Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Viva México: grilování s pikantní chutí burritos, fajitas a enchiladas

  0:51aktualizováno  0:51
Mexičané jsou svým jídlem známí po celém světě, tak proč se u nich neinspirovat i na grilovačku? Máme přesný návod pro ty, co si rádi nakoupí vše již připravené, i pro ty, co by jinou než domácí tortilu a salsu považovali za hřích.

Fajitas | foto: Santa Maria

Připravte si guacamole, empanadas a další mexické recepty podle Labužník.cz.

Tortilla de harina

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje nebo sádla
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/4 hrnku teplé vody nebo mléka

  1. Promíchejte mouku se solí a kypřícím práškem. Přidejte nejprve olej, pokud používáte sádlo, tak ho prsty zamíchejte do mouky. Přidejte vodu nebo mléko, pokud je těsto moc suché, dejte ho o trochu víc.
  2. Nechte těsto půl hodiny odpočinout. Vytvořte asi 8 malých lepivých kuliček. Přikryjte je vlhkou utěrkou a nechte ještě chvíli kynout.
  3. Na pomoučněném válu vytvořte z bochánků kulaté tortilly o tloušťce asi 1/2 centimetru. Nepřekládejte je, aby nebyly příliš tuhé. 
  4. Rozpalte na sucho velkou pánev a tortilly v ní smažte přibližně 30 sekund až minutu z každé strany, měly by se na ní začít objevovat tmavé flíčky. 
  5. Před servírováním ji uchovejte na teplém místě nebo přikryjte nahřátou utěrkou. 

Fajitas

Jak připravit fajitas
  • 3 papriky
  • 500 g krůtích prsou
  • 1 balení Fajita koření (nebo směs koření níže)
  • limetka
  • červená cibule
  • 1 balení  tortill nebo 6 kusů vlastních
  • olivový olej

  1. Domácí fajitas koření si můžeme připravit smícháním červené papriky, uzené papriky, sušené bazalky, oregana a pískavice, soli, pepře, kurkumy a kajenského pepře.  
  2. Maso naložíme do marinády z oleje a koření. Omyté papriky a cibuli nakrájíme na proužky. 
  3. Maso i zeleninu položíme na rozpálený gril. Opékáme z obou stran, dokud nebude maso šťavnatě propečené a paprika ogrilovaná. 
  4. Maso pokrájíme na proužky a spolu se zeleninou balíme do nahřátých tortill. Směs můžeme doplnit o zakysanou smetanu, salsu, strouhaný sýr, koriandr, avokádo či další přísady podle chuti.

Náš tip: Fajitas si lze dopřát i ve vepřové či hovězí variantě. Oblíbenou součástí náplně jsou také fazole.

Quesadillas

Quesadillas
  • 300 g kuřecího masa
  • 150 g slaniny
  • 1 balení Tacos koření
  • 2 rajčata
  • červená cibule
  • sýr, ideálně čedar
  • 1 balení tortill nebo 6 kusů vlastních
  • 1 balení Salsa medium
  • zakysaná smetana
  • koriandr

  1. Tacos koření si můžete vytvořit doma smícháním sušené chilli papričky, sušeného česneku, sušené cibule, červené papriky, černého pepře, mletého římského kmínu, sušeného oregana a soli. 
  2. Domácí salsu vytvoříte rozmixováním rajčat s cibulí, česnekem a jalapeňo papričkou, přidat můžete i část zelené papriky. Dochutit ji můžete citronovou šťávou, koriandrem, solí a pepřem.
  3. Na rozpáleném grilu grilujeme kuřecí maso, slaninu a na kolečka pokrájenou cibuli. Vše poté nakrájíme na kostičky. 
  4. V míse smícháme s kousky rajčat, Tacos kořením, nasekaným koriandrem, strouhaným sýrem a 2 lžícemi salsy. 
  5. Na gril položíme tortillu a z poloviny ji naplníme směsí, abychom ji pak mohli snadno přeložit. Přeložené plněné tortilly grilujeme z obou stran přibližně 3 minuty, dokud tortilla lehce nezhnědne a sýr ve směsi nebude rozpuštěný. Podáváme rozkrojené na dílky se salsou a zakysanou smetanou.

Náš tip: Queso znamená ve španělštině sýr. Použijeme ho proto dostatek, je to hlavní součást quesadilly.

Burritos

Burrito
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 balení Burritos koření
  • 3 rajčata
  • cuketa
  • 1 balení tortill nebo 6 vlastních
  • 1 balení Salsa medium

  1. Vlastní koření vytvoříme smícháním papriky, chilli, pískavice a sušeného česneku a cibule a soli. Domácí salsu si vyrobíme podle 2.bodu receptu na quesadillu. 
  2. Maso potřeme trochou oleje a burritos kořením a necháme chvíli odpočinout. Rajčata nakrájíme na kostičky. Cuketu podélně rozkrojíme na dlouhé a pevné plátky, které můžeme lehce osolit a opepřit. 
  3. Maso propečeme na grilu z obou stran do šťavnatá. Cuketu grilujeme krátce z obou stran. Směs masa a rajčat plníme do nahřátých tortill s trochou salsy a servírujeme s grilovanou cuketou.

Nás tip: Kupované tortilly nejlépe připravíme tak, že je lehce navlhčíme vodou a krátce prohřejeme v mikrovlnce, troubě či na grilu. Tortilla pak bude teplá, vláčná a nebude se lámat.

Enchiladas

Enchiladas
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 balení  Enchiladas koření
  • 1 balení Taco sauce
  • 1 balení tortill
  • strouhaný sýr
  • zakysaná smetana

  1. Na přípravu Enchiladas koření smícháme chili, papriku, kukuřičný škrob, sůl, cukr, drcený římský kmín, česnekový prášek, oregáno a drcený koriandr.
  2. Maso naložíme hodinu předem do směsi koření enchiladas, oleje a dvou lžiček taco omáčky. 
  3. Plátky klademe na rozehřátý gril a důkladně propečeme z obou stran. Propečené plátky nakrájíme na kousky. Do středu každé nahřáté tortilly vložíme masovou směs a stočíme ve stylu palačinky. Plněné tortilly opečeme na grilu do křupava. Při podávání polijeme taco omáčkou a zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem.

Náš tip: Další populární náplní enchiladas je špenátová směs či mleté maso. Sýr mohou jeho milovníci použít i k plnění tortilly.

Špízy

BBQ taco
  • 400 g vepřového masa
  • papriky
  • kukuřičné klasy
  • salát
  • 1 balení Tacos koření
  • 1 balení tortill
  • olivový olej
  • sůl
  • 1 balení Salsa medium
  • špejle či špízové jehly

  1. Tacos koření i salsu si můžeme připravit podle prvního a druhého bodu receptu na quesadillu.
  2. Maso pokrájíme na kousky, naložíme přes noc ve směsi Tacos koření s trochou oleje. Špejle ponoříme do vody.
  3. Na špízy napichujeme střídavě kousky masa, papriky a nasolené kukuřice. Na rozehřátém grilu špízy otáčíme, dokud nebudou pravidelně propečené. Špízy servírujeme s nahřátými tortillami, salátem a salsou.

Vyzkoušejte Pohlreichův recept na mexickou tortillu s hovězím a grilovanou zeleninou:

Autor: pro iDNES.cz


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den...

Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.

VIDEO Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava...


Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod vedením známých dirigentských osobností, ale...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz