Nevzdávejte se masa - je zdrojem bílkovin. Dejte si ale pozor na přípravu, přílohy a omáčky.

Nevzdávejte se masa - je zdrojem bílkovin. Dejte si ale pozor na přípravu, přílohy a omáčky. | foto: Profimedia.cz

Mezi masy jsou velké rozdíly, při dietě vybírejte obezřetně

  • 22
Je dobré nahradit vepřové maso kuřecím. Ale sama tahle poučka moc nezmůže. Záleží na tom, jaký druh daného masa zvolíte a jak ho připravíte. Někdy tak může být drůbeží horší než vepřové.

Nespornou výhodou masa je – alespoň pro hubnutí – fakt, že neobsahuje cukr, což z něj dělá jídlo, které vás zasytí, aniž by vám vzápětí vyhládlo, a navíc se s jeho pomocí dají budovat svaly.

Tedy v případě, že se v něm vyznáte. Jednoduše se dá žebříček jeho vhodnosti sestavit asi tak: jezte zejména ryby, drůbeží, králičí, občas telecí a hovězí a výjimku udělejte z vepřového, které občas prostřídáte třeba s masem skopovým. Nápovědu představuje energetická hodnota jednotlivých druhů mas.

U syrového masa se zdá porovnání jednoduché: 10 deka kuřecích prsou má 430 kilojoulů, kdežto prorostlé vepřové šplhá na 1440 a to tučné dokonce na 1990 kJ.

Ovšem rozdíl nemusí být tak dramatický: kuřecí stehno s kůží může mít až 800 kJ na 10 deka a vepřová kýta na řízky 850 kJ na 10 deka. Telecí na řízky má dokonce jen 580 kJ, což je dokonce o něco méně než králičí maso (680 kJ).

Naproti tomu kachna s husou také patří mezi drůbež, ale na rozdíl od krůty a kuřat se doporučit nedají. Kachna má v průměru 1610 kJ na 10 dkg masa a husa jen o málo méně.

Skvělé hodnoty najdete u zvěřiny, která sice ne každému voní, nicméně může být dobrou volbou. Bažantí, jelení, klokaní maso a ani srnčí se nevyšplhají přes 500 kJ. Ale samozřejmě velmi záleží na úpravě. Určitě se však snad s výjimkou libové šunky dá říci, že maso ve vhodné úpravě je vždy lepší volbou než uzeniny.

Zrádný trojobal

Jakmile libové telecí obalíte v trojobalu a usmažíte, rázem máte řízek s hodnotou kolem 2000 kJ na porci. Volte proto úpravu, při níž budete maso dusit, smažit na vodě či minimu oleje. Kromě klasické řízkové panády jsou zrádné i různé omáčky či sýry, s nimiž se maso připravuje.

Kuřecí může být sebelibovější, jakmile si ho dáte na kari se smetanou, už jste na více než 2000 kJ.

Raději jen půl porce

Pozor si proto dejte třeba v restauraci nebo na návštěvách, protože zde nemusí být kuře nebo králík automaticky tou správnou volbou. Stačí se podívat na jejich energetickou hodnotu – taková slepice na paprice má v porci 2930 kJ, kuře s nádivkou 2100 a králík na slanině 1700.

Právě 1700 má i porce vepřového guláše, porce teplé vepřové šunky má 1500 kJ a vepřová plec na žampionech vám vystaví účet na 2000 kJ.

Pokud takové jídlo nemůžete odmítnout, řekněte si o výrazně menší porci. A zároveň se kroťte s přílohami. Co takhle nahradit klasické brambory jen zeleninou?

Každý den byste měli sníst 100 až 200 gramů ryb (budeme se jim věnovat samostatně), drůbežího nebo jiného libového masa, jako je třeba šunka. Alespoň na čas si pište jejich kalorickou hodnotu, abyste si uvědomovali rozdíly mezi jednotlivými druhy masa.

Dnešní rada

Místo masa si občas dejte sójové maso či bílkovinnou náhradu. Zasytí vás a nepřijmete žádné zbytečné tuky.



Kuře po italsku

Energie na porci 1094 kJ, se 150 gramy špaget 1919 kJ

4 kuřecí prsa po 150 gramech
1 lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
100 gramů zelených oliv
50 gramů černých oliv
oregano
bazalka
pepř

Na oleji orestujeme cibuli, až zesklovatí, přidáme naklepaná prsa a krátce osmahneme, aby se zatáhla. Vložíme do pekáčku s odkapanými olivami, utřeným česnekem, kořením, solí a pepřem a zakryté dusíme v troubě při 180 °C asi půl hodiny.