Mezinárodní velikonoční kuchařka: italský dort či ruské bliny

  0:22
Ochutnejte o jarních svátcích kromě české klasiky i zahraniční speciality. Třeba italský velikonoční dort, ruské bliny nebo bavorskou sekanou.

Italská pasqualina torta | foto: isifa.com

Bavorská sekaná s omáčkou

Příprava: 50 minut + 60-80 minut pečení

Pro 4 osoby

• 2 plechovky loupaných rajčat
• 3 lžíce olivového oleje
• 3 stroužky česneku
• 3 cibule
• bazalka
• oregano
• čerstvá petrželka
• sůl, pepř
• 6 vajec
• 2 lžíce hladké mouky
• 150 ml mléka
• 250 g špenátového protlaku
• 1 kg směsi mletého hovězího a vepřového
• majoránka
• strouhanka
• 6 plátků slaniny
• 1 pórek

1. Tekutinu z loupaných rajčat slijeme do misky, rajčata nasekáme. Na pánvi na oleji orestujeme na plátky nakrájený stroužek česneku, jednu cibuli, přidáme rajčata i se šťávou, koření, sůl, pepř a krátce provaříme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Čtyři vejce uvaříme natvrdo.

2. Menší cibuli zpěníme na oleji, zasypeme moukou, zalijeme mlékem a trochou vody, rozšleháme, přidáme špenát, osolíme, opepříme, dochutíme utřeným stroužkem česneku a vaříme do zhoustnutí.

3. Mleté maso promícháme s nasekanou cibulí, dvěma vejci, utřeným česnekem, solí, pepřem, majoránkou a přidáváme strouhanku.

4. Na potravinovou fólii střídavě klademe plátky slaniny a pásky rozpůleného spařeného pórku. Na ně do obdélníku vytvarujeme mleté maso, doprostřed rozetřeme špenátovou směs a položíme na ni uvařená vejce. Pomocí fólie zavineme. Pečeme asi hodinu, průběžně podléváme vodou a výpekem. Na posledních 10 minut přilijeme do pekáče rajčatovou směs a dopečeme.

Tip
Ze sekané můžete udělat i jednotlivé bochánky plněné vejcem a špenátem.

Ruské bliny s uzeným lososem

Příprava: 50 minut + 10 minut smažení

Pro 4 osoby

• 200 g hladké mouky
• 70 g pohankové mouky
• sůl
• 300 ml teplého mléka
• 1 lžička krupicového cukru
• 1 lžička sušeného droždí
• 1 vejce
• 100 g másla
• 1 svazek čerstvého kopru
• 1 kelímek zakysané smetany
• 150 g uzeného lososa

1. Do mísy prosijeme hladkou a pohankovou mouku, osolíme. V teplém mléce promícháme cukr a sušené droždí, přelijeme ho k mouce, přidáme vejce a promícháme. Mísu zakryjeme a na teplém místě necháme těsto asi 45 minut kynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.

2. Pánev rozehřejeme a potřeme máslem. Lžící na ni rozprostřeme těsto a to smažíme po obou stranách.

3. Kopr omyjeme, necháme oschnout, jemně nasekáme. Část kopru vmícháme do zakysané smetany, zbytkem ozdobíme.

4. Bliny můžeme podávat již ozdobené lososem a zakysanou smetanou nebo je servírovat zvlášť.

Tip
Bliny smažte menší a rovnou je zdobte samotnou zakysanou smetanou a červeným nebo černým kaviárem.

Italská pasqualina torta

Příprava: 60 minut + 45-50 minut pečení

Na jednu zapékací mísu

Těsto:
• 400 g hladké mouky
• 1 lžička soli
• 200 ml vody
• 5 lžic olivového oleje

Náplň:
• 500 g mraženého listového špenátu
• sůl, pepř
• 500 g riccoty
• majoránka
• 100 g strouhaného parmazánu
• 6 vajec

1. Mouku promícháme se solí, přilijeme vodu a olivový olej a zpracujeme na těsto, které alespoň 10 minut hněteme.

2. Z vláčného těsta vytvarujeme 4 bochánky a necháme je odpočinout půl hodiny pod navlhčenou utěrkou.

3. Rozmražený špenát vymačkáme a nožem jemně nasekáme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Špenát promícháme se solí, pepřem, riccotou, majoránkou a parmazánem.

4. Zapékací misku vyložíme pečicím papírem. Jeden z bochánků vyválíme na velmi tenký plát a vyložíme jím misku tak, aby okraje těsta lehce přesahovaly. Plát pomažeme mašlovačkou olivovým olejem. Vyválíme další plát těsta a položíme ho na první. Ten již nemažeme olejem.

5. Špenátovou směs přendáme do misky, uhladíme a lžící vytlačíme do směsi 6 důlků. Do každého opatrně vyklepneme vejce.

6. Na špenát s vejci položíme další dva pláty těsta, každý pomazaný olejem. Okraje těsta spojíme, vršek těsta na několika místech propíchneme, aby mohla unikat pára. Pečeme 45-50 minut.

Tip
Těsto můžete použít listové. Náplň můžete udělat z čerstvého špenátu, mangoldu, rukoly, jen je lehce spařte, nasekejte, případně zlehka orestujte na cibulce.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...