Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mezinárodní velikonoční kuchařka: italský dort či ruské bliny

  0:22aktualizováno  0:22
Ochutnejte o jarních svátcích kromě české klasiky i zahraniční speciality. Třeba italský velikonoční dort, ruské bliny nebo bavorskou sekanou.

Italská pasqualina torta | foto: isifa.com

Bavorská sekaná s omáčkouBavorská sekaná s omáčkou

Příprava: 50 minut + 60-80 minut pečení

Pro 4 osoby

• 2 plechovky loupaných rajčat
• 3 lžíce olivového oleje
• 3 stroužky česneku
• 3 cibule
• bazalka
• oregano
• čerstvá petrželka
• sůl, pepř
• 6 vajec
• 2 lžíce hladké mouky
• 150 ml mléka
• 250 g špenátového protlaku
• 1 kg směsi mletého hovězího a vepřového
• majoránka
• strouhanka
• 6 plátků slaniny
• 1 pórek

1. Tekutinu z loupaných rajčat slijeme do misky, rajčata nasekáme. Na pánvi na oleji orestujeme na plátky nakrájený stroužek česneku, jednu cibuli, přidáme rajčata i se šťávou, koření, sůl, pepř a krátce provaříme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Čtyři vejce uvaříme natvrdo.

2. Menší cibuli zpěníme na oleji, zasypeme moukou, zalijeme mlékem a trochou vody, rozšleháme, přidáme špenát, osolíme, opepříme, dochutíme utřeným stroužkem česneku a vaříme do zhoustnutí.

3. Mleté maso promícháme s nasekanou cibulí, dvěma vejci, utřeným česnekem, solí, pepřem, majoránkou a přidáváme strouhanku.

4. Na potravinovou fólii střídavě klademe plátky slaniny a pásky rozpůleného spařeného pórku. Na ně do obdélníku vytvarujeme mleté maso, doprostřed rozetřeme špenátovou směs a položíme na ni uvařená vejce. Pomocí fólie zavineme. Pečeme asi hodinu, průběžně podléváme vodou a výpekem. Na posledních 10 minut přilijeme do pekáče rajčatovou směs a dopečeme.

Tip
Ze sekané můžete udělat i jednotlivé bochánky plněné vejcem a špenátem.

Ruské bliny s uzeným lososemRuské bliny s uzeným lososem

Příprava: 50 minut + 10 minut smažení

Pro 4 osoby

• 200 g hladké mouky
• 70 g pohankové mouky
• sůl
• 300 ml teplého mléka
• 1 lžička krupicového cukru
• 1 lžička sušeného droždí
• 1 vejce
• 100 g másla
• 1 svazek čerstvého kopru
• 1 kelímek zakysané smetany
• 150 g uzeného lososa

1. Do mísy prosijeme hladkou a pohankovou mouku, osolíme. V teplém mléce promícháme cukr a sušené droždí, přelijeme ho k mouce, přidáme vejce a promícháme. Mísu zakryjeme a na teplém místě necháme těsto asi 45 minut kynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.

2. Pánev rozehřejeme a potřeme máslem. Lžící na ni rozprostřeme těsto a to smažíme po obou stranách.

3. Kopr omyjeme, necháme oschnout, jemně nasekáme. Část kopru vmícháme do zakysané smetany, zbytkem ozdobíme.

4. Bliny můžeme podávat již ozdobené lososem a zakysanou smetanou nebo je servírovat zvlášť.

Tip
Bliny smažte menší a rovnou je zdobte samotnou zakysanou smetanou a červeným nebo černým kaviárem.

Italská pasqualina tortaItalská pasqualina torta

Příprava: 60 minut + 45-50 minut pečení

Na jednu zapékací mísu

Těsto:
• 400 g hladké mouky
• 1 lžička soli
• 200 ml vody
• 5 lžic olivového oleje

Náplň:
• 500 g mraženého listového špenátu
• sůl, pepř
• 500 g riccoty
• majoránka
• 100 g strouhaného parmazánu
• 6 vajec

1. Mouku promícháme se solí, přilijeme vodu a olivový olej a zpracujeme na těsto, které alespoň 10 minut hněteme.

2. Z vláčného těsta vytvarujeme 4 bochánky a necháme je odpočinout půl hodiny pod navlhčenou utěrkou.

3. Rozmražený špenát vymačkáme a nožem jemně nasekáme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Špenát promícháme se solí, pepřem, riccotou, majoránkou a parmazánem.

4. Zapékací misku vyložíme pečicím papírem. Jeden z bochánků vyválíme na velmi tenký plát a vyložíme jím misku tak, aby okraje těsta lehce přesahovaly. Plát pomažeme mašlovačkou olivovým olejem. Vyválíme další plát těsta a položíme ho na první. Ten již nemažeme olejem.

5. Špenátovou směs přendáme do misky, uhladíme a lžící vytlačíme do směsi 6 důlků. Do každého opatrně vyklepneme vejce.

6. Na špenát s vejci položíme další dva pláty těsta, každý pomazaný olejem. Okraje těsta spojíme, vršek těsta na několika místech propíchneme, aby mohla unikat pára. Pečeme 45-50 minut.

Tip
Těsto můžete použít listové. Náplň můžete udělat z čerstvého špenátu, mangoldu, rukoly, jen je lehce spařte, nasekejte, případně zlehka orestujte na cibulce.

Autor:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.