodí do sladkých pokrmů. Z oskeruší se vyrábí i lahodné víno nebo pálenka oskerušovice, jejíž chuť je vskutku delikátní. Stromy jeřábu se nejhojněji vyskytují v Českém středohoří a jihovýchodě Moravy.

Kdoule jsou v syrovém stavu prakticky nepoživatelné. Žluté plody hruškovitého nebo kulovitého tvaru jsou totiž i v době zralosti dost tvrdé, suché a špatně se polykají. Mají však výrazné aroma, pro které jsou oblíbené v kuchyni. Ovoce obsahuje velké množství pektinu, a tak se používá i jako zahušťovadlo pokrmů.

Kdoule

Kdoule jsou bohaté i na vitamin B a C, draslík, vápník, železo, zinek, fosfor a třísloviny. Nejčastěji se kdoule krájí na plátky a suší. Sušené plody dodávají jedinečnou chuť a vůni mnoha pokrmům. Z ovoce se také vyrábí marmeláda, kompot, rosol nebo želé. Specialitou je kdoulová pasta zvaná "kdoulový sýr", jejíž výroba je velmi jednoduchá.

Zralé kdoule stačí rozvařit, smíchat s cukrem a citronem a podle chuti přidat kandované ovoce či ořechy. Tento druh marmelády je možné běžně koupit, například ve Španělsku. Jemně chlupaté plody byly také kdysi často vkládány do ženských šatníků, aby provoněly oblečení. Kdoule můžete venku najít stále poměrně často a poznáte je snadno podle příjemné vůně.

V přírodě je možné objevit a nasbírat ještě mnoho jiných jedlých plodů, na které se pomalu zapomíná, a které jsou přitom lahodné a zdravé. Nedávno jsem udělala takovou expedici se starším odborným atlasem v jihomoravských luzích a hájích a donesla jsem si toho domů požehnaně. Uspořádala jsem potom originální ovocnou párty, která sklidila velký úspěch. Hlavně jsem však poznala mnoho přírodních lahůdek, které obohacují mou kuchyni, a které nemusím kupovat v supermarketu.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Chystáte svatbu v zimě? Vsaďte na zlatou, radí návrhářka Baltzerová

Svatba mimo sezonu je ideální pro všechny milovníky zimy a sněhu. A navíc vyjde...

Hlavní svatební sezona je sice za námi, to ale neznamená, že musíte na svůj den D čekat až do příštího roku. I v zimě...

Diamantové srdce za miliony. Nejdražší kabelka na světě míří do dražby

Nejdražší kabelka na světě je posetá tisíci diamantů

Opravdový poklad. To je ručně dělaná kabelka ve tvaru srdce, kterou se chystá prodávat aukční síň Christie’s. Podle...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.