1. Naučte se snídat, klidně i po lžičkách
Pro urychlení metabolismu jsou vhodné vydatné a výživné snídaně. Přijímat větší množství jídla v první půli dne je pro nás výhodnější. Tělo rychleji zpracovává přijatou energii. Zejména tu přijatou ze sacharidů hned využije na denní aktivity.
Zatímco čím později ke zklidnění a spánku jíme, máme větší šanci, že se přijaté sacharidy uloží do tukových zásob a spíše se nám rozkolísá hladina krevního cukru, která pak ovlivňuje pocit sytosti a hladu.
Stejně tak náš mozek, který přes noc čerpá krevní cukr pro své fungování, dostane snídaní energii pro své další fungování. Ne každý je však schopen obzvlášť brzy ráno do sebe něco dostat a do jídla se musí nutit. Co tedy s tím?
Máme se do snídaně nutit? Dobrá zpráva je, že snídat se dá naučit. Můžeme začít půlkou banánu, mléčným nápojem, několika lžícemi jogurtu a pozvolna přidáváme. Zejména u dětí je dobré tento zvyk zafixovat co nejdříve.
Děti, které snídají, mají lepší výsledky ve škole. Optimální je, když snídaně obsahuje sacharidy a bílkoviny a tvoří zhruba 10 až 15 procent z celodenního energetického příjmu. Na druhé straně existují i lidé, kteří budou zejména při nízkosacharidové dietě profitovat z pozdějšího prvního jídla dne, ale těch je minimum.