Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pizza slaví svůj den, Češi milují capricciosu, ženy hlavně hawaii

  0:02aktualizováno  0:02
Na neděli 9. února připadá mezinárodní den pizzy, a připomíná tak jedno z nejpopulárnějších italských jídel, které se těší oblibě po celém světě. Češi každý rok sní více než 31 milionů pizz. Průzkum ukázal, že nejraději mají Capricciosu.

Pizza slaví v neděli svůj svátek, oslavte ho s ní! | foto: Profimedia.cz

"Studenti a mladí lidé si dávají nejčastěji Margheritu a ženy si nejčastěji objednávají Hawaii, asi protože má příjemně nasládlou chuť ananasu, " říká Martin Utter, správce katalogu restaurací Dobřesenajím.cz.

Ale Češi se ani nebojí experimentovat. V jídelních lístcích některých českých restaurací najdeme i pikantnosti jako pizza s hermelínem a brusinkami nebo s cibulí a olomouckým tvarůžkem.

Středomořská kuchyně je oblíbená díky tomu, že je jednoduchá na přípravu a lehce stravitelná. To však neznamená, že se hned omrzí, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů. Pravá pizza se servíruje vařící. Sýr má být vláčný a táhnout se, ideálně tak horký, že si při prvním kousnutí spálíte patro.

Pizza v americkém stylu

Ne všude se pizza dělá stejně, ta americká se od italské docela liší. Namísto oregana používají američtí kuchaři majoránku a mozzarellu z buvolího mléka, typickou pro jižní Itálii, nahrazují mozzarellou z kravského mléka. Nejzřetelnějším rozdílem je výška pizzy. Ta americká pizza je vysoká dva centimetry, zatímco italská jen půl centimetru.

Kaviárová pizza v Nino´s Bellissima

Kaviárová pizza v Nino´s Bellissima

V New Yorku se také prodává nejdražší pizza na světě za tisíc dolarů. Koupit si ji lze v restauraci  Nino’s Bellissima na Manhattanu. Objednává se minimálně den dopředu a k základním ingrediencím patří lanýže, pravý kaviár, čerstvý humr a smetana.

Mezi Čechy je podle služby DameJidlo.cz nejoblíbenější pizzou Capricciosa. Celkově preferujeme spíš pizzy na rajčatovém základu, takzvaném sugu, oproti smetaně. Recept na capricciosu se liší v každé restauraci. Základem je sugo, šunka, žampiony, olivy a mozzarella. Jde o pokrm typu "co dům dal" a bývá to nejbohatěji zdobená pizza v menu.

Kam na pizzu?

Na webu Dobřesenajím.cz najdete stovky podniků, které dělají pizzu. Uživatelé zároveň podniky kriticky hodnotí, takže se dozvíte o kvalitě jídla nebo obsluhy.

dobřesenajím.cz - hodnocení

Druhá v žebříčku popularity se u Čechů umístila Quattro Formaggi (čtyři sýry). Na sugu kromě tradičních italských sýrů pecorino, gorgonzola, asiago nebo fontiny a švýcarského gruviéru najdeme v Česku i ementál, nivu nebo hermelín.

Na třetí příčce se u Čechů umístila pizza Hawaii, která se většinou drží osvědčeného receptu se šunkou, ananasem a mozzarellou bez dalších vylepšení. To platí i pro čtvrtou a pátou příčku oblíbenosti, kterou obsadila jednoduchá Margherita (sugo, mozzarella a bazalka, recept najdete zde) a Prosciutto se šunkou.

Pizza nasladko

Sladká pizza s ovocem

Sladká pizza s ovocem

Pizza se snaží v některých restauracích probojovat do sekce dezertů a je hostům nabízena třeba s čokoládou, nutellou, mascarpone, šlehačkou nebo ovocem. Fantazii se ve světě pizzového těsta meze nekladou.

Kromě výše zmíněných českých sýrů se na ni probojovalo už i vajíčko v podobě volského oka.

Popularitu pizzy potvrzuje i právě probíhající soutěž nejvpraze.cz, ve které lidé hlasují o nejlepší pizzerii v Praze. Soutěž pořádá expats.cz za podpory DameJidlo.cz, Restu a předních osobností české gastronomické scény Romana Vaňka, bloggerky Veroniky Kokešové, Jany Vašákové a Emanuela Ridiho (více o anketě čtěte zde).

Asi protože je pizza spojována se zábavou, je také součástí sportovní disciplíny zvané pizza freestyle. Účastníci v ní zpracovávají těsto v rytmu hudby a točí ho okolo, což vzhledem k jeho lepkavosti určitě není snadné.

Upečte si doma pizzu Napoletana:

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz