Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na úspěch? Vášeň i zvědavost, říká michelinský šéfkuchař

  1:00aktualizováno  1:00
Vezmete špetku zvědavosti, pořádnou porci vášně, pár desítek let zkušeností a hodně lokálních potravin. Když to všechno zamícháte, přiklopíte pokličkou a dáte vařit, máte šanci zařadit se mezi michelinské kuchaře. Tak jako Riccardo Agostini z Itálie, jehož umění můžete právě ochutnat v Praze a Brně.

Ochutnat, jak vaří michelinský kuchař Riccardo Agostini, můžete v těchto dnech v Praze a v Brně. | foto: Archiv Riccardo Agostini

Držitel prestižní michelinské hvězdy a majitel rodinné restaurace Il Piastrino v italském regionu Marche Riccardo Agostini přijíždí v těchto dnech do České republiky na pozvání restauratéra Riccarda Lucqueho. Přesvědčit se, jak vaří michelinský šéfkuchař, můžete v jeho italských restauracích v Praze a v Brně.

Michelinské menu

Jak vaří Riccardo Agostini, to zjistíte:

5. března restauraci La Finestra in Cucina, Praha

6. března restauraci Aromi, Praha

7. března restauraci Il Mercato, Brno

Škola vaření s michelinským kuchařem: v úterý 5. a ve středu 6. března vždy od 10:30.

A je-li vám jen samotné ochutnávání málo, můžete se zúčastnit i speciální školy vaření, kde při přípravě obědového menu nahlédnete pod pokličku michelinské hvězdy Riccarda Agostiniho a odhalíte jeho triky.

Stylová restaurace Il Piastrino, kterou Riccardo provozuje se svou ženou Claudií, se nachází v poklidné obci Pennabilli v regionu Marche, uprostřed malebného údolí plného slunce, šunky, lanýžů, ticha a velkých snů. Už druhým rokem se pyšní michelinskou hvězdou udělovanou za výjimečnou kvalitu jídla. přečtěte si, co o své práci prozrazuje sám italský šéfkuchař.

Vizitka:

Riccardo Agostini chtěl být kuchařem už od dětství, ale realita hotelových restaurací na italské riviéře ho tak otrávila, že málem se zástěrou sekl.

Pak ale dostal nabídku z restaurace La Taverna Righi v San Marinu, kde po boku šéfkuchaře Luigiho Righi Sartiniho objevil svět gastronomie, o kterém snil.

Jeho další kariéru ovlivnila stáž v restauraci Vissani, kde působil deset let, ale začínal od nuly. Postupně se však vypracoval, získal si respekt a zazářil zejména při pořádání velkých gastronomických akcí.

Po dvouletém působení v restauraci L'Osteria del Povero Diavolo di Torriana si Riccardo Agostini otevřel vlastní restauraci Il Piastrino postavenou na rodinné tradici, kterou vede společně se svou ženou Claudií.

Riccardo je rovněž držitelem titulu Charming Italian Chef.

Jak jste se dostal k vaření?
Vaření se věnuji už více než dvacet let, kdy jsem získával zkušenosti v kuchyních mistrů svého řemesla po celé Itálii. Po celou dobu jsem se ovšem zajímal i o kuchyně celého světa, které mne fascinují. Vaření je pro mne vášeň, které jsem propadl už jako malé dítě a kterou si stále nosím v sobě.

Prozradíte váš recept, jak získat michelinskou hvězdu?Konkrétní recept na získání michelinské hvězdy neznám. Ale věřím, že by k němu mohlo přispět spojení vášně a zvědavosti. Nesmím zapomenout ani na hledání těch nejlepších surovin a samotné vaření, které by mělo uspokojit klienty a ne pouze ego samotných šéfkuchařů. Důležité je ale i prostředí, ve kterém pracujete.

Restauraci provozujete se svojí ženou. Pamatujete si, jaké jídlo jste jí poprvé uvařil?
Bohužel už si opravdu nevzpomínám, jakým jídlem jsem ji okouzlil. U nás v rodině ale dáváme přednost tradičnímu rozdělení rolí, a tak to bývá spíš moje žena, kdo připravuje večeři.

Italská kuchyně je vyhlášená po celém světě, ale každý kout země chutná jinak. Jaká je nejoblíbenější surovina u vás doma?
Italská kuchyně je charakteristická svou různorodostí co se jednotlivých oblastí a krajů týče. Velké rozdíly jsou patrné hlavně mezi serverem a jihem. A to zejména díky sezonním surovinám, ovoci a zelenině, aromatickým bylinkám, plodům moře či darům lesa. Má kuchyně čerpá zejména z lokálních produktů mého regionu. Navíc jsou to suroviny, které mám osobně nejraději, a tvoří součást mých jídel. Jedná se hlavně o bylinky, houby, lanýže a domácí zvířata jako kuřata nebo králíci.

Znáte českou kuchyni? Co jí říkáte? 
Přijíždím do Čech poprvé, a proto jsem zatím neměl příležitost ochutnat pravou českou kuchyni. Mám ale velká očekávání a pevně věřím, že se vrátím zpět do Itálie s novými chutěmi a nápady, které budu moci aplikovat ve své práci.







Nejčtenější

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.