Tímto číslem startujeme s naší dvorní kuchařkou, Danou Obermajerovou, prázdninový seriál o zahraničních kuchyních. A začínáme temperamentním Mexikem!
Pšeničné tortilly fajitas s kuřecím masem
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
8 pšeničných tortill
400 g kuřecích prsou
šťáva a kůra z jedné limety
1 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky mletého chilli nebo 1 lžíce mexického koření'
1 lžička sušeného oregana nebo hrst čerstvě usekaného
3 lžíce olivového oleje
1 cibule nakrájená na proužky
4 drcené stroužky česneku
3 papriky, červená, žlutá, zelená, nakrájené na proužky
hrst čerstvého koriandru sůl na dochucení
1. Omytá a osušená kuřecí prsa nakrájíme na asi 2cm proužky a smícháme v míse s limetovou šťávou a kůrou, cukrem, oreganem a mletým chilli nebo mexickým kořením. Promícháme a necháme asi 30 minut marinovat. Mezitím očistíme a nakrájíme ostatní zeleninu. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm marinované maso, trvá to asi 5 minut.
2. Přidáme proužky paprik, cibuli a česnek a společně opékáme dalších 5 minut. Osolíme. Tortilly z každé strany opečeme na pánvi a podáváme s kuřecí směsí posypané čerstvým koriandrem.
Teplý salát s mletým masem
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
4 silnější menší kukuřičné tortilly, nejlépe čerstvé
1-2 lžíce rostlinného oleje
250 g mletého hovězího masa
2 stroužky česneku, drceného
1 červená paprika
2 lžíce tequily
1 lžíce rajčatového protlaku
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
sůl na dochucení
2 lžíce posekané petrželové natě
1 zralé avokádo na ozdobu
1/2 limety
pár lístků římského salátu
1. V kastrolu rozehřejeme olej, vložíme mleté maso a na větším plameni je zprudka
TIP Do směsi přidejte i rajčata, cibuli a mexické koření. Místo tequily zalijte sherry a vmíchejte hrst spařených rozinek a posekaných mandlí. |
2. Avokádo podélně rozkrojíme, vyjmeme pecku a stáhneme slupku. Dužinu nakrájíme na plátky a zakapeme limetkovou šťávou. Tortilly opečeme na rozpálené pánvi. Sesuneme je na talíř a prohneme po okrajích do tvaru košíčků. Košíčky naplníme teplou masovou směsí, posypeme sekanou petrželkou a ozdobíme plátky avokáda a listy salátu.
Fazolová polévka se smetanou
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
250 g fazolí pinto
1/2 l masového vývaru
2 cibule, nakrájené nadrobno
4 rajčata, spařená a oloupaná
1 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
sůl
1/2 lžičky římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1-2 chilli papričky
kysaná smetana
k podávání hrst natě čerstvého koriandru
trochu limetkové šťávy
1. Fazole namočíme na několik hodin (nejlépe přes noc) do studené vody a necháme je nabobtnat a potom je v téže vodě uvaříme do měkka.
2.
TIP Omáčka Tabasco patří nejen do mexických jídel, ale také do slavného koktejlu Bloody Mary. |
3. Polévku dochutíme podle chuti limetkovou šťávou a solí.
Podáváme s kysanou smetanou posypané usekaným čerstvým koriandrem a proužky chilli papričky.
Avokádový dip s chipsy
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
2 velká dobře vyzrálá avokáda
2 oloupaná rajčata
1 limeta
1 čerstvá chilli paprička
hrst čerstvého koriandru
2 stroužky česneku
sůl a mletý pepř na dochucení
kostičky sýra na ozdobu
tortillové chipsy k podávání
1. Spaříme rajčata, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Avokádo podélně rozpůlíme, vyjmeme pecku a vyškrábneme všechnu dužinu ze slupky. V mixéru umixujeme dužinu z avokáda s rajčaty, limetkovou šťávou, chilli papričkou zbavenou semen, česnekem a čerstvým koriandrem.
3. Umícháme v hladkou směs a podle chuti osolíme, případně opepříme. Přikryjeme fólií a uložíme v lednici. Podáváme vychlazený s tortillovými chipsy.
Grilované sladké brambory se salsou
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
4 rajčata
2 červené papriky
1 hlavička česneku
zelená cibulová nať asi z poloviny svazku cibule
hrst čerstvého koriandru
2 lžíce rajčatového pyré
2-4 chilli papričky
šťáva ze dvou limetek
1-2 lžíce medu
podle chuti sůl na dochucení
1 kg topinambur (nebo batátů)
trochu oleje na potření grilovací mřížky a batátů
1. Rozpálíme gril. Celá rajčata, papriky a česnek i se slupkou, kterému jsme seřízli lehce vršek, vložíme na grilovací mřížku nebo tácek a opečeme ze všech stran, až budou rajčata a papriky načernalé a česnek měkký. Papriky vložíme do plastového sáčku a zavážeme, aby se zapařily a šly dobře oloupat.
2. Z pečených rajčat a paprik odstraníme slupku, papriky rozpůlíme a zbavíme jádřinců, vše překrájíme a vložíme do mixéru. Přidáme semen zbavené a nakrájené chilli papričky, ze slupek vymáčknutý upečený česnek, překrájenou nať cibule, rajčatové pyré, koriandr, šťávu z limetek, med a vše umixujeme.
3. Salsu můžeme podávat ihned po umixování, nejlépe vychlazenou. Hlízy topinambur omyjeme a osušíme a nakrájíme na klínky. Řeznou plochu potřeme olejem a grilujeme do měkka a do zlatova. Podáváme s rajčatovou salsou.
TEQUILA!
OLMECA TEQUILA EXTRA AGED SIERRA TEQUILA SILVER OLMECA TEQUILA GOLD |